Apocalipsa dupa romani

Recent anuntatele masuri de reducere a cheltuielilor bugetare a pus pe jar opinia publica romaneasca si a aprins imaginatia unora care aparent sunt interesati de soarta romanului de rand dar care in realitate alearga dupa putina audienta si expunere publica. Se fac tot felul de speculatii pe marginea acestui subiect, se decreteaza fara drept de apel efecte de bumerang al incercarii, cel putin la nivel declarativ, de a reduce cheltuielile bugetare.

Astfel bisericile sustinute masiv din bugetul de stat, indiferent ca e vorba de cea ortodoxa sau de cea catolica, trag un semnal de alarma pentru ca fondurile ce le erau destinate de la bugetul de stat sa nu fie afectate de recentele masuri ale guvernului de reducere a cheltuielilor bugetare. Departe de a avea ceva cu biserica indiferent de culoare ei, am un dinte impotriva sustinerii bisericii de la bugetul de stat si daca ar fi dupa mine as taia in proportie de 100% subventionarea bisericii de catre stat pentru ca in Romania zilelor noastre biserica este entitatea economica cea mai afectata de catre evaziunea fiscala: nimeni nu stie cati bani primeste biserica din donatiile enoriasilor si nimeni nu cere socoteala pentru modul in care resursele financiare sunt distribuite.

Citește mai mult

„Toti pentru unul, unul pentru toti” – Romania de azi

N-am stat sa ma uit la stiri zilele acestea (de fapt din 25 ianuarie 2010 televizorul e pe post de obiect decorativ) insa ceea ce se intampla in Romania zilele acestea a fost intens dezbatut in online astfel incat sa aflu in mod involuntar ca in sfarsit am constientizat ca suntem de ani de zile pe marginea prapastiei si cu cel putin un picior in groapa.

Se pare ca nu va Creste cota unica de impozitare si cota TVA, insa masurile preconizate a se lua pentru a stopa cheltuirea fara discernamant a banului public nu sunt pe placul acelor romani care nu stiu sa rezolve problemele altfel decat luandu-si jucariile si iesind in strada: bugetarii

Citește mai mult

De ce n-are ursul coada si statul bani la buget?

De ce nu are ursul coada o stim cu totii: pentru ca a fost pacalit de vulpea sireata sa pescuiasca la copca pe un ger de crapau si pietrele. Insa de ce statul nu are bani la buget o stiu mai putini oameni… si probabil ca nici nu-i intereseaza acest lucru daca statul este singura sursa care le asigura traiul de zi cu zi.

In primul rand statul e un prost administrator al banului public: stim cat intra in bugetul de stat, stim de unde se strang banii insa nu stim pe ce se cheltuie toti banii si de ce niciodata nu sunt suficient de multi ca sa nu mai fie adaugate alte taxe si impozite care mai de care mai aberante.

Citește mai mult

e-Romania sau e-Criza ?!

Cica guvernul a abrobat alocarea a 500 milioane de euro pentru un site… proiectul se numeste e-Romania doar ca privind la cifra cu 8 zerouri iti vine sa te intrebi daca e-Criza in Romania sau a inebunit lupul (guvernul) ?!

500.000.000 de euro pentru un site…  de parca e-Romania va face concurenta lui Google… Astfel va fi instalat cate un server in fiecare judet si va fi monitorizata la sange activitatea oricarui roman ca sa stie tandemul BB (Basescu-Boc) de cate ori mancam pe zi, de cate ori bem apa, de cate ori mergem la toaleta, cat de des facem sex si cu cine, de cate ori injuram guvernul, s.a.m.d.

Citește mai mult

Curs valutar 1 octombrie 2009 favorabil bugetului de stat

Dupa ce pe 8 august 2008 cursul de schimb oficial pentru euro era 1 euro = 3,5001 lei a inceput sa urce incet dar sigur spre pragul de 4 lei pentru un euro.

La data de 1 octombrie 2008 cursul valutar a ajuns la 1 euro = 3,7348 lei, acesta fiind cursul la care in anul 2009 contribuabilii au platit la buget toate taxele, impozitele si accizele exprimate in euro. Euro a continuat sa creasca pana la valoarea de 1 euro = 3,9852 lei in data de 31 decembrie 2008, dar ne intereseaza doar faptul ca in mai putin de 2 luni euro s-a ingrasat cu 0,25 lei pentru ca umbla vorba prin targ ca BNR a permis intentionat aceasta evolutie pentru ca la bugetul de stat sa se incaseze mai multi bani in urmatorul an fiscal.

Citește mai mult

Din 2011 impozitul pe casa sau pe teren va fi calculat la valoarea de piata a proprietatii

Ieri va vorbeam de faptul ca Impozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni, iar astazi am o alta stire incomoda pentru proprietari: umbla vorba prin targ ca din 2011 impozitele pe care le vom avea de platit pentru locuinta sau terenurile aflate in proprietate vor fi calculate la valoarea de piata a proprietatii.

Acum nu stiu daca se vor plati aceste taxe diferentiat sau se va face o medie in functie de suprafata locuintei si a numarului de camere, dar ar fi interesant de urmarit evolutia unei astfel de masuri. Premiza de la care se pleaca e clara: mai multe venituri colectate la bugetele locale, venituri care vor fi folosite pentru investitii in folosul cetateanului. Daca ideea va da roade ramane de vazut caci desi romanul vrea sa-si vanda apartamentul cu 2 camere la pretul de 100.000 de euro, el va declara in acte la notar ca tranzactia de vanzare-cumparare cu mult mai putin.

Citește mai mult

Impozite locale mai mari din 2010 pentru brasoveni

In articolul Cum sa diminuam munca la negru in Romania ? sugeram printre altele marirea impozitelor locale pe teren, pe casa sau pe masina care dupa mine in momentul de fata sunt mai mult simbolice decat reflecta cu adevarat valoarea proprietatii impozitate.

Se pare ca in Brasov sunt citit si de catre mai marii din primarie si consiliul local caci incepand de la 1 ianuarie 2010 este propusa o crestere cu 20% a impozitelor locale fapt care nu poate conduce decat la o crestere a bugetului administratiei locale, buget care se va intoarce prin investitii facute de edili in folosul cetateanului. Dupa mine, cel putin in Brasov, aceste taxe ar putea fi majorate cu 100% caci in mod cert nu vor fi o povara pentru nimeni si astfel toata lumea va avea de castigat.

Citește mai mult

Cum sa diminuam munca la negru in Romania ?

Este bine stiut ca in tarisoara noastra draga munca la negru este un sport national. Atat angajatorul cat si angajatii prefera aceasta forma de colaborare pentru ca pe termen scurt toata lumea are de castigat. Primul economiseste o suma destul de consistenta, cel de-al doilea castiga mai multi bani din munca sa de zi cu zi.

Cine are de pierdut datorita acestei formule ? In primul rand angajatul care pe termen lung pierde acei ani de contributie la fondul de pensii si se va trezi ca ajunge sa aiba o pensie de doi bani, pe termen scurt ramane descoperit in cazul in care se imbolnaveste si are nevoie de asistenta medicala sau daca angajatorul alege sa se dispenseze de el nu poate beneficia de ajutorul de somaj. Urmatorul care pierde din aceasta stare de fapt este bugetul national care se vede privat de fonduri destul de consistente.

Citește mai mult

Nu traim in UE ca sa luam *U*E

Stiu ca romanul nu s-a priceput la afaceri asa cum se pricepe neamtul, francezul sau alta natie din Uniunea Europeana.
Stiu ca economia romaneasca din perioada comunista era una cu pierderi planificate din cincinal in cincinal.
Stiu ca economia de stat de dupa ’89 este subventionata de catre economia privata, dar ca sa faci la fel si cu fondurile comunitare imi este greu de inteles de unde atat de multa incompetenta si indiferenta fata de bugetul national.

De ce spun aceasta ? Dintr-o stire primita pe e-mail tocmai am aflat ca Romania a contribuit la bugetul comunitar cu 3 miliarde de euro si in tot acest rastimp am incasat doar 553 de milioane de euro de la UE. Cum vi se pare ? Mie imi este lehamite de toata aceasta situatie si nu cred ca lucrurile se vor imbunatati cumva in urmatorii ani. Astfel vom ajunge sa fim un fel de tara din lumea a III-a a Uniunii Europene si nu exclud ca la un moment dat sa inceapa sa fie excluse din UE anumite state.

Citește mai mult