Cand se va da caldura in Brasov ?

Potrivit HG 425/1994 regiile de termoficare sunt obligate sa inceapa furnizarea agentului termic pentru incalzire daca temperaturile medii intre orele 18:00 si 6:00 scad sub 10 grade Celsius timp de 3 zile consecutiv. Aceeasi hotarare de guvern precizeaza ca asociatiile de proprietari/locatari pot solicita printr-o cerere scrisa amanarea furnizarii agentului termic in situatia in care temperaturile coboara sub 10 grade Celsius sau inceperea furnizarii agentului termic chiar daca temperaturile nu au coborat sub 10 grade Clesius.

In Brasov de 3 zile temperaturile din timpul noptii au coborat sub zero grade, iar in timpul zilei au fost sub 10 grade dar caldura in apartamentele brasovenilor se lasa inca asteptata. De asemenea prognoza meteo pentru urmatoarele 14 zile nu pare sa fie deloc incurajatoare: vor fi temperaturi sub limita inghetului noapta, iar ziua temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 7 si 10 grade Celsius. Cu toate acestea nu cred ca vom avea caldura cu mai mult de 1-2 saptamani inainte de data alegerilor prezidentiale. Daca te-ai trezit ca vrei sa-ti pui centrala termica e prea tarziu pentru ca de la 1 octombrie s-a spus stop debransarilor (ai putea sa apelezi la un meserias sa taie tevile dar cand va incepe sa dea caldura vei plati cota parte din caldura furnizata pentru tot blocul).

Ce vina au brasovenii care si-a platit datoriile catre CET pentru proasta administratie a acestei regii autonome de termoficare aflata in administratia consiliului local Brasov si a primariei Brasov ?! Din punct de vedere juridic, prin intreruperea furnizarii apei calde in urma cu aproape 4 luni, s-au incalcat drepturile clientilor, asociatiile de locatari. Si daca brasovenii ar fi baieti destepti ar putea solicita in instanta ca CET (adica consiliul local si primaria) sa instaleze pe cheltuiala proprie centrale termice de bloc sau de cvartal.

Ba mai mult pentru ca pe cei din administratia locala ii doare in fund de contribuabili, ei in birourile din primarie au caldura la ora aceasta ca sa nu le inghete nesimtirea in oase, eu as propune ca brasovenii sa trateze cu aceeasi moneda cu care sunt tratati prin neplata impozitelor catre bugetul local. Oare ideea de a nu mai colecta nici un leu la bugetul local in anul fiscal 2010 il lasa rece pe primarul Brasovului, domnul Gheorghe Scripcaru ?! Sau crede ca brasovenii sunt o vaca de muls la nesfarsit ?!

Eu nu cred !!! Dar avem o mica problema: desi ne plangem intre noi, desi nu ne convine situatia, nu stim sa fim uniti, nu stim sa luam atitudine, nu stim ca noi avem puterea ! Mass-media locala ar putea da o mana de ajutor pentru a pune in practica aceasta idee de greva fiscala locala, dar si aici e o mica problema: majoritatea presei brasovene este aservita politic, iar daca se declara independenta pretinde bani ca sa promoveze o astfel de ideie sau mai rau refuza pe motiv ca incalca legea prin instigarea la nesupunere fata de autoritatile statului.

De parca statul nu ne-ar incalca elementarele drepturi de simpli cetateni ai acestei tari, doar ca legea se aplica doar intr-un singur sens: de la est la vest… intelegeti voi ce vreau sa zic…

12 comentarii la „Cand se va da caldura in Brasov ?”

  1. N-ai cu cine bre’… n-ai vazut ce aglomeratie este pana la sfarsitul lui martie ca sa prinda lumea reducerea la impozit? Cine crezi ca risca sa piarda asa promotie?
    In tara asta pana nu iesi in strada, pana nu blochezi o intersectie, un drum ceva, nu rezolvi nimic. Din pacate.

  2. „Incalca legea prin instigarea la nesupunere fata de autoritatile statului” – hai ca m-ai facut sa rad. Mass media locala spune asa ceva ? Inseamna ca nu sunt aserviti politic ci mai degraba sub jugul politicii. Problema se poate rezolva daca cineva se gandeste sa dea in judecata primaria 🙂
     

    • La cate procese are presa pe rol in instanta sufla acum si in iaurt… in alta ordine de idei problema nu se rezolva cu un simplu proces, la Brasov lucrurile stau altfel: primarul Scripcaru (PDL) a fost amendat in instanta cu aproape 1 miliard de lei vechi pentru ca nu a aprobat nu stiu ce autorizatie de constructie pentru o lucrare de interes public initiata de consiliul judetean (aflat in curtea PNL) si probabil fie n-a platit, fie a facut-o din banul public…

  3. Cand au de gand sa faca ceva??? Vor sa devenim sloiuri pana dau ei caldura?  Noaptea mai e cum mai e ca stai sub doua randuri de plapuma dar ziua nici nu-mi vine sa ma ridic ca adie vantul in casa, deja dau semne de raceala, asta e bataie de joc, am auzit ca vor sa ne tina asa pana la 1 noiembrie???? Scripcaru spunea ca a rezolvat. Ce a rezolvat??? Daca rezolva aveam caldura si apa calda. Suntem in anul 2009 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Afara ninge !!!!! Va bateti joc dar roata e rotunda;)

    • Eu am racit pana acum de 3 ori si am luat masura sa-mi incarc factura la energie electrica cu un calorifer electric ca in baza celor care se ocupa de aceasta criza a caldurii si apei calde nu-i nici o nadejde… si eu am auzit ca de la 1 noiembrie vom avea caldura, dar am mai auzit ca sunt acele centrale de cartier care ar fi operationale doar ca asociatiile de locatari refuza sa primeasca caldura…

    • Intrebarea e pentru ce se coalizeaza ?! Caci din cate am inteles acest demers are drept scop final neacordarea subventiei de caldura pentru brasoveni, un demers care nu-si are rostul cat timp nu exista obiectul pentru care se militeaza (nu exista agent termic sub forma de apa calda si caldura, nu exista nici suvbentii)… iar in alta ordine de idei eu stiu ca s-a ajuns la criza CET nu in primul rand datornicilor asociatii de locatari sau persoane fizice, ci pentru faptul ca acele subventii nu au fost acordate desi era prevazute de lege… si daca tot e sa fim mai catolici decat papa demersul exista viata fara CET ar trebui sa aiba in vedere si blocarea intentiilor guvernului de anula datoriile CET de vreo 60 de milioane de lei noi sau euro (nu sunt sigur)…

  4. 1. subventiile se dau, indiferent daca CET furnizeaza sau nu servicii – anul acesta Primaria Bv a platit peste 10 milioane lei noi (imparte banii astia la 1000 lei, cat ar putea costa vreo 2 calorifere electrice si un boiler si o sa vezi cum se rezolva problema orasului doar din banii locali). drept urmare, demersul isi are rost.
    2. criza CET nu este datorata neacordarii subventiilor, ci a unui cumul de factori: au falimentat principalii lor clienti, Tractoru & Roman, costul de productie este extrem de ridicat si infrastructura lor invechita. La asta s-a adaugat un cashflow deficitar (si aici intra si persoanele fizice rau platnice)… Din pacate, oricum ar invarti-o, tot in faliment sunt.
    3. este important ca brasovenii sa aiba posibilitatea de a decide ce e mai bine pentru ei – si aici intra obiectivul 2, cu debransarea fara costuri. ceea ce face CET in acest moment nu este altceva decat un abuz.
    4. dupa cum stii si tu, stergerea datoriilor este o actiune electorala, care va fi suportata tot din banii nostri. da, cred ca cei care au manageriat prost aceasta companie si si-au batut joc de oameni ar trebui sa suporte aceste costuri.
    5. daca nu ne coalizam pentru o cauza importanta cum este aceasta, atunci, sincer, ne meritam soarta. personal sunt satula de oameni care stau si se plang, dar care nu actioneaza nici macar atunci cand este spre binele lor.
    extra: e interesant ca dintre cei care ne-am intalnit pana acum in campanie, majoritatea nu mai suntem la CET si ne-ar putea durea in partea dorsala atat de companie, cat si de clientii ei.. si totusi, ne agitam pentru ceilalti.

    • Nu vreau sa polemizez pe aceasta tema, ar fi multe de spus, fiecare si-ar sustine punctul de vedere si toata lumea crede ca are dreptate… exista argumente si contr-argumente pentru toate cele 5+1 puncte mentionate aici, dar cel mai important pentru cat de denaturat este prezentat sunt costurile de incalzire propuse de VFC cu ajutorul caloriferelor electrice si a boilerelor pentru apa calda: ia incercati sa puneti cap la cap toate cheltuielile si o sa descoperiti nu numai ca 2 calorifere nu fac fata intr-un apartament cu 2 camere dar costul lunar al energiei electrice folosite pentru incalzire ar depasi cu mult un salariu minim pe economie… crede-ma ca stiu ce vorbesc…

      Apoi omul gospodar isi face vara sanie si iarna caruta asa ca solutia propusa de VFC fara a o analiza cat de eficienta este, cel putin din aceasta perspectiva este total nepotrivita… si nu in ultimul rand daca chiar sunteti interesati cum se cheltuieste banul public va invit sa faceti sapaturi si o sa fiti surprinsi de faptul ca CET e mic copil in comparatie cu alte scurgeri planificate din bugetul local…

      Nu ma intelege gresit, nu sunt avocatul diavolului, nu sunt cainele care latra dar nu musca si nici lupul moralist doar ca acest demers in momentul de fata nu-mi reprezinta interesele si nici nu e o prioritate… daca VFC era un demers imediat dupa 2-3 saptamani de la oprirea apei calde deveneam cel mai infocat sustinator, dar asa la spartul targului…

Comentariile sunt închise.