– 1 grad Celsius la Brasov: criza CET dincolo de aparente

Imi vin acum in minte versurile lui George Cosbuc, adaptate astfel incat sa i se potriveasca primarului Brasovului PD-L-istul George Scripcaru:
Sa nu dea Dumnezeu cel Sfant,
Sa va calcam in batatura,
Nu veti scapa nici in pamant,
Noi vrem caldura…

Desi au trecut mai bine de 3 luni de cand brasovenii au ramas fara apa calda si in noaptea trecuta s-a inregistrat in Brasov -1 grad Celsius la orizont se profileaza o situatie tragica: brasoveneii se vor intoarce in timp cu mai bine de 20 de ani si vor resimti beneficiile comunismului, frigul din apartamente. Aceasta in situatia in care, asa cum am spus si intr-un articol anterior, datoriile CET nu vor fi sterse in perioada imediat urmatoare alegerilor prezidentiale din 22 noiembrie 2009. In acest context, daca astfel vor sta lucrurile, am impresia ca aceasta criza CET a fost, daca nu generata (pentru ca trebuie sa recunoastem, datoriile catre Distrigaz si rau-platnicii sunt cat se poate de palpabile), cel putin intretinuta in mod artificial pentru a fi folosita ca arma electorala… mai multe nu trebuie sa spun caci se subintelege cine, cand si cum gestioneaza criza CET…

Oricum, se pare ca situatia generata de criza CET a scos din faliment piata de centrale termice din Brasov si toate activitatile conexe care tin de instalarea unei centrale termice. Practic brasovenii s-au resemnat, si nu mai asteapta nimic de la CET sau de la primaria Brasov care este administratorul societatii de termoficare. Daca pe perioada verii mai sperau ca situatia nu va fi atat de neagra precum pare, acum au trecut la fapte: separare gaz si instalare centrala termica (cel putin in blocul in care stau in viitoarele saptamani va fi un adevarat santier).

Si mi-e teama ca atunci cand primarul pdl-ist se va decide sa deschida robinetul CET, racordati la sistem vor fi doar acei care nu pot sa plateasca serviciile de incalzire oferite. Astfel incat la anul pe vremea aceasta CET va fi o amintire, toate cladirile si anexele demolate si pe locul sau se va ridica un mandru cartier de vile: PDL Village…

6 comentarii la „– 1 grad Celsius la Brasov: criza CET dincolo de aparente”

  1. Si asta si merita – sa isi puna toata lumea centrale si sa ii falimenteze. Insa cred ca situatia nu e chiar asa de roz pentru chiriasi – s-ar putea ca proprietarilor sa nu le convina, cel putin la inceput, sa investeasca in centrale de apartament.

    • CET-ul din Brasov si asa e falimentar ca au supt toate firmele capusa… dar daca-si pun tot brasovenii centrale termice, masca de gaze devine accesoriu obligatoriu… caci desi e in zona de munte, datorita pozitionarii sale ca intr-o galeata Brasovul e un oras foarte poluat…

  2. In afara de inconvenientul ca trebuie sa scoti acuma pe praful asta niste bani din buzunar, nu vad nici o alta problema. Este o vorba care spune ca fiecare pasare pe limba ei piere. Asa si cu CET-ul brasovean. Legat de poluare… arderea gazului nu presupune gaze mai multe sau mai nocive, dimpotriva, o centrala inteligenta arde mai putin si polueaza mai putin (nu degeaba se foloseste gazul ca si combustibil ecologic auto).

    • Legat de poluare trebuie sa te contrazic pentru ca traiesc pe propria-mi piele ce inseamna sa ai vecini cu centrale termice de apartament… imi este practic imposibil sa aerisesc casa dimineata… poate una nu polueaza mult dar 50.000 de centrale termice de apartament la un loc sunt un factor de poluare mai ridicat decat CET-ul…

  3. Totusi nu cred ca difera foarte mult; sa nu uitam de randamentul f. mic pe care-l avea CET-ul. Pe vremuri cand eram clientul lor ca sa imi vina apa calda trebuia sa astept minute bune, ori asta insemna din start apa irosita si randament termic prost. Care in final se reflecta tot in gaz consumat, respectiv in gaz ars si poluare. O solutie eficienta era distributia pe orizontala la bloc, adica o singura coloana verticala din care sa se ramifice pe fiecare etaj, insa asta insemna investitii si costuri majore. Problema a fost ca sistemul a fost gandit prost de la inceput, a fost lasat sa MOARA timp de 20 de ani timp in care lumea scarbita si cu resurse s-a debransat, iar acum a iesit la iveala buba. Trist… ca au de suferit oameni, copii, batrani.

    • La capitolul randament sunt de acord cu tine, CET-ul avea si o sa mai aiba pierderi pe retea… dar la capitolul poluare trebuie sa negociem: eu sustin faptul ca daca fiecare apartament din Brasov ar avea centrala termica de apartament pe gaz metan poluarea insumata ar depasi-o cu mult pe cea produsa de CET. Dar si plecand de la premisa ca CET polueaza mai mult are avantajul de a fi la marginea orasului, nu in fereastra mea: stau foarte aproape de CET, la Gemenii (1-2 km fata de CET in linie dreapta) si crede-ma ca-l prefer in locul centralelor de apartament ale vecinilor din blocul de vis-a-vis care efectiv ma intoxica cand incerc sa aerisesc…

      Solutia cred ca e undeva la mijloc: CET-ul merge in pierdere si buni de plata sunt consumatorii de buna credinta, nu rau platnicii, centralele de apartament ar transforma Brasovul in Londra balcanica, asa ca o centrala termica de scara ar impaca si capra si varza…

Comentariile sunt închise.