65 de ani de la masacrul Hiroshima (6 august 1945)

Astazi, 6 august 2010, se implinesc 65 de ani de cand SUA a aruncat asupra orasului japonez Hiroshima prima bomba atomica numita Little Boy folosind un bombardier tip B-29 botezat Enola Gay.

Istoria consemneaza ora 8:15:17 ca fiind momentul lansarii primei bombe atomice, exploxia producandu-se 43 de secunde mai tarziu la o inaltime de 565 metri. Cladirile sunt distruse pe o raza de 2,5 km, puterea exploziei avand echivalentul aproximativ a 15.000 de tone de TNT (dinamita). Aproape 140.000 de persoane au murit in urma exploxiei bombei nucleare, imediat sau in anii urmatori datorita bolilor survenite in urma expunerii la radiatii. 3 zile mai tarziu era lansata a doua bomba atomica – Fat Man, asupra altui oras japonez Nagasaki care a dus la moartea a peste 70.000 de persoane.

Aceste masacre au condus la grabirea sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial desi nu era nevoie de asa ceva finalul fiind predictibil cat timp Germania semnase incheierea razboliului pe 9 mai 1945. Doar ca americanii au vrut sa demonstreze ca detin suprematia militara asupra lumii si, probabil, sa-si razbune rusinea petrecuta la Pearl Harbor unde aviatia japoneza a luat ca din oala armata americana.

Si gestul a fost suficient ca sa demonstreze lumii ca SUA se vrea jandarmul lumii… sa ne-amintim de Vietnam, Irak & Kuweit, Afganistan, s.a.m.d. si ne putem face o idee despre politica externa a SUA. Cand ei arunca bombe atomice asupra unor oameni nevinovati o fac in numele democratiei si a pacii mondiale, dar cand cineva indrazneste sa-i atace ziua in amiaza mare asa cum s-a intamplat la 11 septembrie 2001 principiile razboiului se schimba: vorbesc de terorism de parca 5.000 de persoane cate au murit in urma atentatului de la WTC ar cantari la fel de mult ca cele cateva sute de mii de japonezi masacrati.

In final, ca sa nu ne mai intindem la vorba, se cuvine sa pastram un moment de reculegere pentru toti cei care au fost victime colaterale intr-un razboi care nu a fost a lor si sa ne rugam sa nu mai avem parte de o a treia bomba atomica…

6 comentarii la „65 de ani de la masacrul Hiroshima (6 august 1945)”

  1. sunt nascuta pe 6 august si tocmai de aceea nu am cum sa nu ma gandesc la HIROSHIMA si NAGASAki in fiecare an.e trist .

Comentariile sunt închise.