De ce nu merg lucrurile in directia buna in Romania?

Raspunsul e simplu: Pentru ca statul ia si pielea e pe contribuabili!

Exemplu 1 (ideal pentru angajat):

Un angajat produce intr-o luna venituri nete de 10.000 lei (pentru simplificare am scazut cheltuielile de exploatare mai putin cele legate de personal) si primeste un salariu net de 4.000 lei, iar angajatorul plateste la bugetul de stat inca 3344 lei.

Raman 2.656 lei pe care-l putem considera profitul firmei, insa din aceasta suma se scade impozitul pe profit de 16% si rezulta: 2.231,04 lei.

Pentru ca banii sa ajunga in buzunarul actionarilor se mai platesc inca 16% impozit pe dividente si suma devine 1.874,73 lei.

Ca orice om care trebuie sa traiasca mai si consuma,  virand 24% din 1.874,73  tot la bugetul de stat, mai ramane cu 1.424 lei (asta daca nu vrea sa cumpere de toti banii combustibili si atunci statul incaseaza mult mai mult).


In aceste conditii nu pare rentabil sa fii patron ci angajat!

Exemplul 2 (ideal pentru angajator):

Cu aceleasi venituri ca mai sus dar pentru un salariu net de 2.000 lei, angajatorul plateste la stat 1.664 lei si ramane cu un profit de 6.336 lei.

Plateste impositul de 16% si mai ramane cu 5.322,24 lei. Profitul se distribuie la actionari, se plateste iarasi 16% si raman 4.470,68 lei.

Dupa ce scadem si TVA-ul de 24% castigul este de 3.397,71 lei.

In acest de-al doilea caz angajatul injura patronul ca-l plateste prost dar statul e cel mai castigat caci incaseaza mai bine de jumatate din suma generata de activitatea unui om (se adauga si TVA-ul platit de angajat dupa ce-si ia salariul).

Ce se intampla cu acesti bani? Dumnezeu cu mila… stim ce platim, dar nu stim de ce platim caci de primit nu primim nimic in schimb…

3 comentarii la „De ce nu merg lucrurile in directia buna in Romania?”

  1. Treaba nu merge bine pentru ca cine face managementul acestei tari se gandeste de fapt cum sa se imbogateasca doar pe sine fara a se gandi la altii

  2. Imi place calculul pe care l-ai facut; exact in situatia fraierului care munceste (culmea, pe cont propriu) sunt si eu. Spui „statul ia si pielea de pe contribuabili!”… Cine este „statul” ?! A zis cineva o vorba, vorbind despre cu totul altceva: „Nu sistemul este prost, ci oamenii care sunt acolo”. Astfel incat, da-mi voie sa-ti spun ca statul inseamna, de fapt, toti „… fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, / Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!” (Scrisoarea III). Si, daca pe vremea lui Eminescu era asa, inseamna ca Romania (desi are pretentii de modernitate), nu a evoluat deloc ! Oare cat timp ar trebui sa se schimbe Romania ?! Nu vom apuca acele vremi…

Comentariile sunt închise.