Platforme gratuite de blogging: WordPress.com versus Blogspot.com

Unii dintre voi, bloggeri in deveniri, fie din comoditate, fie din nestiinta ati inceput activitatea de blogger pe o platforma gratuita de blogging, cele mai cunoscute si folosite in acest sens fiind Blogspot.com, respectiv WordPress.com.

Ambele platforme permit crearea si gazduirea unui blog personal la o adresa de forma nume-blog.blogspot.com sau nume-blog.wordpress.com, si pe langa un spatiu de gazduire generos (1 GB spatiu Blogspot, respectiv 3 GB spatiu WordPress) ofera aproape tot ce este necesar din punct de vedere tehnic pentru dezvoltarea unui blog.

In urma cu o saptamana mi-am zis sa fac un mic test cu aceste doua platforme gratuite de blogging cu scopul de a vedea cat de repede sunt indexate de catre motoarele de cautare. Am creat doua bloguri cu acelasi nume pentru subdomeniu (nu dau adresele ca nu sunt relevante), am ales teme aproximativ identice ca structura si in fiecare zi la aceeasi ora am adaugat cate un articol identic pe fiecare din cele doua bloguri. La aceasta s-a redus toata activitatea mea din 14 august 2009 pana in momentul in care scriu acest articol in ceea ce priveste testul cu platformele de blogging.

N-am promovat in nici un fel blogurile respective si cu toate acestea rezultatele mi se par mai mult decat relevante pentru scopul propus: in maxim 2-3 zile blogul gazduit pe wordpress.com a fost indexat de Google si apoi in maxim 60 de minute dupa ce adaugam un articol nou acesta era indexat, in schimb blogul gazduit pe blogspot.com nu este indexat nici pana in momentul de fata. Urmatoarea etapa a acestui test e sa pun cate un link in BlogRoll la fiecare din cele doua bloguri sa vedem care din el este afisat ca back-link pentru site-ul tinta.

Nu stiu daca din cauza ca sunt obisnuit cu partea de administrare de la WordPress, dar interfata de administrare oferita de blogspot.com mi se pare cel putin neinspirata daca nu rudimentara.

Concluzia: daca n-aveti chef sa va faceti blog pe propriul domeniu decat inainte de a vedea cu ce se mananca mergeti pe mana WordPress.com daca vreti sa afle lumea mai repede despre voi.

12 comentarii la „Platforme gratuite de blogging: WordPress.com versus Blogspot.com”

  1. Si mie mi se pare mai bun wordpress.
    Dar nu neaparat pentru motivele expuse de tine (pe care le-am observat insa si eu, pe pielea mea). Ci pentru ca partea de comentarii e mai usoara si lina… te invita parca la discutii.
     
    La ceea ce te referi tu… am avut doi ani un blog pe blogspot… mi-a fost greu sa il promovez, sa am vizitatori care sa discute si sa revina. Pe wordpress in nici doua luni totul incepea sa mearga struna.

    • Multumesc pentru confirmarei, cat priveste comentariile n-am putut sa-mi dau seama si sincer nici nu ma intereseaza… ma intereseaza mai mult capitolul de SEO

  2. Singurele avantaje blogspot sunt libertatea de alegere si customizare a temei si, pentru cei interesati, disponibilitatea utilizarii Adsense; practic iti poti face un site MFA fara nicio investitite. A… si poti folosi webmaster’s tools, analytics, ceea ce chiar e de ajutor pt orice site.
    Ca utilizator wp.com confirm rapiditatea indexarii si a usurintei in utilizare, insa are si cateva dezavantaje

    • Abia astazi a reusit sa fie indexat blogul de pe blogspot.com… cam greu tinand cont ca face parte din curtea Google… Avantajele enumerate de tine sunt deja implementate in blogspot dar se pot folosi si in wordpress fara prea mare efort, pe blogspot e mura-n gura…

  3. Pentru un începător blogspot mi se pare că are o interfaţă mai prietenoasă. Plus că poţi să-ţi pui rapid tot ce vrei pe el. Abia când avansezi lucrurile încep să meargă nasol şi greoi. Acu zic şi eu că wordpress-ul e mai bun dar cel mai greu este de scăpat de un obicei prost, nu?

    • Obisnuinta este a doua natura, dar acum depinde si ce teluri ai cu blogul… eu recomand WordPress.com sau si mai bine blog realizat cu scriptul wordpress pe hosting platit.

  4. -se indexeaza foarte ok si in blogger; in plus, poti trece pe domeniu si in acelasi timp pastrezi hostingul gratuit pe serverele google;
    -worpress nu permite monetizare, insa, ca platforma, este mai mult decat ok!
    recomand domeniu si hosting – nu costa mai mult de 2 euro pe luna, pt inceput (contravaloarea a 2-3 beri!); mai tarziu, daca depasiti spatiul sau traficul alocat, mergeti la planul urmator…
    daca insa sunteti comozi, puteti alege oricare dintre cele doua!

Comentariile sunt închise.