Ipocriti pana in maduva oaselor

De cand cu tragedia de la maternitatea Giulesti mass-media a inceput sa discrediteze sistemul sanitar romanesc si oamenii care isi dau mai mult sau mai putin silinta sa mai salveze ceea ce poate fi salvat.

Personal sunt pe deplin constient ca sistemul sanitar romanesc are carente dar in cele din urma tot la el apelam cand avem nevoie, asa rau cum este, si a arunca cu noroi in el mi se pare putin prea mult. Acum cand abia se mentine pe linia de plutire, nu de balast are nevoie caci s-ar scufunda ci se cuvine sa privim jumatatea plina a paharului nu pe cea goala. O vorba din batrani spune ca e rau cu rau, dar mai rau e fara rau… aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne resemnam, sa acceptam lucrurile asa cum sunt, insa ceea ce se intampla acum seamana mai mult cu taiatul cracii de sub picioare.

Si ce-a mai tampita forma de manipulare a opiniei publice e sa publici opinii negative apoi sa-i intrebi pe cititori daca mai au incredere in sistemul sanitar romanesc ? Nu stiu daca de vine e instinctul de turma, manipularea la care sunt supusi sau romanii sunt atat de ipocriti: peste 80% dintre cei care au raspuns la astfel de sondaje declara ca n-au incredere in sistemul sanitar romanesc. Si cu toate acestea atunci cand le curge nasul tot la medicul de familie ajung ca sa le prescrie ce-i mai bun, sa le dea reteta compensata si sa le confirme ca nu e asa de grav ci doar o banala raceala.

Daca romanii chiar sunt convinsi de declaratiile pe care le fac, sau de optiunile pe care si le exprima vis-a-vis de acest subiect de ce atunci cand se imbolnavesc nu apeleaza la alte metode pentru a se pune pe picioare ?

PS: O stire de ieri a trecut neobservata pentru cei care arunca cu noroi in sistemul sanitar romanesc, doi bebelusi germani au murit din cauza unor perfuzii contaminate cu o bacterie. Alti cinci bebelusi se afla intr-o stare critica din aceeasi cauza: perfuzii contaminate cu o bacterie.

Update: Intre timp a murit inca un copil pe langa cei doi deja decedati datorita unor perfuzii contaminate cu o bacterie.

7 comentarii la „Ipocriti pana in maduva oaselor”

 1. faptul ca au murit si in germania copii din cauza sistemului medical, nu ii absolva de vina
  ce sa intamplat in germania este o dovada clara ca si cel mai bun medic poate deveni o victima a celor de la aprovizionare / investitii – in romania ducem lipsa si de cadre medicale (sunt foarte putini) si de o aprovizionare corecta.

 2. atat timp cat si-au recunoscut eficienta de a gestiona banii de pensii si ne-au obligat sa ne facem pensii private, as accepta imediat sa ader la o forma privata de protectie medicala

  • Cat timp nu avem clinici private care sa ofere servicii medicale complete asigurarea medicala privata e doar un balon de sapun: cand ai nevoie de o interventie chirurgicala tot in sistemul sanitar de stat ajungi…

 3. Dam vina pe sistem, pe luna, pe soare, dar nu care cumva sa recunoastem ca punem si noi umarul la construirea si consolidarea acestui sistem. Toata lumea care lucreaza „la negru” nu se gandeste sa-si plateasca contributia la CAS, dar cand e bolnav se duce repede la spital si asteapta sa fie servit repede si bine. Iar cu spaga … e poveste lunga. Nu am auzit de niciun doctor sau asistenta sa-ti ceara spaga in fata, deci le-o dai benevol. Si chiar daca nu le-o dai tot sunt obligati sa te trateze, asa ca e mai simplu sa nu dai spaga decat sa dai si sa te plangi dupa aceea. Carcotasii vor spune ca daca nu dai spaga nu iti face anestezistul bine treaba si te trezesti pe masa de operatie. Sa fie chiar asa? Ar risca vreunul viata unui pacient pentru 150 ron? Nu cred. De fapt stiu sigur ca nu e asa. Am nascut prin cezariana de doua ori si nu am dat nimic spaga. Se mai uitau asistentele urat la mine, dar si-au facut datoria. Deci se poate.

  • Oficial nimeni nu ia spaga si nici nu ti se cere… neoficial insa desi nu ti se cere in mod explicit, pe alocuri ti se sugereaza in mod discret ca trebuie sa o dai. Insa cel mai rau lucru care ni s-a putut intampla e ca ni sa bagat in cap ideea ca fara spaga nu suntem tratati asa cum se cuvine… si cand e iata ta in jos sau a cuiva drag tie nu te mai uiti la ban. Am fost si sunt cel mai mare dusman al spagii… la nivel declarativ… insa cand soarta bebelusului meu depindea si de medicii care l-au tratat am pregatit banul pe care din fericire nu l-am dat pentru ca toti cei implicati au refuzat politicosi.

 4. Peste tot sunt unii care iau, altii care nu iau…Unii care iau de la cei avuti (fara a-i obliga sa dea) si nu iau de la sarmani, cum era prof.B.Marinescu, de la Maternitatea Prof.Panait Sarbu (Giulesti).

 5. stii ce e cel mai rau..ca au gasit-o vinovata(singura vinovata) pe asistenta… si ep ministrul sanatatii ceke ala nu il intreaba nimeni de nimic…fain asa….

Comentariile sunt închise.