Stiam ca politica e o dama de moravuri usoare dar nu credeam ca poate lua forme atat de usuratice ca cea pe care Mircea Geoana, alias prostanacul, insista sa le promoveze…
Anul trecut in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale acest prostanac al scenei politice romanesti promitea un lucru pe care probabil doar el il credea real: 25.000 de euro prima de instalare romanilor care se intorc de prin strainatate pe unde in afara de munca la negru au fentat statul romani de toate taxele si impozitele pe care le platesc fraierii care au ramas in tara.
Anul acesta prostanacul Geoana candideaza la presedintia Romaniei si e atat de perfid, ca sa nu spun ca e posibil sa sufere de grave tulburari de personalitate si trebuie internat la spitalul de nebuni, incat afirma foarte senin ca romanii care s-au intors in tara au beneficiat de cei 25.000 de euro promisi de maria sa in campania electorala pentru alegerile parlamentare din toamna anului trecut….si cica ar fi vorba de sute de romani care ar fi beneficiat de banii promisi de Geoana…
Dar in realitate lucrurile stau altfel: Geoana speculeaza masura 112 prin care agricultorii din toata Uniunea Europeana beneficiaza de ajutoare in valoare de 25.000 de euro. Cativa fermieri din Romania au accesat aceste fonduri europene si Mircea Geoana vine si-si aroga niste lucruri care n-au nici in clin nici in maneca cu actiunile PSD-ului. Despre cei 25.000 pentru sprijinirea tinerilor fermieri se stia inca de prin februarie 2008, iar Geoana a facut promisiuni desarte abia prin septembrie 2008, iar acum are nesimtirea de a poza in salvatorul acestei natii…
Rusine Mircea Geoana, ma intreb cum ai reusit sa ajungi la carma unui partid cat timp tu nu ai coloana vertebrala ci esti doar o simpla taratura…
Uite care e treaba: politicienii romani inca mizeza pe incultura si lipsa de informatie a romanilor de rand. De ce? Pentru ca au fost obisnuiti cu perioada comunista in care ei controlau informatia! Sunt obiceiuri vechi care se uita greu, iar daca vii si-mi spui ca Geoana e mai nou si nu a facut politica inainte de 89′ te inseli amarnic. A facut, e drept ca nu direct, dar a trait in familie fenomenul. Doar nu statea tat’su in Primaverii ca era baiat bun!
Intr-adevar, o astfel de atitudine nu se bazeaza decat pe ideea ca prostii nu stiu…
Asta chiar e culmea! Si eu zic ca romanii au inceput sa se mai destepte, poate mai avem o sansa. Problema este ca in acest moment eu nu stiu nici o varianta ok pentru a fi votata ca presedinte al acestei tari.
Absenteismul e singura solutie… 🙁
Absenteismul nu este singura soluție. Dar în mod sigur este cea mai comodă. Absenteismul nu poate să ducă decât la victoria celor care trebuie. Să mă explic: turismul politic (a se vedea operațiunile AUTOBUZUL) poate înclina balanța în favoarea uneia sau alteia dintre părți. Și mai explicit: o mână de oameni (că altfel nu poți numi 50000-100000 de oameni, și asta în cel mai negru scenariu) poate face diferența nu între primii clasați ci în întregul raport de forțe dintre toate partidele. Ce înseamnă asta? O minoritate ne dictează nouă ce și cum să facem, iar noi, prin absenteism nu facem decât să le dăm lor puterea. Câți nu renunță la vot pentru că „sunt sătui” sau nu au în ce să aleagă? Mulți! Și cine rămâne să voteze? Tot bătrînii sau funcționărimea! Uitați-vă la toate programele politice din campanii… toate se adresează acestor categorii sociale! De ce? PENTRU CĂ EI VOTEAZĂ! Așa că nu plângeți că aveți impozite mari și că țineți o grămadă de asistați și de bugetari în cârcă! Veți ține și mai mulți și pe salarii și mai mari! PENTRU CĂ EI VOTEAZĂ! Ei asigură puterea celor care ne conduc, plus cele câteva mii de „turiști autobuziști electorali” (ăștia-s doar de siguranță).
Concluzia este că trebuie să mergem la vot indiferent pe cine alegem. Problema este să nu ne fie lene să studiem oferta, pentru că e foarte simplu să spunem că nu avem din ce alege, dar e mai greu să vedem ce vor în realitate candidații. Voi face o analiză a „ofertei” și voi comunica pe blog ce vrea fiecare dintre prezidențiabili, dar asta cu o săptămână sau două înainte de alegeri, după ce se lansează toți.
Problema, si vorbesc in nume persona, nu e comoditatea pentru absenteism ci pentru ca n-am cu cine sa merg la vot: din cei 10-15 candidati care si-au anuntat in mod oficial sau ne-oficial candidatura la presedintie doar 4 conteaza cu adevarat (stie toata lumea care sunt) dar nici unul dintre acestia nu merita increderea mea…
Cat priveste turismul electoral se poate stopa cu o singura semnatura pe un act care sa stipuleze ca cei cu drept de vot sa nu poata vota decat in localitatile de domiciliu. Daca esti plecat in concediu sau la mama in celalalt judet iti asumi riscul de a nu putea sa-ti votezi favoritul…
PS: la un moment dat mergeam pe ideea ca dintre doua rele posibile o aleg pe cea mai putin rea, dar am mers pe principiul acesta si mi-am dat seama ca tot raul… in acest caz nu e spre binele natiei ci spre binele lor…
Ai dreptate in ceea ce priveste turismul electoral. Intr-adevar o solutie ar fi sa nu poti vota decat in localitatea de domiciliu si spun asta chiar daca mi s-ar anula, mie si altor mii sau poate zeci de mii de persoane aflate in Bucuresti, dar cu domiciliul prin alte parti ale tarii, sansa de a ne exprima opinia.
Daca ai viza de flotant pe Bucuresti nu vad unde ar fi problema sa poti vota in Bucuresti in eventualitatea ca ai nostri ar fi destul de destepti incat sa spuna stop turismului electoral…
Eu chiar nu-i inteleg pentru ce se mai obosesc cu promisiuni, campanii si programe electorale; oricum romanii (care voteaza), voteaza charisma. De promisiuni cred ca s-a scarbit toata lumea, indiferent despre care „aroma” politica vorbim, asa ca nu a mai ramas sa alegi decat in functie de cat de putin iti vine sa spargi TV-ul cand asculti personajul. Momentan eu l-as vota pe ala care vorbeste si apare cel mai putin dar… mai vedem.
A promite si a nu te tine de cuvant intr-o campanie electorala este un ritual… nu de initiere ci de indobitocire a electoratului…
Turismul electoral poate fi combătut extrem de simplu: votezi exclusiv pe bază de carte de alegător. Vii cu buletinul și cu cartea de alegător, ți se pune stampila pe cartea de alegător și cu asta-basta! Nu mai poți vota a doua oară nicăieri. Dar deși Constituția prevede, legea electorală se schimbă după interese. Gândiți-vă de câte ori vi s-a cerut cartea de alegător la ultimele alegeri și veți avea răspunsul. Tehnic vorbind, ultimele 3-4 scrutinuri pot fi declarate lejer ca fiind neconstituționale deoarece s-a votat doar cu buletinul/cartea de identitate, iar pe cea din urmă se știe că se aplică un pătrățel adeziv ce poate fi dezlipit cu foarte mare ușurință. QED.
Ar fi si aceasta o idee dar nu toata lumea cu drept de vot are si carte de alegator… si sincer sa-ti spun eu nici nu mai stiu prin ce sertar sta aruncata…