Cumpar casa sau stau cu chirie ?!

Scoala de Bani imi provoaca din nou palpitatii: dupa proba de cheltuieli a venit si proba de investitii la care trebuie sa-ti bati capul sa economisesti nu stiu cat timp ca sa poti lua un credit imobiliar pentru cumpararea unei locuinte in valoare de aproximativ 55.000 – 60.000 de euro.

Raspunsul meu la proba de cheltuieli de care va vorbeam in articolul Repar masina sau cumpar alta noua ?! nu a fost punctat, asa cum era de asteptat, pentru ca desi orice om intreg la minte ar fi preferat alternativa inchirierii unei masini pe perioada concediului organizatorii au considerat ca raspunsul corect este doar: iei credit auto de la noi fraiere

La proba de investitii nu o sa-mi mai bat capul sa raspund pentru ca sunt convins ca alternativa mea nu va fi pe placul juriului: prefer sa stau cu chirie decat sa apelez la un credit imobiliar pe 30 de ani.

De ce ?! Pai e foarte simplu: pentru a achizitiona respectiva locuinta am nevoie de un avans de 25%, restul de 75% reprezentand creditul. Ei bine, folosind calculatorul de pe site-ul BCR – sponsorul Scolii de Bani ajung la un rezultat catastrofal: o rata lunara de aproximativ 500 de euro lunar care pe langa chiria pe care o platesc acum e dublu.

Asa ca sa stam stramb si sa judecam drept: de ce sa platesc 500 x 360 euro cand pot sa platesc de doua ori mai putin, fara sa fiu stresat ca vina scadenta lunara ?! In plus daca as avea suma solicitata avans pentru un credit imobiliar de la BCR, tinandu-i la ciorap mi-ar ajunge sa platesc chiria timp de 5 ani. Iar daca prefer sa depun acesti bani in cel mai avantajos depozit existent in momentul de fata pe piata dobanda primita dupa 12 luni mi-ar ajunge sa platesc chiria timp de 6 luni (in conditii ideale, daca nu m-as atinge de acesti bani timp de 30 de ani as putea sa-mi platesc chiria pe 15 ani numai din dobanda).

Iar daca veniturile mele imi permit sa mai fac si economii in fiecare luna ies incomparabil mai bine ca chirias decat daca as apela la un credit imobiliar. Nu pot nega ca nu-mi doresc sa fiu proprietar, insa nu sunt atat de inconstient incat sa ma arunc cu capul inainte…

2 comentarii la „Cumpar casa sau stau cu chirie ?!”

  1. Ei na, acuma şi tu! Nu ştiai că sponsorul face legea, sau mai bine zis regulile jocului? Era logic să nu te puncteze.
    Acuma, în altă ordine de idei, oare BCR nu şi-a dat seama că lansînd un astfel de concurs pe online, va primi replici de la oameni cu mai mult de 12 clase şi cu un minim de cunoştinţe de logică şi matematică? Dacă nu, înseamnă că „e proşti”. Sau îi cred pe toţi proşti.

    • Astia cred ca ma citesc 🙂 sau le-a suflat cineva in casca: am descoperit acum cateva clipe ca proba respectiva mi-a fost punctata cu 24 de puncte din 50 posibile 🙂 dar chiar si asa imi mentin parerea exprimata in acest articol cat si in celalalt…

Comentariile sunt închise.