Ce nu stiati despre manea

Nu ascult manele, pur si simplu nu pot sa sufar asa ceva si nu inteleg cum altii pot sa o faca….

Am ramas insa surprins cand intr-o emisiune de la TV Trinitas Grigore Lese a facut o afirmatie care m-a socat: maneaua autentica este un gen muzical frumos si care merita ascultat. Cum Grigore Lese nu este un oarecine, afirmatia sa m-a pus putin pe ganduri si am trecut sa fac cercetari asupra etimologiei cuvantului manea.

Ei bine dragilor, am descoperit ca din acest punct de vedere sunt un mare ignorant pentru ca maneaua autentica inseamna un cantec de dragoste cu melodie duioasa si taraganata, caracteristic popoarelor orientale (conform DEX). Cuvantul manea isi are originea in limba turca, mani cu pronuntia manea.

Si aceasta nu e totul: manea mai inseamna in limba romana si topor (tot conform DEX).

In concluzie, daca nu sunteti ascultatori de manele puteti merge sa ascutiti maneaua sau sa taiati lemne cu maneaua.

7 comentarii la „Ce nu stiati despre manea”

  1. Maneaua contemporana e intr-adevar un rebut al manelei de demult care era cu totul altceva si pe care eu unul o apreciez; sunt unele localuri unde atmosfera exista tocmai datorita unor piese preluate de la vechi artisti ca Gabi Lunca, Romica Puceanu, Fărâmiţă Lambru si multi altii…
    „Artistii” care canta maneaua din zilele noastre nu sunt decat o mare rusine, la fel ca fanii lor de altfel…

    • Am vazut si romani care canta manele… hai sa nu facem discriminare pe baza de culoarea pielii… nu aceasta era ideea din acest articol !

  2. maneaua contemporana de la noi imita mult(mai bine zis plagiaza)melodiile orientale,turbo-folkul bosniac(canta si sarbi-Mile Kitic,care e nascut in Bosnia-dar la origine e gen oriental combinat de bosniecii musulmani cu muzica folclorica sarbeasca+ritmuri mai dance)si mai e un gen de muzica asemanator in Bulgaria.Numai ca la noi analfabetii canta manele si de aia manelele „sunt naspa”,ca sa ma exprim mai pe intelesul tuturor :D.

Comentariile sunt închise.