Intre mine ca persoana fizica si… aceeasi persoana, tot eu, dar privita ca persoana juridica ?
Ca persoana juridica sunt pus in situatia de a plati mai mult pentru acelasi serviciu, sau deserviciu, pe care administratia publica locala sau diverse firme mi le fac contra-cost. Hai sa le luam in ordinea in care-mi trec acum prin cap:
- ca persoana juridica platesc de doua-trei ori mai mult impozit la administratia financiara locala daca am un imobil, teren sau autoturism in proprietate;
- asigurarea auto RCA este de 3 ori mai mare pentru persoane juridice decat pentru persoane fizice, de parca la volanul autoturismului ar sta altceva decat o persoana in carne si oase; banuiesc ca si celelalte tipuri de asigurari sunt la fel de discriminatorii, probabil ca cei care sunt patroni sunt taxati din start cu o polita tripla la asigurarea pe viata;
- abonamentul de internet pentru persoane juridice costa mai mult decat pentru cele fizice, sau cel putin asa mi s-a spus la serviciul informatii clienti RDS;
- la serviciile bancare comisioanele sunt iarasi discriminatorii, persoanele juridice platesc mai mult decat persoanele fizice;
- daca-mi plimb cainele prin parc unde este interzis accesul ca animale daca sunt persoana juridica platesc amenda de 10 ori mai mare decat un simplu cetatean; acum se impune o intrebare de bun simt: de unde stie constatatorul care imi intocmeste proces verbal ca sunt persoana fizica sau persoana juridica ?
- s.a.m.d.
Practic, ca persoana juridica, sunt jupuit de viu desi nu primesc in schimb de doua ori mai multa atentie decat un simplu cetatean. Si nici beneficii…
Practic acest mod de a aborda lucrurile se numeste inechitate sociala caci in spatele oricarei persoane juridice exista cel putin o persoana fizica care munceste din zori si pana in noapte, nu doar 8 ore pe zi cum o face un angajat care n-are alte bataie de cap decat sa vina la serviciu si sa munceasca.
Ai dreptate, este o mare prostie sa faci discriminare intre o persoana fizica si una juridica, dar asta-i legislatia. Majoritatea amenzilor sunt cu mult mai mari pentru persoanele juridice. Imi amintesc ca acum vreo 10-15 ani era discriminare de tarife intre romani si straini : strainii plateau mai scump anumite servicii. Primul care-mi vine in minte este urcarea cu telecabina. La Busteni cred ca am observat treaba asta.
Strainii plateau mai mult si pe vremea lui Ceausescu… asa ca am mostenit metehnele, dar atunci nu erau patroni… ci doar clasa muncitoare…
Pai se presupune ca fiind persoana juridica, produci bani. Chiar daca nu vine nimeni sa iti citeasca bilantul si sa iti ceara actele cu ratele la banci. Si nici facturile cu taxele pe care statul ti le impune abuziv. Am un exemplu: tatal meu are un magazin alimentar. Cei de la TVR il obliga, luna de luna sa plateasca o taxa exorbitatant de mare. I-am spus de la inceput sa nu o plateasca sub nicio forma. Trecura cativa ani de atunci, facturile vin in continuare cu taxa respectiva, dar el nu o plateste. Din orasul nostru este singurul agent economic care a refuzat sa plateasca. Acum si celelalte persoane juridice au refuzat sa plateasca. Si pana la urma de ce sa plateasca? Intr-un magazin alimentar stai si te uiti la tv? La telenovele? Au venit controale peste controale sa verifice daca in magazin sunt televizoare sau aparate de radio. Au plecat cum au venit, pentru ca i-am spus tatalui meu sa nu plateasca pentru un serviciu de care nu beneficiaza. Punct.
Aceasta e deja clar abuz cu A mare… dar parca totusi citeam pe undeva ca taxa radio-TV a fost scoasa pentru persoanale juridice care nu au un astfel de aparat in spatiile in care-si desfasoara activitatea… si aceasta recent…
Cat priveste darile platite cu varf si indesat nu pot fi scuzate de faptul ca facem bani ca persoane juridice… toata lumea face bani, de fapt pentru aceasta se munceste, dar ca persoana juridica produci si locuri de munca pentru care statul nu-ti acorda nici o facilitate ba dimpotriva te obliga sa plateste cam 60% din cat platesti salariul pentru fiecare angajat…