O intrebare retorica si aparent banala care poate avea suficient de multe raspunsuri… depinde cate din raspunsurile care exista pentru aceasta intrebare dorim sa ascultam…
Primul raspuns care imi vine in minte este acela ca strangem cureaua… daca ai ce strange, altfel ar trebui sa te gandesti serios la problema banilor… daca nu-i ai deloc, fie esti somer, fie esti o persoana aflata in intretinerea altei persoane (copil, batran, casnic)… iar daca ai bani dar nu sunt niciodata nu sunt de ajuns problema s-ar putea sa fie alta decat faptul ca ai un salariu mic: modul in care iti administrez finantele…
Pare greu de crezut dar sunt oameni in tara aceasta care reusesc sa se descurce cu salariul minim pe economie, avand si un copil de intretinut, stand si cu chirie, dar sunt si persoane care castiga undeva peste 1.000 de euro, sunt celibatari, stau cu parintii si cu toate acestea nu le ajung banii de la o luna la alta. V-ati intrebat de ce ? Daca nu e timpul sa o faceti… ce-i care traiesc din salariul minim pe economie mananca acasa nu la restaurant, merg la serviciu cu mijloacele de transport in comun nu cu taxiul, se relaxeaza iesind cu pruncul in parc nu mergand prin cluburi de fite… s.a.m.d.
Un alt posibil raspuns la intrebarea „Ce faci cand nu ai bani ?” este acela ca te imprumuti… simplu, nu ? si la indemana oricui… dar cu ce consecinte si pe ce baza… daca vrei un credit imobiliar/ipotecar ca sa-ti cumperi un acoperis deasupra capului vei ajunge sa platesti o viata de om cat nu face pentru o locuinta… adica de trei ori mai mult decat banii pe care banca ti-i da cu imprumut… si ca si cum aceasta nu ar fi de ajuns te vei trezi proprietar peste ceva care sta gata sa se prabuseasca (ma refer la blocurile care au deja cel putin 20 de ani vechime in momentul de fata)…
Al treilea raspuns, si cel mai indicat, este acela ca trebuie sa economisesti… nu fiti nedumeriti, nu ma repet… intre a strange cureaua si a face economie este o mica-mare diferenta: cand strangi cureaua esti sa nevoit sa renunti la lucruri importante dar nu necesare, cand economisesti incepi deja sa optimizezi cheltuielile si bugetul de care dispui…
Unii ar spune ca e greu sa pui deoparte un ban pentru zile negre in momentul de fata, altii ar sustine ca practic e imposibil asa ceva… fiecare are drepate in felul sau si totusi fiecare greseste… uitati-va de curiozitate in jurul vostru si ganditi-va la care dintre lucrurile ce va inconjoara ati putea renunta ? Impulsul egoist va va sopti discret la ureche: la nimic… probabil ca asa o fi, unii dintre noi am depus eforturi, am facut sacrificii pentru a avea acel ceva, cum oare am putea sa ne lipsim de el ?! Simplu !!! Haideti sa incercam sa privim problema altfel: cate din lucrurile aflate in proprietatea personala sau a familiei au fost folosite ieri, in ultima saptamana, in ultima luna sau in ultimul an ? Veti fi surprinsi sa descoperiti ca multe lucruri zac nefolosite de ceva timp…
Aveti masina dar nu o folositi decat pentru a merge in concediu ? E ceva pe care ati cheltuit banii inutil, iar daca pentru aceasta v-ati mai inhamat si la un credit sunteti inconstienti si nu trebuie sa va plangeti daca la un moment dat veti avea probleme de natura financiara… Aveti televizor cu plasma cat tot peretele si in ultimele 3 luni v-ati uitat de maxim 10 ori la televizor pentru ca sunteti prea ocupat la serviciu si ajungeti acasa seara obositi… sunt iarasi bani irositi… luati televizorul si aruncati-l pe fereastra, va veti simti probabil usurati… si in plus veti face o economie pentru ca nu va trebui sa investiti intr-un sistem perrformant de securitate ca sa nu va calce hotii…
Uitati-va in sifonier, nu-i asa ca aveti impresia ca nu mai e loc ? Ca nu ai unde sa arunci un ac ? Cat din continutul sifonierului folosesti cu adevarat ? Nu vreau sa stiu raspunsul…
Asadar, in concluzie, cheltuim mai mult decat este necesar si asta nu pentru ca ne-am permite acest efort financiar ci pentru ca vrem sa fim in rand cu lumea… o mandrie daunatoare…
Ceea ce ai scris aici este foarte adevărat. Facem multe cheltuieli inutile, dar trebuie să recunoaştem că în România, raportul Salariu/Preţ este foarte, foarte mic în comparaţie cu alte ţări europene …
Puterea de cumparare in Romania este o cu totul alta poveste… gandeste-te la ce-am spus: sunt persoane cu salariu de peste 1.000 de euro, care nu au nici un fel de grija in privinta mesei sau a cazarii care le este asigurat de parinti, si care totusi se plang ca nu le ajung banii…
Cei la care faci referinţă se numără printre persoanele care nu muncesc cu adevărat ca să poată justifica sumele mari pe care le primesc. Prin urmare, necunoscând valoarea muncii, nu o cunosc nici pe cea a banului şi de aceea îl risipesc.
Nu pot sa judec munca nimanui… fiecare sunt platiti dupa cum sau inteles cu angajatorul sau dupa cum au acceptat sa fie platiti… faptul ca cheltuie fara nici un discernamant si apoi se plang este un aspect care deranjeaza…
hihihi. eu chiar n-am nimic de economisit !!!
merg la lucru pe jos , ajung in 20 de minute, masina ….nici vorba, desi am permis de conducere, televizor n-am de nici un fel, dramuim timpul unei zile pe internet intre mine si cei doi copii ai mei….poate loc in sifonier sa economisesc aruncand hainele mele de domnisoara pe care le pastrez pentru fiica mea – s-au demodat . :))))
ai tu idee cum as putea sa economisesc, totusi ???
Se spune ca daca vrei cu adevarat poti… iar daca nu poti inseamna ca esti o exceptie… acum nu vrei sa generalizam… dar in mare cam asa stau lucrurile… cei mai afectati sunt multumiti de modul lor de viata sau cel putin se impaca cu ideea ca asta e…
Tocmai aici e „baiul”. Discernământul provine din cunoaştere, iar cunoaşterea, la rândul ei, provine din învăţătură, din practică, într-un cuvânt: din muncă (am scris exact aşa cum nu-ţi place , bolduit). Prin urmare, oricum ai privi lucrurile, tot la vorba mea ajungi …
Cel care a tras o zi întreagă de coada sapei, sau a coasei pentru câţiva lei, se gândeşte de şapte ori până să cumpere un lucru. Cel care primeşte mii de euro doar pentru că „ştie” ceva despre patron, sau pentru că „tata” ori „unchiul”… etc… etc… _ nu va avea aceeaşi grijă …
În privinţa aceasta, lucrurile nu sunt încă aşezate, temeinic în România …
Stiu cum e si la coada sapei, stiu si cum e sa fii cu mapa… fiecare are satisfactiile sale… restul e doar can-can…
pai nasule… nu mai am ce sa economisesc… sincer…sunt in gaura si asta nu din cauza risipei ci din cauza crizei…am ramas somera…si da ,am credite…desi nu ipotecare…nu m-as simti bine sa nu l-e pot plati…pana acum am supravietuit…dar de-acum…cine stie?
da, dar tu ai un acoperis deasupra capului… si asta te „motiveaza” sa faci investitii nu economii…
…am economisit cativa banuti, da’ primiti de la cei dragi:), bani pe care ii voi cheltui in vacanta… Nu am pe ce arunca banii, atat timp cat nu sunt pe picioarele mele, financiar vorbind, consum din ce cumpara cei din casa.
Sigur, mi-ar fi foarte greu sa economisesc, daca as avea familia mea, sa am obligatia sa ii intretin, deorece in Romania traiul este costisitor, viata o vad grea in Romania… Cu siguranta, asta doar daca am zile de trait, voi apuca sa indur grija zilei de maine, atunci cand voi fi la casa mea, deoarece nu vad sa se schimbe atat de curand existenta romanilor…
Greu imi va fi, si teama imi este…
Pai atunci… vacanta placuta, chiar daca mai e ceva timp pana atunci…
ce faci cand nu ai bani ?Te plictisesti clar.ca daca ai avea ai gasii ceva de facut cu siguranta.interesat postul asta imi place.intra aici sa vezi ce ai cu tine cand nu ai nimic http://www.cusucces.net/?p=178 .mult succes