Cui îi este frică de Black Friday?

Din 2011 și până astăzi asistăm în luna noiembrie la un mare eveniment de shopping cunoscut mai ales pentru denumirea în limba engleză, Black Friday adică Vinerea Neagră în traducere cuvânt cu cuvânt.

Dar ce este sau cine este acest Black Friday? Memoria internetului păstrează o duzină de informații povestite și repovestite după priceperea fiecăruia. Dacă ești curios despre ce și cum le găsești la la o căutare pe Google distanță.

Altfel Black Friday este perceput în fel și chip, depinde pe cine întrebi: magazinele îți vor spune că este ziua cu cele mai multe reduceri din an, realitatea îți va spune că nu este ziua cu cele mai mari reduceri din an, cei care în vinerea neagră pleacă în vacanță la munte și își lasă telefonul mobil acasă îți vor spune că fac pipi pe Black Friday, iar cei care așteaptă 364 de zile ca să poată spune că strugurii sunt acri nu-ți vor spune că n-au bani nici de pâine ci că prețurile au fost mult umflate de înainte de Black Friday pentru ca reducerile să pară cât mai mari.

Adevărul este că Black Friday este la americani ziua următoare după Thanksgiving Day, zi în care înainte de a se inventa internetul americanii se înghesuiau la fel cum se înghesuie românii în magazine când sunt reduceri la oale și tigăi.

În România Black Friday este o sărbătoare care la fel ca și Crăciunul se ține de două ori pe an (pe 25 decembrie de către Biserica Ortodoxă Română și pe 7 ianuarie de către Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România): eMAG are propriul său Black Friday, data la care se desfășoară fiind stabilită din considerente logistice care să permită livrarea majorității comenzilor până vine Moș Nicolae.

De obicei această dată nu cade niciodată în aceeași zi cu Black Friday-ul original și așa se face că avem un Black Friday eMAG și un Black Friday 2 sau un American Black Friday în luna noiembrie a fiecărui an. Că sunt unele magazine la care Black Friday ține toată luna noiembrie sau că alte magazine au câte un Black Friday ori de câte ori au chef pe parcursul anului nu se mai pune la socoteală.

Cert este că Black Friday există și că în acea zi, chiar dacă mulți o numesc Black Friday eMAG, vânzările dintr-o singură zi echivalente cu vânzările dintr-o lună întreagă. Așadar Black Friday poate fi numit și ziua cu cele mai multe vânzări din an.