Filmul „Slumdog Millionaire – Vagabondul milionar” – este cel mai recent film pe care l-am vizionat. Trebuie sa recunosc ca mi-a fost trezita curiozitatea vis-a-vis de acest film datorita celor 8 premii Oscar obtinute, celor 7 premii Bafta si a celor 4 Globuri de Aur. Faptul ca indienii au contestat si boicotat filmul pentru simplul fapt ca prezinta o imagine denaturata a Indiei, ca fiind o tara din lumea a treia, n-a prea contat cand m-am decis sa vad filmul. In cele din urma daca ma intereseaza India indiferent din ce punct de vedere ma pot uita la un documentar, pot citi o carte sau pot rasfoi bogatul continut pus la dispozitie pe internet. Desi s-a vorbit mai putin in presa despre aceasta filmul este inspirat de cartea cu acelasi nume „Slumdog Millionaire” scrisa de diplomatul indian Vikas Swarup.
Inceputul filmului este destul de confuz si daca nu esti pornit sa-l vezi s-ar putea sa renunti ratand astfel vizionarea unui film bun care merita vazut. Povestea incepe in arestul politiei unde un tanar este anchetat cu metode care amintesc de militia din Romania de dinainte de ’89. Apoi cadrul se muta intr-o emisiune-concurs la care eroul principal, Jamal Malik, participa. E vorba de emisiunea „Vrei sa fii milionar ?” (desfasurata exact acelasi tipar dupa care s-a desfasurat si versiunea romaneasca „Vrei sa fii miliardar ?” prezentata de Virgil Iantu pe Prima TV). Apoi iarasi se revine pe scenele din arestul politiei, suntem iar in cadrul emisiunii amintite si toata aceasta alternata m-a facut sa ma intreb daca ma uit la filmul potrivit. Aceasta e confuzia de care spuneam mai devreme… si ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns in film mai este inserata imaginea unei fete pe peronul unei gari… ea este Latika unica iubire a lui Jamal si, dupa cum vom afla mai tarziu, motivul pentru care s-a hotarat sa participe la acest concurs…
Printre picaturi aflam ca in prezent Jamal Malik este asistent intr-un call-center, se ocupa cu servirea ceaiului pentru ca educatia sa nu-i permite o pozitie mai buna. In arestul politiei este anchetat pentru ca este suspectat ca ar fi trisat la „Vrei sa fii milionar ?”, este inexplicabil cum un tanar nestiutor de carte a reusit sa raspunda la toate intrebarile, desi altii cu studii si diplome care de care mai pompoase n-au reusit sa treaca de 60.000 de rupii, iar el a atins pragul de 10 milioane de rupii. Este torturat pentru a afla cum triseaza sau daca are complici in public si cu toate acestea sunt nevoiti sa accepte faptul ca a stiut pur si simplu raspunsurile.
Descoperim ca filmul este de fapt o poveste in poveste. Jamal povesteste cat timp este la politie cele intamplate in timpul emisiunii: raspunsul corect la fiecare intrebare are un raspuns in viata sa. La prima intrebare raspunsul e unul extrem de simplu de dat pentru ca era vorba de actorul sau preferat. Pentru a II-a intrebare are nevoie de ajutorul publicului, desi in aparenta si un copil de 5 ani ar fi trebuit sa stie raspunsul: problema e ca trebuie sa fii in locul potrivit la momentul potrivit. A treia intrebare are legatura cu o intamplare tragica din copilaria lui Jamal, moartea mamei sale, moment in care este curmata placerea copilariei de a merge la scoala sau de a se juca pe aeroportul din apropierea mahalalei unde locuia. Si tot asa cu fiecare intrebare pusa in timpul jocului sub ochii nostri se deruleaza viata tanarului Jamal Malik: dupa moartea mamei lor el si fratele sau Salim au ramas pe drumuri ducandu-si traiul din cate se pare pe langa o groapa de gunoi. Acolo a cunoscut-o pe Latika, intr-o noapte ploiasa cand au primit-o sub acoperisul in care se adaposteau… credea ca poate este cel de-al treilea muschetar despre care nu apucase sa afle la scoala cine este.
La groapa de gunoi au descoperit si „generozitatea” umana: un tanar domn i-a ademenit cu Pespi / Coca Cola si i-a luat pe toti 3 ducandu-i intr-o casa alaturi de alti copii, unde se presupunea ca vor avea o viata mai buna. Din pacate era vorba doar despre o retea care racola copiii strazii, ii mutila prin scoaterea ochilor dupa ce invatau „cantecelul” si apoi ii scoteau la cersit pe strazile orasului la cersit… cei handicapati si neputinciosi castigau mai mult decat cersetorii normali.
Salim, fratele mai mare a lui Jamal, fiind mai dezghetat si bataios intra in „gratiile” capului retelei si astfel afla ce se intampla cu ceilalti copii, in padurea din apropierea casei unde erau gazduiti, dupa ce acestia invata sa-si spuna poezia. Cand vine randul lui Jamal sa-si spuna poezia, Salim nu suporta sa-si vada fratele mutilat si reusesc sa fuga urcandu-se intr-un tren. Din pacate Latika, prietena celor doi ramane in mainile retelei asteptand-o o viata de prostituata.
O vreme viata celor doi frati au insemnat o perpetua calatorie cu trenul, furau mancare de pe mesele de la vagonul restaurant pana cand au fost descoperiti si dati jos din tren tocmai la Taj Mahal… o vreme viata lor a continuat pe langa acest mausoleu, facand-o pe-a ghizii pentru turistii grabiti, furand incaltamintea celor care vizitau Taj Mahal-ul, apoi vanzand-o ca „marfa americana”. Dar Jamal se gandea tot timpul la Latika si in cele din urma isi convinge fratele sa se intoarca in orasul natal sa o caute.
Reusesc sa o gaseasca printre prostituate si o conving sa mearga cu ei ca sa inceapa o noua viata. Atunci apare si mafiotul din mainile caruia au scapat, iar Salim il impusca pe aceasta. Gasirea Latikai provoaca si o ruptura intre cei doi frati nedespartiti pana acum: Salim care radea de dragostea lui Jamal pentru Latika, incearca sa profite de ea si de aici drumurile celor doi frati se despart dupa ce Jamal este amenintat cu arma…
Salim devine mana dreapta a altui mafiot, in urma eliminarii concurentului acestuia, iar Jamal ajunge asistent in acel call-center.
Si totusi sangele apa nu se face, dupa o vreme Jamal isi cauta fratele. De la el afla ca Latika este metresa mafiotului pentru care Salim lucreaza. Jamal incearca sa o convinga sa fuga impreuna dar se loveste de atitudinea fetei si anume ca „dragostea trece prin stomac” si totodata teama de a nu fi pedepsita de mafiot. Cu toate acestea fata da curs sentimentelor si vine sa se intalneasca cu Jamal dar este prinsa si pedepsita pentru aceasta. Astfel ia decizia Jamal de a participa la „Vrei sa fii milionar”.
Demn de retinut este faptul ca in pauza publicitara dinaintea penultimei intrebari moderatorul emisiunii incearca sub masca „bunavointei” incearca sa-i sugereze un raspuns gresit ca fiind corect. Jamal nu cade in cursa intinsa si desi raspunsul nu are corespondenta in viata sa, nu crede in bunavointa oamenilor iar dupa un jumi-juma alege cealalta varianta de raspuns ramasa decat cea care i-a fost sugerata. Astfel atinge pragul de 10 milioane de rupii… urmeaza ca in emisiunea de maine sa vina si ultima intrebare din concurs dar intre timp Jamal este dat pe mana politiei sub pretextul ca ar fi trisat…
A doua zi este insa eliberat si poate participa la emisiune. Intrebarea este una care l-a urmarit toata viata: Cum il cheama pe cel de-al treilea muschetar din romanul lui Dumas ? Nu stie raspunsul si incearca sa foloseasca ultima varianta ajutatoare „Suna un prieten” sunand la singurul numar pe care-l stia, cel al fratelui sau Salim. Dar acesta nu raspunde… mustrat de constiinta ca poate ii facuse rau fratelui sau o ajuta pe Latika sa fuga dandu-i si telefonul sau pentru orice eventualitate… totusi intr-un tarziu cineva raspunde la telefon, era Latika dar… nu-l poate ajuta, nu stie care este cel de-al treilea muschetar si nici n-a stiut vreodata… e emotionanta declaratia pe care i-o face lui Jamal la telefon: „Fara bani…”
Cum motivul pentru care venise la aceasta emisiune nu mai era valabil Jamal risca si raspunde: Aramis… raspunsul fiind cel corect…
Salim moare in schimbul de focuri dintre el si oamenii mafiotului, iar cei doi, Jamal si Latika au trait fericiti pana la adangi batranete. The End.
Sigur voi cauta sa vizionez filmul, mi-a placut foarte mult prezentarea facuta de tine!
Acum nu te lua dupa tot ceea ce spun eu… stii bine ca gusturile sunt cat se poate de subiective 🙂
Salut!
Am vazut filmul si va spun ca merita toate Oscarurile castigate!!!
Este pe departe cel mai bun dintre Milk, The Reader, The Curious Case of Benjamin Button, pe care, de asemenea, le-am vizionat.
Pe ultimul l-am vazut… tot de curiozitate, ca vorbea lumea despre minunea ce se intampla in film „se naste batran si intinereste”… ideea fimului e bunicica si ar fi putut iesi ceva destul de apreciat de public daca nu s-ar fi intins prea mult timp cu filmul… eu personal credeam ca nu se mai termina o data…