Romania intre ignoranta, ipocrizie si manipulare

Cineva, nu conteaza cine, a emis ipoteza ca in aceste vremuri tulburi in care se zbate Romania Mugur Isarescu – prim ministru – ar fi solutia pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntam.

A urmat, asa cum era si de asteptat, sondaje in mass-media in care poporul era intrebat ce crede despre aceasta propunere: Este Mugur Isarescu cea mai buna solutie pentru postul de premier ?

Ciudat, sau poate nu chiar atat de ciudat, dar in toate sondajele indiferent de culoarea politica din spatele publicatiei care avea un sondaj pe aceasta tema indicau acelasi rezultat: romanii sunt ferm convinsi ca Mugur Isarescu va scoate Romania din criza daca va fi numit prim ministru.

Uitandu-ma peste rezultatele acestor sondaje nu pot sa nu ma intreb cat la suta din ele este ignoranta, cat la suta este ipocrizie, cat la suta este manipulare si cat de relevante sunt aceste sondaje ?! Si sincer, desi matematic este imposibil, consider ca aceste sondaje sunt 100% ignoranta, 100% ipocrizie, 100% manipulare si 100% lipsite de relevanta.

Rezultatele sondajului imi spun ca romanii sunt ignoranti si ipocriti din aceasta perspectiva: ignoranti pentru ca nu stiu si nici nu se informeaza in ceea ce priveste pozitia declarata a guvernatorului BNR – Mugur Isarescu, vis-a-vis de ceea ce se intampla cu Romaniai in aceste zile. Si poate unii din cei care-mi cititi blogul stiti ca Mugur Isarescu nu este adeptul reformelor populiste, ca este un tehnocrat prin definitie care nu se emotioneaza prea usor si nu se lasa condus de sentimente ieftine.

Romanii sunt de asemenea ipocriti cat priveste aceasta chestiune: desi in teorie isi doresc ca lucrurile sa mearga in bine, in practica ar vrea ca totusi sa nu se schimbe nimic. Sa ne fie noua bine si caldut caci nepotii si stranepotii nostri se vor descurca ei cumva. Si multi co-nationali stau si se uita ca vitelul la poarta noua si nu inteleg de ce ar trebui sa munceasca pentru un salariu ce inainte reprezenta plata pentru nemunca.

Acum o sa va intrebati unde e manipularea din aceste sondaje ? Pai e simplu de explicat: cand publici un articol despre cat de bine si-a facut Mugur Isarescu treaba in scurtul mandat de premier si alaturi publici sondajul este usor sa influentezi opinia publica. Nu putem nega lucrurile evidente, Mugur Isarescu a fost omul potrivit la locul potrivit in momentul potrivit. Acum insa datele problemei sunt altele, sunt mult prea multe necunoscute si mult prea multe gauri de acoperit in economia romaneasca si in bugetul de stat. In aceste conditii, personal consider, ca orice om intreg la minte nu va intra intr-un joc politic din care sigur va iesi puternic sifonat.

Cat priveste irelevanda sondajului de mai sus nu mai am nimic de adaugat pentru ca se subintelege de la sine…