Taxa de urgenta, moft sau necesitate ?

Cred ca fiecare dintre noi a fost pus, macar o data in viata, in situatia de a avea nevoie de ceva fie de la primarie, fie de la finante, fie de la cadastru, s.a.m.d. Si pentru orice hartie emisa din aceste locuri trebuie sa platesti o taxa fie pentru eliberare in regim normal, fie pentru eliberare in regim de urgenta. Regim normal inseamna minim 3 zile dar se poate intinde si pana la 10-14 zile, iar taxa de urgenta poate insemna cel putin o majorare cu 50% – 100% fata de taxa pentru eliberarea hartiei de care ai nevoie in regim normal.

Personal nu prea apelez la regimul de urgenta pentru ca imi iau masuri de precautie si fac aceste solicitari astfel incat sa nu ma simt presat de lipsa timpului. Totusi uneori sunt luat prin surprindere si atunci am si eu nevoie de eliberare unei chestii in regim de urgenta. Si in aceasta situatia platesc atat cat mi se cere si am neplacuta surpriza ca acel act sa nu mi se elibereze pe loc ci sunt chemat fie dupa amiaza, fie maine dimineata. Adica urgenta e doar la luat banii nu si la a satisface contribuabilului nevoile. E ca si cum ai apela la 112 pentru un atac de cord si ambulanta ti-ar spune ca ajunge in 24 de ore (ce-i drept, astfel de lucruri se cam intampla in tarisoara noastra).

In cazul unei situatii de eliberare in regim normal ai parte de o noua supriza pe care probabil cei mai multi contribuabuli o ignora din nestiinta. Data in care este eliberat documentul este exact data in care tu ai facut plata, tot acea data apare si pentru momentul parafarii sau stampilarii de catre persoanele care au atributia de a verifica daca documentul e conform cu realitatea. Si practic ajungi la concluzia ca taxa de urgenta e doar un moft si practic orice cerere de acest tip poate fi onorata in regim de urgenta contra unei taxe normale. Iar surprizele nu se opresc aici: sunt unele hartii valabile doar 14 zile de la momentul eliberarii, in regim normal ti se elibereaza peste 10 zile de la plata taxei dar cum data eliberarii figureaza ca fiind cea in care ai facut plata mai ai la dispozitie doar 3-4 zile pentru a-ti rezolva problemele.

Acestea sunt rezultatele birocratizarii peste masura a aparatului administrativ a Romaniei, in spatiul UE lucrurile sunt mult mai simple in aceasta privinta: platesti si in cateva minute sau zeci de minute problema e rezolvata. Dar la noi nu, ne place sa complicam lucrurile pentru a da impresia de importanta majora…