Toata lumea cred ca a aflat de ceea ce se intampla in Japonia indiferent ca urmareste stirile la radio, televizor sau pe internet.
Nu o sa spun ca aceste evenimente (cutremure, tsunami si consecinta acestora) tin prima pagina de stiri si ca subiectul e o adevarata mana cereasca pentru mass-media. Nu o sa constat ca mass-media romaneasca traieste din subiecte care provoaca panica si creste audienta.
Daca cutremurul de aproape 9 grade ar fi avut loc in Romania cred ca numarul celor morti de panica generata de ziare, televiziuni si radiouri ar fi fost mai mare decat a celor morti datorita cutremurului. Noroc ca s-a intamplat in Japonia si micutii cu ochii oblici par sa nu stie ce-i ala sentiment de panica.
Ceea ce ma surprinde este persistenta in unanimitate in a vorbi despre un subiect pe care jurnalistii nu-l inteleg si confunda merele cu perele: fuziunea nucleara este cu totul altceva decat fisiunea nucleara.
Citez din Wikipedia:
Fuziunea nucleara este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale. Ca urmare a fuziunii se produc și alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau raze alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni).
Fisiunea nucleara este o reactie nucleara care are drept efect ruperea nucleului in 2 (sau mai multe) fragmente de masa aproximativ egala, neutroni rapizi, radiații si energie termică.
Si daca este greu de inteles o sa fiu mai explicit, incercand sa ma fac inteles pe limba jurnalistilor:
Fuziune este atunci cand ziarele Panica Zilei si Panica Noptii se hotarasc sa se uneasca dand nastere unui singur ziar numit Panica: in urma fuziunii vom avea un surplus de jurnalisti care sunt exclusi din sistem.
Fisiune avem in cazul in care din redactia Panica, o parte din jurnalistii mai rasariti se hotarasc sa plece pentru a edita un nou ziar independet. Printre cei care pleaca sunt si nehotarati care sfarsesc prin a ramane afara din sistem.
Pe scurt, in cazul fuziunii 2 sau mai multe elemente se unesc intr-un element comun, iar in cazul fisiunii un element este scindat in 2 sau mai multe parti.
In astfel de conditii cine-mi spune si mie de ce toata mass-media romaneasca formeste despre fuziunea nucleara de la nu stiu ce centrala nucleara din Japonia?
Nu-mi spuneti ca japonezii au centrale nucleare bazata pe fuziunea deuteriu-tritiu: in aceste conditii nu-si mai are sensul sa vorbim despre radiatii nucleare, caci din cate stiu eu, procesul de fuziune este unul ecologic, fara deseuri nucleare…
Lasa, ca detaliile tehnice sunt pentru nea ghita, de la sapa , nu pentru oameni normali, de aaia scriu ei ce apuca acolo :))) Bine ca ai facut completarea ca fuziunea este ecologica 😀
Iti dau mare dreptate. Si pentru ca sunt apropiata de acest domeniu, am ramas uimita de furia si vehementa jurnalistilor, de incompetenta si de naivitatea intrebarilor pe care le adresau specialistilor despre producerea energiei electrice de tip nuclear. Erau subiecte care ii depasea, dar deontologia lor profesionala oare unde era?… Nu trebuia sa se pregateasca, sa aiba un minim de cunostinte despre subiect? Urmareau numai sa creeze panica si sa dezinformeze. Imi place descrierea metaforica despre ziarul „Panica” si iti multumesc pentru zambetul din coltul gurii.