Fuziunea si fisiunea nucleara

Toata lumea cred ca a aflat de ceea ce se intampla in Japonia indiferent ca urmareste stirile la radio, televizor sau pe internet.

Nu o sa spun ca aceste evenimente (cutremure, tsunami si consecinta acestora) tin prima pagina de stiri si ca subiectul e o adevarata mana cereasca pentru mass-media. Nu o sa constat ca mass-media romaneasca traieste din subiecte care provoaca panica si creste audienta.

Daca cutremurul de aproape 9 grade ar fi avut loc in Romania cred ca numarul celor morti de panica generata de ziare, televiziuni si radiouri ar fi fost mai mare decat a celor morti datorita cutremurului. Noroc ca s-a intamplat in Japonia si micutii cu ochii oblici par sa nu stie ce-i ala sentiment de panica.

Ceea ce ma surprinde este persistenta in unanimitate in a vorbi despre un subiect pe care jurnalistii nu-l inteleg si confunda merele cu perele: fuziunea nucleara este cu totul altceva decat fisiunea nucleara.

Citește mai mult

65 de ani de la masacrul Hiroshima (6 august 1945)

Astazi, 6 august 2010, se implinesc 65 de ani de cand SUA a aruncat asupra orasului japonez Hiroshima prima bomba atomica numita Little Boy folosind un bombardier tip B-29 botezat Enola Gay.

Istoria consemneaza ora 8:15:17 ca fiind momentul lansarii primei bombe atomice, exploxia producandu-se 43 de secunde mai tarziu la o inaltime de 565 metri. Cladirile sunt distruse pe o raza de 2,5 km, puterea exploziei avand echivalentul aproximativ a 15.000 de tone de TNT (dinamita). Aproape 140.000 de persoane au murit in urma exploxiei bombei nucleare, imediat sau in anii urmatori datorita bolilor survenite in urma expunerii la radiatii. 3 zile mai tarziu era lansata a doua bomba atomica – Fat Man, asupra altui oras japonez Nagasaki care a dus la moartea a peste 70.000 de persoane.

Citește mai mult