Diacritice

Când am învățat să scriu pentru prima oară pe calculator folosind un editor de texte Word / WordPad (în urmă cu vreo 20 de ani) era o adevarată aventură să scrii cu diacritice dar era obligatoriu să o faci pentru că era de neconceput ca cineva să citească un text scris fără diacritice.

Windows 3.1 nu era localizat în limba română (probabil nu exista nici suita Microsoft Office) și pentru a folosi diacriticele într-un document foloseam varianta Insert Symbol sau dacă aveam de editat un document mai mare (lucrări de licență) apelam la scurtături de genul CTRL + A pentru ă, SHIFT + A pentru â, ș.a.m.d.

Acum e floare la ureche să scriem cu diacritice și totuși eu personal scriu fără diacritice. Știu foarte bine unde se află pe tastatură literele cu diacritice dar am o mică problemă când încerc să scriu cu diacritice: după litera cu diacritică tastez în mod involuntar și litera fără diacritică și apoi trebuie să corectez textul.

Probabil e din cauza lipsei de exercițiu și de aceea încerc chiar în aceste momente să scriu cu diacritice chiar dacă scriu bălării.

Știu că există programe și site-uri care convertesc automat un text scris fără diacritice dar aceasta nu-mi rezolvă problema ci doar o amână și eu aș ramâne la fel de analfabet din acest punct de vedere.

Așa că începând cu prima zi a noului an 2014 mi-am propus nu doar să încerc ci să reușec să scriu tot timpul cu diacritice, nu doar pe blog ci în orice loc în care îmi voi pune amprenta. Poate-mi va fi mai greu la început dar voi avea astfel certitudinea că mesajul pe care-l transmit nu este interpretat greșit din lipsa unor diacritice.

2 comentarii la „Diacritice”

    • Teoretic așa stau lucrurile dar în practică e puțin diferit. Încep să scriu cu diacritice si mă trezesc ca termin de scris fără diacritice.

Comentariile sunt închise.