Adevar sau provocare ?!

Periodic cei de la Trafic desfasoara studii demografice pentru site-urile inregistrate in sistem.

Anul acesta am avut curiozitatea sa iau la puricat rezultatele pentru cateva dintre site-uri ca sa vad cum sta concurenta in privinta publicului spectator insa am ramas profund dezamagit si ma intreb cat de concludente sunt aceste studii ?

Practic in rezultatele publicate sunt lucruri care se bat cap in cap: cum se poate sa ai studii superioare dar salariu minim pe economie pentru un muncitor necalificat dar sa-ti permiti un laptop ?

Citește mai mult

Repar masina sau cumpar alta noua ?!

Stati linistiti ca n-am busit nici o masina, vorbesc doar la modul ipotetic pentru ca m-am amuzat ieri teribil pe baza unei probleme de la Scoala de Bani.

Nu o sa intru in detalii prea adanc ci doar o sa spun ca la mijloc e un concurs de educatie financiara sponsorizat de BCR la care m-am inscris, am trecut de admitere si ieri am rezolvat prima proba, cea legata de cheltuieli. Proba consta dintr-un test grila cu 10 intrebari despre produsele BCR (carduri, conturi de economii, etc) si o problema intitulata „Concediul” la care trebuia sa spun, in urma unui enunt destul de stufos, daca plecam in concediu cu vechea masina reparata sau ne cumparam una noua ?

Citește mai mult

14 septembrie, incepe scoala si o data cu ea proteste, promisiuni si sperante

Astazi incepe scoala, cu o zi mai devreme, desi din cate imi amintesc eu e prima oara cand scoala incepe inainte de ziua traditionala de 15 septembrie.

Mi-amintesc ca-n prima mea zi de scoala, 15 septembrie 1985, am primit pentru prima si ultima oara flori. Asa era traditia ca bobocii sa fie intampinati de ceilalti elevi cu flori, si-am primit atat de multe flori ca nu ma mai vedeam de dupa ele. Doar ca am fost fascinat mai mult de cele doua carti primite incat am uitat florile la scoala… Pe vremea mea inceperea scolii era un motiv de bucurie, pentru elevi si cred ca si pentru profesori pentru ca pe vremuri in invatamant ajungeai din pasiune, nu ca si acum cand ajungi de nevoie pentru ca n-ai gasit nimic de facut in alta parte.

Citește mai mult

Evrika ! Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga totul se transforma

Ieri va vorbeam in articolul In tara lui Papura Voda: majorarea salariului minim pe economie cu 25% de la 1 ianuarie 2010 despre visurile halucinante ale unui ministru PSD-ist in persoana lui Marian Sarbu care vrea sa ne convinga sa credem ca de la 1 ianuarie 2010 salariul minim pe economie va fi majorat cu 25%. Dar dupa cum stiti drumul spre iad e pavat cu intentii bune, vin alegerile prezidentiale si PSD-ul vrea cu orice pret carma tarii.

Citește mai mult

In tara lui Papura Voda: majorarea salariului minim pe economie cu 25% de la 1 ianuarie 2010

Din ciclul Tara arde si baba se piaptana – gogosi electorale mai avem parte in continuare de promisiuni electorale fara acoperire.

Astfel in timp ce prim-ministrul Emil Boc iese la rampa si declara ca trebuie facut curatenie in sectorul bugetar prin concedieri masive altfel Romania intra in incapacitate de plata, ministrul muncii Marian Sarbu vine cu o idee rupta din filmele de fictiune regizate de Sergiu Nicolaescu: majorarea salariului minim pe economie cu 25% de la 1 ianuarie 2010…

Citește mai mult

Productivitatea muncii: salarii egale pentru rezultate diferite ?

Toata lumea care munceste fie in sectorul bugetar, fie in sectorul privat, se asteapta ca de la an la an nivelul de salarizare sa creasca. Ca aceasta crestere vine de la sine, in urma unor negocieri personale sau a unor presiuni sindicale este mai putin important in contextul acestui articol.

Ceea ce vreau sa spun e ca aceste cresteri salariale sunt oarecum nejustificate cat timp nu sunt corelate cu cresterea productivitatii muncii pentru ca n-am prea vazut roman care sa fie mai productiv dupa ce i s-a marit salariul cu un procent oarecare. Exceptie fac doar avansarile in ierarhia muncii dar in acest caz vorbim de o altfel de productivitate (daca vrei sa ajungi sef in mod evident muncesti mai mult si ai mai multe resbonsabilitati). Si legat de capitolul productivitatea muncii mi se pare inechitabil salarii egale acordate celor aflate in posturi similare cat timp rezultatele obtinute sunt diferite.

Citește mai mult