Piata de linkuri

Astazi am descoperit Piata de Linkuri, un nou serviciu marca Trafic.ro lansat ieri, 18 noiembrie 2010.

Ideea este de a intermedia in mod gratuit pe baza ofertei si a cererii (nu invers cum ar fi firesc) schimbul, cumpararea si vanzarea de link-uri sau continut (articole sponsorizate). Pana aici totul pare bine, frumos chiar, si tehnic vorbind era nevoie de asa ceva dar intrebarea care se impune e daca o sa mearga o astfel de piata a link-urilor ?

De ce acest mare semn de intrebare ? Pentru ca la o privire de ansamblu si o scurta analiza a ofertei primul impuls este sa-ti bagi picioarele intr-un lighean cu apa si cuburi de gheata, apoi sa-ti dai palme: oferta e total nerealista pentru mediul online romanesc caci preturile de acolo n-au nici o legatura cu nimic, poate doar cu acele site-uri care ofera calculatoare pentru valoarea unui link.

Prost insa nu-i cel care cere ci cel care da atat cat i se cere… MyJob, site aflat sub aceeasi umbrela cu Trafic cere pentru un link in footer nici mai mult, nici mai putin, decat 1.500 euro/luna ceea ce este foarte-foarte mult indiferent de autoritatea pe care o are in domeniu si indiferent de traficul zilnic. Oricum ai privi lucrurile este greu de crezut ca EvoMag, unul din site-urile care au un link in footer, castiga macar 3%-5% din traficul MyJob.

Apoi mai descoperi bloguri sau site-uri cer pentru un link sponsorizat mai mult decat numarul total de vizitatori pe care-i au intr-o zi, adica cateva zeci de euro. Ceea ce nu e doar nesimtire ci naivitate in forma cea mai pura…

Ce-i rau in toata povestea aceasta ? In loc sa fie un instrument util va deveni un balci care denatureaza realitatea. Bloggerii, si nu doar ei ci orice proprietar de site, vor incepe sa viseze cu ochii deschisi cum conturile lor bancare cresc peste noapte doar pentru simplu fapt ca au impresia ca blogul lor este o mina de aur nedescoperita.

Cine va castiga din toata ecuatia aceasta ? Initiatorul proiectului care va colecta date in mod gratuit si le va folosi pentru a se impune pe piata. Majoritatea proprietarilor de site-uri vor ramane cu un gust amar… foarte amar chiar…

O bursa de link-uri si/sau continut nu va functiona decat in momentul in care webmasterii sunt responsabilizati: ai un site/blog mediocru din toate punctele de vedere dar vrei sa castigi regeste, atunci plateste o taxa de intrare in sistem si apoi un procent din orice tranzactie efectuata. Plus ca sistemul ar trebui sa functioneze pe sistemul cerere-oferta-negociere: eu am nevoie, tu-mi oferi ce caut, negociem si daca e cazul batem palma.

8 comentarii la „Piata de linkuri”

 1. Oricum ca sa intri in sistem trebuie sa fii abonat al Trafic.ro cu un abonament minim „Standard”. Deci cei ca mine cu „Free” nu se incadreaza. Mai pe scurt, platesti ca sa poti beneficia de sistem. Avand in vedere potentialul castig, nu cred ca multi vor trece pe abonament mai mare.

 2. Sunt de acord ca unele preturi pot fi exagerate asa cum unele sunt mai mici decat ar trebui sa fie. In timp se va stabili un pret real. In plus cred ca toate preturile sunt negociabile.
  Nu pot fi de acord cu „eu am nevoie, tu imi ofer ce caut etc.”. Sistemul este: am nevoie, ma duc intr-un loc unde stiu ca gasesc – sa-i spunem generic „piata”.
   

  • Bogdan, mi-as dori ca piata aceasta sa se auto-regleze insa din pacate experienta personala de cativa ani pe piata romaneasca in acest domeniu ma determina sa cred ca sansele sunt minime.

   Cat priveste modul de exprimare poate nu a fost cel mai elegant sau inteligibil in ceea ce priveste viziunea mea asupra unei piete libere si competitive, insa atat timp cat piata musteste de oferte si clientii sunt absenti sau nu sunt dispusi sa plateasca pretul cerut degeaba taraba este plina.

   PS: Ca tot sunt in aceeasi curte MyJob si Trafic, stii cat as fi dispus sa platesc eu pentru un link in footer-ul MyJob ? Maxim 50 euro/lunar… si nu arunc cu vorbe in vant…

 3. Una peste alta e printre primele platforme de la noi care ofera sansa unui site la inceput sa acceseze linkuri pe alte site-uri fara a trece prin o regie. Ramane de vazut cat de matur se vor comporta site-urile de la noi si vor profita. Odata cu cresterea numarului de site-uri cred ca vom putea vedea si efectul de piata de care zice Bogdan.
  myJob e posibil sa fi pus acel pret mare ca sa apara primul la rezultate cand se sorteaza dupa pret 🙂
  PS. Eu m-am mutat acum doua luni din Bucuresti in Brasov. Sunt ceva intalniri de geek ce au loc prin zona? 🙂

 4. Din cate am observat, ca sa participi la o astfel de bursa trebuie sa ai un „abonament standard” deci o mare oportunitate pentru ei sa mai castige ceva bani.
  Unii pun preturi mari doar pentru ca nu stiu sa aprecieze valoarea blogului lor sau sunt pur si simplu insonstienti .

 5. Unii nu cunosc Google Guidelines: http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=66356
  Toate sistemele de obţinere de linkuri (plătite sau nu) în scopul de a consolida prezenţa unui site în paginile de rezultate Google sunt împotriva regulilor acestui motor de căutare.

Comentariile sunt închise.