Jumatatea (…) a paharului

Se spune ca optimistul vede jumatatea plina a paharului, pe cand pesimistul vede jumatatea goala a paharului (de aceea am lasat punctele de suspensie in titlu)!

Guvernul a decis ca urmare a discutiilor purtate cu FMI sa elimine subventia pentru energia termica.
Si in loc sa vada realitatea presa noastra traditionala in goana dupa audienta si rating creeaza in mod voluntar sentimentul de panica decretand: FMI umfla factura la apa calda si caldura cu 60%.

Oare asa stau lucrurile? Haideti sa stam stramb si sa judecam drept: ce se intampla pana acum? De la bugetul de stat costul gigacaloriei era subventionat.

Acum se incearca sa se inchida robinetul cu pomeni sociale si, in principiu, la bugetul de stat raman mai multi bani ce pot fi folositi, de exemplu, pentru a nu concedia o parte din bugetari sau a mai taia salariile cu inca 25%.

Vede cineva lucrul acesta? Binenteles ca il vede! Cine? Cei care nu au beneficiat de aceste subventii. Beneficiarii subventiei pentru energie termica au ochelari de cal… si vreun BMW la scara…

8 comentarii la „Jumatatea (…) a paharului”

  1. „ O inimă deșteaptă constituie un straniu alter ego, și întotdeauna o mare responsabilitate.” (D.H.Lawrence)

  2. in calitate de fost beneficiar al subventiilor si de actual nebeneficiar, imi pare un pic nedreapta subventionarea numai pentru o parte din populatie…. e normal sa beneficieze de ea numai cazurile sociale, nu intreaga populatie….

    • Eu de cand ma stiu am tot platit la stat tot felul de taxe si impozite… iar de primit in schimb, n-am primit nimic…

  3. raţiunea ta este corectă, până la un punct, dar îi lipseşte motivul real. Aşadar, nu Guvernul a decis tăierea subvenţiilor, măsură,care, în sine, este una foarte populară, practic, substituie o maşină de vot pentru cei aflaţi la putere. Restricţia este impusă de FMI şi e comunitatea europeană, unde se presupune că ne integrăm cu căţel şi purcel cu tot, ideea de bază fiind înlăturarea corupţiei la nivel funcţionăresc şi impunerea unor conduite de nivel social, normale într-o ţară europeană dezvoltată. Ideatic, ceea ce se impune este înlăturarea tuturor urmelor vechiului sistem comunist de funcţionare a economiei, mult prea reminiscent şi preponderent încă, în cheltuire banilor publici în scop social şi formarea unuia eficient, ceea ce ar reprezenta mai mult partea socailă, decât cea electorală.
    Pe de altă parte, banii rămaşi (dacă rămân? – fiind vorba despre un deficit enorm ce trebuie acoperit), sunt sigur că nu vor fi cheltuiţi pe raţiunea spusă de tine mai devreme. E prea mare atracţia subtilizării lor în alte scopuri mult mai personale decât grija ţărişoarei! Asta, dacă vrem să fim serioşi şi realişti. Toate cele bune!

  4. Frumos spus. Lasă că pe lângă papuc mai un pic îi găurește vreunul gâtlejul lui Franks ăla virginul.
    P.S.: Te-am introdus la Blogroll, că ai comentat primul pe site-ul nou 🙂

  5. de acord, trebuie taiate pomenile de la stat…dar era mai bine daca incepeau cu revolutionarii si handicapatii inchipuiti. nici la bugetari nu au taiat de unde trebuia..i-au lovit tot pe amaratii aia care aveau 800 si acum au 600. dar nimeni nu socoteste cati dintre bugetari sunt in plus, angajati pe posturi infiintate special pt ei, si cu salarii si privilegii indecente.

    eu imi platesc si nu astept pomana pentru ca asa e firesc, dar bunica-mea care are pensie 470 si i-a venit ajutorul de caldura 30 lei (pe o factura la gaz de 320 lei) nu vede lucrurile ca mine 🙂

Comentariile sunt închise.