Ieri am simtit nevoia sa evadez macar pentru cateva ore departe de casa. N-am stat mult pe ganduri si am ales: Vulcanii Noroiosi si Focurile Vii…
Drumul de la Brasov la Vulcanii Noroiosi a fost mai mult decat o placere: soseaua a fost relativ libera, iar peisajul a fost mai mult decat o incantare… pur si simplu te fura… noroc ca nu eram eu la volan. Am plecat din Brasov la 7:30, inspre Buzau, prin Intorsura Buzaului-Siriu (barajul Siriu)-Nehoiu si dupa vreo 3 h – 3 h 30′ am ajuns la destinatie. Desi asfaltul a fost OK, drumul plin de serpentine si faptul ca localitatile erau una dupa alta a condus la acest timp cu toate ca map24.ro imi zicea ca in 2 ore ajung la destinatie.
Ca sa ajungi la Vulcanii Noroiosi venind dinspre Brasov, cand ajungi in localitatea Satuc faci la stanga spre Berca si urmezi indicatoarele. Din Berca pana in Scortoasa o sa fiti deviati vreo 2 km prin albia unui parau pentru ca podul se afla in reparatii. Daca veniti dinspre Bucuresti inainte de a intra in Buzau faceti stanga pe soseaua de centura si cand ajungeti in localitatea Satuc faceti dreapta catre Berca. Daca veniti dinspre Ramnicu Sarat desi la Zilisteanca puteti face la dreapta catre Sapoca, de unde la jumatatea drumului dintre Sapoca-Beceni e un alt drum de acces catre Vulcanii Noroiosi, nu va recomand sa-l folositi deoarece drumurile sunt destul de prost intretinute. In plus acest traseu e aproape paralel cu drumul national DN 10 si nu scurtati drumul decat cu maxim 10-15 km, dar suspensia masinii s-ar putea sa aiba de suferit.
Dar hai sa revenim la ale noastre: o data ajunsi la vulcanii noroiosi de la Paclele Mari (cei mai vizitati) daca nimeresti in week-end probabil vei avea dificultati in ati gasi un loc de parcare. Biletul de intrare costa 4 lei/adulti, 2 lei/elevi si studenti, 2 lei/copii. Dupa cateva sfaturi sumare (nu fumati, nu va balaciti ca porcul in noroi, nu lasati gunoaie) sunteti liberi sa stati cat vreti pentru a admira aceasta curiozitate a naturii. Personal mi s-a parut frumos si interesant fenomenul, dar nimic extraordinar si iesit din comun. Peisajul selenar descris prin ghidurile turistice nu e unic in Romania, astfel de peisaje mai gasesti la noi in tara doar ca le lipsesc vulcanii (eu am vazut astfel de peisaje in Dobrogea). Nimic din ce-am vazut prin fotografii n-am reusit sa surprind cu ochiul liber, e adevarat ca nici n-am avut rabdarea sa astept prea mult. Am facut si poze dar nu imi plac cum au iesit asa ca nu o sa ma laud cu ele (par a fi supra-expuse), iar ca sa nu aveti surprize ca mine e bine sa cumparati o data cu biletul de intrare toate vederile aflate la vanzare (nu costa decat 2 lei bucata si nu sunt mai mult de 12-15 vederi).
Tragand cu urechea, sa-mi fie rusine, la cei care mai fusese pe acolo in urma cu vreo 30 de ani si acum isi aduceau nepotii sa vada minunile naturii am aflat ca in trecut diametrul in varf al vulcanilor noroiosi era cu mult mai mare decat acum (2-6 metri), iar atunci se simtea mirosul emanatiilor de gaze (acum eu n-am simtit nimic). Am incercat sa ajungem si la Paclele Mici dar oricat ne-am luat dupa indicatoare si oricat am batut dealurile in lung si in lat n-am reusit sa dam de ele.
La Focurile Vii n-am mai ajuns desi ne-am incapatanat sa ignoram sfaturile date la Vulcanii Noroisi: daca n-aveti masina de teren nu aveti ce cauta, din Lopatari pana la Terca mai aveti de mers vreo 12 km pe jos. Am renuntat si ne-am intors din drum doar dupa cativa kilometri dupa ce o batrana din Scortoasa ne-a spus ca pana la Canesti poate ajungem, dar mai departe drumul e foarte prost. Si in plus ne-a spus ca focurile nu ard intotdeauna, adica aveam sanse sa fi mers si sa nu vedem nimic.
Asta a fost tot…
Pacat ca nu ati mai fost la Focurile Vii. Eu am fost cu o masina lunga si joasa, nu fara peripetii intr-adevar, dar peisajul merita efortul. Ah si ploua torential, dar focurile aveau jumatate de metru..
Nu aveam nici destul timp la dispozitie, dar niciodata nu-i tarziu sa revenim prin acele locuri…