Sper sa nu aveti prejudecati…

Uneori am impresia ca blogosfera duce lipsa de inspiratie, un alt paradox despre care am uitat sa vorbesc in articolul Paradoxurile blogosferei romanesti, si descoperi ca o duzina de bloggeri vorbesc despre unul si acelasi lucru fara a aduce nimic nou legat de tema tratata ci doar sustinand o anumita idee. Unii numesc aceasta chestie articol viral, eu as indrazni sa o numesc lipsa de inspiratie asezonata cu prostie…

Asa se face ca o campanie S.P.E.R. (Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, a nu se confunda cu celalalt S.P.E.R – Societatea de Psihoterapie Experientiala din Romania) a devenit subiect de discutie pe bloguri. Iar ceea ce au in comun toate articolele scrise pe acele bloguri despre S.P.E.R au un singur lucru comun: PREJUDECATILE…

Oamenii in general si bloggerii in particular au tendinta sa generalizeze, iar in acest caz radacina prejudecatilor despre etnia roma, pe care ii voi denumi in continuare tigani, iar aceasta denumire nu-i o discriminare pentru ca asa-i stiu de cand m-am nascut pana s-au gandit sa se numeasca altfel (imaginati-va ca in loc sa ne numim romani n-am intitula… trogloditi… e vreo diferenta !?). Eu stiu insa ca nu exista padure fara uscaturi si ca numarul romanilor care se fac vinovati de aceleasi fapte condamnate de societate este comparabil cu al tiganilor care au atitudini anti-sociale, doar ca procentual vorbind 1% pare mai putin decat 10% (in realitate 10.000 de romani dintr-un milion se fac vinovati de hotie, si tot 10.000 de tigani fura dar se raporteaza la 100.000 de tigani).

Am incercat sa fac o analiza prin prisma experientei mele in legatura cu tiganii si am tras cateva concluzii:

  1. tiganii cersesc dar nu te obliga nimeni sa le dai ceva, apoi am vazut destui romani care fac acelasi lucru doar ca mentalitatea nationala de oameni ospitalieri si toleranti spune despre tiganii care cersesc ca sunt o plaga sociala, ca nu vor sa munceasca, ca asteapta ajutoare de la stat, etc. Un roman care cerseste este privit insa ca victima a sistemului: a ramas fara servici, are multi copii de crescut saracul, are pensie mica de nu-i ajunge nici de bilete de tramvai, insa uitam ca exista prea multi romani care prefera ajutor de somaj decat un salariu comparabil cu ajutorul de somaj, uitam ca exista milioane de romani care sunt asistati social, s.a.m.d.
  2. se spune ca tiganii nu vor sa munceasca, dar haideti sa privim putin in jurul nostru sa vedem cine desfasoara muncile cele mai murdare si prost platite? Romanul nu se coboara atat de jos ca nu-i permite titlul sau nobiliar de tinichea si astfel gasesti tigani care muncesc in firmele de salubrizare, la sapat santuri pentru utilitatile publice, la descarcat tone de marfa ca zilieri in supermarketuri sau la facut smotru in timpul noptii in supermarketuri pentru ca romanul sa nu calce a doua zi in rahatul pe care nu a avut bunul simt sa-l arunce la cosul de gunoi.
  3. tiganii nu muncesc pentru ca nu vor ci pentru ca mentalitatea de ev mediu si prejudecatile nu le permit sanse egale la angajare, iar in ordine de idei spre deosebire de romani tiganii mai au ceva demnitate in ei, au coloana vertebrala, si nu se vand pe nimic pentru ca prin munca lor sa se imbogateasca altii peste noapte. Apoi cat timp din fiare vechi si reciclarea materialelor refolosibile castiga mai bine decat un simplu sapator de santuri sau maturator de strada de ce si-ar bate capul cu asa ceva. Iar din acest punct de vedere sunt mai presus decat romanii carora le lipseste constiinta si educatia civica pentru colectarea selectiva a deseurilor menajere… nu o sa vezi niciodata un roman cautand prin gunoaie chiar daca din aceasta ar castiga de 10 ori mai mult decat castiga din salariu minim pe economie, ar insemna sa se umileasca facand lucrul acesta si prefera sa stea cu matele la uscat pe gard decat sa incalce vreo prejudecata si vreo racila sociala.
  4. se spune ca tiganii sunt nespalati si miros ca o hazna, oare numai ei sunt asa ? Ia uitati-va in mijloacele de transport cati nespalati sunt ?! Sunt toti tigani ?!
  5. tiganii toarna copii pe banda rulanta si vinovat de aceasta stare se crede a fi ajutoarele pe care le primesc de la stat, insa daca privim inapoi in timp descoperim, paradoxal, ca acelasi lucru se intampla si atunci cand nu primeau nici o ceapa degerata din partea statului. Dar sunt si familii de romani care au multi copii si nimeni nu-i condamna, dimpotriva acele familii sunt privite ca fiind normale de catre vecini, rude si prieteni… iar pe vremuri orice familie de romani avea minim 4 copii, dar erau inatlnite frecvent familii cu mai mult de 10 copii si nu ne considera nimeni o natie de tigani.
  6. fenomenul infractional la nivel national nu este domninat de faptele tiganilor, chiar daca ei comit infractiuni in fiecare zi sunt doar mici gainarii comparativ cu faptele abominabile de care se fac vinovati romanii, e suficient sa aruncati o privire la programele de stiri si va veti convinge. Apoi marile inginerii financiare si tunuri de dupa ’89 au fost opera  romanilor nu a tiganilor.
  7. spre deosebire de familiile romanesti in care copiii nu mai stiu ce-i acela respect fata de parinti sau de bunici, in familiile tiganesti respectul se afla la locul cuvenit si n-ar fi rau sa-i luam drept exemplu.

Apoi nu inteleg de ce nu putem vedea jumatatea plina a paharului ? Ne mandrim cu Damian Draghici, cu Ion Voicu si altii ca ei de parca ar fi romani get-be-get… de unde atata ipocrizie si ura fata de ceilalti ?!

Ganditi-va stimati colegi de breasla, bloggeri care nu vedeti mai departe de lungul nasului, ca nu sunteti departe de Hitler cu o astfel de atitudine discriminatorie. Fiti open-mind, nu Untermensch, rasa ariana nu exista decat in imaginatia mintilor bolnave…

Iar daca nu stiti ce inseamna discriminarea, uitati-va la segregarea din blogosfera: bloggeri A-List… bloggeri Z-list si la faptul ca cei mari scuipa pe cei mici cu sictir… si de aici rezulta toate frustrarile de blogger…nu cred ca va face placere, decat doar in cazul in care sunteti sado-masochisti si va place sa va auto-flagelati…

9 comentarii la „Sper sa nu aveti prejudecati…”

  1. In cazul meu nu sunt prejudecati. Nu am fost crescut sa urasc sau sa iubesc mai mult pe unii sau pe altii. Ce spun eu legat de tigani vine din experienta. Si crede-ma ca am destula. Am trecut la subiect pentru ca am simtit ca intr-un fel, mai voalat, ma „dojenesti” si pe mine.Dar as putea sa-ti demontez aproape toate punctele enumerate mai sus.
    1.Tigani cersesc. Si romanii, si ungurii si altii. Dar numai tiganii se iau de tine daca le dai bani marunti. Am dat de pomana in Paris unui francez, iar patronul magazinului in care s-a intamplat gestul s-a uitat mai mult decat mirat la mine. Mi s-a facut mila de el chiar daca era nespalat pentru ca imi parea nemancat de ceva vreme. Si-a luat mancare si un pachet de tigari din cele mai ieftine, dar nu-i ajungeau banii. I-am dat, mi-a multumit, a platit si a plecat. Tie ti-a multumit vre-un tigan cand i-ai dat? Dar de injurat ai fost injurat sau scuipat cand ai dat maruntisul din buzunar? Eu da! Exista si romani asistati social, dar exista si multi romani care au lucrat zeci de ani la CAP-uri si acum au niste pensii de toata jena, iar astia sunt oameni care chiar au lucrat.
    2.Cati tigani ai vazut TU muncind? Eu unul am fost sef de personal la o firma de mobila si pornind de la aceeasi lipsa de prejudecata am angajat cativa tigani. Chiar si tamplari daca aveau calificarea. Nu faceau multi pureci, stateau toata ziua, iar de lipsit lipseau macar odata la saptamana o zi. In schimb aveam muncitori necalificati romani la incarcat-descarcat. Cu carca. Mai ales cand era vorba de mobila scumpa ce trebuia manevrata in vagoane, unde nu se putea intra cu stivuitor. Tiganii fugeau ca dracu’ de tamaie. Ma uit saptamanal cand vine masina de gunoi: tiganii nu-s aceiasi mai mult de 2-3 saptamani, romanii (sau ce natie or fi) in schimb da.
    3.Am angajat si tigani pe care ii ducea mintea, dar care nu aveau scoli sau calificare. Au ajuns in scurt timp sa invete sa faca lucrul unui tamplar calificat si chiar sa si castige cat un tamplar. Dar minunea nu a tinut mult…
    4.Am avut vecin tigan, de meserie frizer. Un om pe care daca ar trai l-as chema cu drag si azi la mine in casa. Intr-adevar, nu multi romani am cunoscut ca el…
    5.Nu stiu la care perioada te referi cand spui ca nu primeau ajutoare de la stat pentru copii. Tin minte cand inainte de ’89 se primeau bani seriosi pentru mame eroine. Adica fix femeile cu mai mult de 3 copii. Cu cat mai multi cu atat mai bine erau platite de stat. La primarii erau doua cozi in zilele in care se dadeau respectivele „premii”: la o coada tiganci, iar la cealalta tiganii, barbatii lor, care le luau imediat banii. Romancele nu mergeau de cele mai multe ori de rusine sau pur si simplu pentru ca lucrau si primeau banii odata cu salariul. Tot pentru multi copii primeau si apartamente, peste listele de asteptare la care trebuiau sa stea ceilalti. Perioada in care spui ca si romanii aveau multi copii era probabil in primii 10-15 ani de dupa razboi. Azi daca ai un job cat de cat decent si ai o constiinta, te gandesti ce viitor oferi copilului. Nu il faci ca pe urma sa il abandonezi sau sa il lasi sa se descurce cum o vrea pe lumea asta. Esti responsabil pentru el. Tiganii nu! Ei lasa intru totul copii in grija statului.
    6.Aici nu am cum sa nu-ti dau dreptate. Sunt mult mai multi romani care incalca legea. Sunt multi tigani care in urma unor gainarii ajung in inchisoare, mai ales ca politistii si procurorii le pun in carca fapte pe care nu le-au comis, dar care au autor necunoscut si ale caror dosare le stau in coaste. Am fost de nenumarate ori in instanta si am vazut multe. Nu am nici timp nici loc sa scriu cate.
    7.Incorect! Tiganii nu mai au respectul de acum 20 de ani fata de persoanele mai in varsta din clanul lor. Poate la clanurile mai sarace sau mai putin educate, dar in rest se regaseste perfect „ordinea” din societatea romaneasca.
    As da si alte exemple de tigani ajunsi celebri: Marius Lacatus, Mircea Lucescu, asta ca sa raman intr-un domeniu la care are acces toata lumea. Dar ce e important la cei enumerati de mine sau de tine este ca respecta cu sfintenie legile tarii si sunt mandrii ca sunt ROMANI !

    • Orice opinie este binevenita, te-as da drept exemplu de comentator perfect, dar nu m-am gandit vreodata ca te-ai putea simti dojenit… n-am scris articolul cu dedicatie nici macar subtila…

      Nu pot sa-ti contrazic experienta personala dar tind sa cred ca generalizezi… poate ca ai fost ma ghinionist de felul tau… dar chiar si asa merita sa fie tratati fiecare luat individual caci roman sau tigan, fiecare sac are petecul sau…

      PS: Eu am crescut in vecinatatea unui sat (alt sat din comuna) in care un cartier intreg era locuit numai de tigani, vreo 200-300 de suflete, si pot sa marturisesc ca singurul lucru care-i diferentia de ceialti era doar culoarea pielii, in rest erau oameni gospodari, de cuvant, cu loc de munca si… culmea, cu destul de multi copii…

  2. Asta incerc sa spun: nu generalizez. Nu sunt ghinionist de felul meu, iar in legatura cu experientele personale cu tiganii si eu am avut vecini tigani, de varsta mea, cu care pana la momentul decembrie ’89 eram chiar prieten. Pana in ’92 relatiile s-au stricat in asemenea masura incat am fost nevoit sa ma inscriu la o sala de Karate. Mai ales dupa ce m-au amenintat cu bataia si pe prietena mea de atunci cu violul. Am trecut prin cateva batai cu ei si cu altii, dar de fiecare data i-am acuzat strict pe cei cu care am avut conflictele. Dar sincer, nu stiu pe nimeni din generatia mea care sa nu fi avut de-a face cu tiganii, la modul neplacut. Stiu si eu o multime de tigani harnici, dar mai stiu ca nu fac prostii prin vecini: nu fura de langa casa, iar asta o stiu de la ei.

  3. Subiectul e oricum prea complex ca sa pot sintetiza o idee doar printr-un comentariu, dar: cand vorbim de ipocrizie, ar trebui sa amintim si de programele sociale care in realitate chiar nu cred ca ajuta pe cineva ci sunt menite doar sa traga anumiti bani in anumite cercuri sociale; tiganilor le este intr-adevar mai greu sa realizeze ceva decat unui roman (de la scoala pana la cariera) si asta se datoreaza exclusiv prejudecatilor, dar daca vor, pot si asta conteaza cel mai mult. Cred ca doar asta ar trebui promovat si atat. Cei care nu vor sa se adapteze la societate nu o vor face indiferent de programele sociale, de parerile Madonnei pe scena sau de reactia blogosferei; pur si simplu daca nu vor sa se schimbe, nu o vor face.
    Dar am intalnit tigani curati, civilizati, scoliti, pe care orice om normal chiar nu ar avea de ce sa ii discrimineze sau sa se poarte diferit. Pur si simplu prin felul in care se purtau impuneau acelasi respect ca orice alt roman si asta crede-ma ca era ceva ce tinea exclusiv de omul respectiv, fara a avea nevoie de campanii TV ca sa realizezi asta.
    Pe scurt, ce vreau sa spun: depinde exclusiv de ei sa reuseasca, prejudecatile si subiectivismul exista de cand lumea si nu se vor schimba din pacate asa usor.

  4. @ Catalin: Asta spun, incerc sa-mi adaptez reactiile la fiecare dintre cei cu care iau contact. Ma respecta – il respect. Ma trateaza cu sictir – il tratez la fel. Principiul e simplu: „Cum ti-e buna ziua, asa mi-e multamul”.

Comentariile sunt închise.