Se pare ca piata imobiliara incepe sa scartie rau de tot in Brasov caci pe langa faptul ca acum, cu putina rabdare si mult efort in a studia ofertele, gasesti apartamente la jumatate din pretul solicitat pe ele cu un an in urma apar situatii in care cei care au contractat un credit imobiliar sau ipotecar pentru a-si cumpara o locuinta sunt practic in imposibilitatea de a mai plati ratele. Si in aceste conditii, dupa intarzieri repetate banca este nevoita sa ia masuri pentru a nu iesi in pierdere absoluta.
Desi in anii anteriori cand umblam si eu dupa un credit imobiliar la toate bancile unde intrebam imi spuneam sa stau linistit ca in cazul in care nu pot plati nu o sa imi ea nimeni casa ci o sa se gaseasca o solutie de compromis (re-esalonarea ratelor, re-creditare, etc.) se pare ca sunt situatii in care bunavointa bancii in acest sens nu foloseste nimanui. Despre ce este vorba ? Despre cazurile in care proprietarii apartamentelor cumparate prin credit se hotarasc pur si simplu sa renunte la bunul astfel cumparat. Banca se trezeste proprietara peste un apartament pe care din pacate nu-l mai poate valorifica la valoarea creditului acordat pentru ca pretul s-a dus in jos in ultimul an.
Personal cunosc doua astfel de cazuri in care banca s-a trezit cu obiectul creditarii in brate. Un prim caz este acela a unor amici care au luat anul trecut un credit de 40.000 de euro si si-au cumparat o garsoniera (un apartament cu 2 camere nu gaseai in Brasov cu un an in urma). Au platit ratele timp de un an, ratele au crescut datorita evolutiei cursului valutar, pretul garsonierei a scazut intre timp si oamenii s-au hotarat sa spuna STOP JOC. Au predat garsoniera reprezentantilor bancii si s-au mutat cu chirie. Ii costa mai ieftin astfel…
Al doilea caz e a unor vecini care si-au cumparat tot anul trecut un apartament cu 3 camere apeland la un credit de 70.000 de euro. Intre timp titularul contractului de credit a decedat si se pare ca a fost vorba de un credit fara asigurare de viata caci girantii au preferat sa lase rezolvarea problemelor pe seama bancii caci daca l-ar fi scos la vanzare nu ar fi luat pe el mai mult de 50.000 de euro.
Banuiesc ca aceste cazuri nu sunt singulare, nici primele de acest gen si nici ultimele. Probabil in viitorul nu prea indepartat se vor inmulti si vor aparea anunturi la mica publicitate: banca X scoate la licitatie apartament… Asa ca stati pe aproape daca vreti sa cumparati apartamente la preturi second-hand…
Piata imobiliara cred ca scartaie peste tot, numai vanzatorii inca spera sa obtina sume mari pe apartamente. Foarte prudenti oamenii cu garsoniera la care au renuntat, si-au facut calculele, le-a iesit mai bine cu chirie, au actionat. Din pacate, la noi majoritatea prefera sa stranga din dinti si sa plateasca mai departe un apartament care costa din ce in ce mai putin si la care in final probabil ca tot vor trebui sa renunte.
Eu sunt doar un chirias care asteapta sa scada chiriile 🙂