Cainii care latra nu musca

Un fleac, m-au ciuruit… acesta as fi vrut sa fie titlul articolului de fata insa mi-am dat seama ca lucrurile sunt altfel decat am vrea noi sa ne imaginam ca sunt.

Ne imaginam ca avem tot timpul dreptate, probabil ne ajuta sa trecem peste stresul cotidian, insa daca schimbam pozitia cu 180 de grade si continuam sa sustinem in continuare ca avem dreptate… sigur e ceva putred in Danemarca.

Ca fiecare roman am descoperit ca de la 1 ianuarie 2011 trebuie sa scot 5 lei pentru fiecare litru de motorina pe care-l pun in rezervorul masinii. Stiu din experienta personala, traita dupa 1989, ca orice scumpire a combustibililor provoaca un val de scumpiri in magazine. Si mai stiu ca suntem o natie careia ii face placere sa agite apele, semnam petitii, urlam in fata camerelor de luat vederi, ne smiorcaim fara pic de demnitate in noi si… asteptam ca ceilalti sa faca ceva pentru noi.

De unde aceasta frustrare despre care scriu ? Sa ma explic: primesc la prima ora pe FaceBook o invitatie de a participa la un eveniment de protest impotriva scumpirii carburantilor. Astfel aproape 6.000 de sustinatori isi propun ca in datele de 17, 18 si 19 ianuarie 2011 sa nu calce in benzinarii.

La prima vedere pare o initiativa demna de toata lauda, insa la o analiza mai atenta chiar initiatorii ideii isi dau cu stangul in dreptul indemnand pe cei care vor sa se alature acestui protest sa-si faca plinul inainte (e la fel ca si in cazul celor care fac greva foamei in fata publicului dar la pranz trebuie sa ia o mica gustare ca sa nu lesine de tot). Apoi nu e greu de banuit ca din cei 6.000 de sustinatori ai idei (probabil numarul acestora vor trece de 10.000 in urmatoarea saptamana) sunt partizani ai protestului doar in fata monitoarelor caci in practica am indoieli serioase ca macar 1% dintre ei vor lua atitudine.

In alta ordine de idei consider ca aceste proteste, fie ca sunt online, fie ca se concretizeaza in proteste de strada, nu rezolva problema in esenta ei. S-au scumpit carburantii si iti este afectat bugetul ? Exista solutii doar trebuie sa le cauti si sa le pui in aplicare: nu stiu cum stau lucrurile prin alte orase ale Romaniei insa in Brasov pretul unei calatorii cu mijloacele de transport in comun a ramas neschimbat, in ceea ce priveste taxi-urile concurenta este mult prea mare ca sa se produca o majorare de tarife.

Iar prin reducere la absurd daca bugetul iti este atat de afectat incat nu-ti permiti un abonament RAT sau sa mergi ocazional cu taxi-ul exista o alternativa destul de sanatoasa: mersul pe jos… daca nu trebuie sa traversezi jumatate din oras pentru a ajunge la serviciu s-ar putea sa ai surpriza ca iti ia mai putin timp decat cu masina care ramane blocata in trafic cand iti este lumea mai draga.

Mai departe exista un lucru pe care eu nu-l inteleg: romanii vor carburanti ieftini, autostrazi cu 10 benzi pe sens, asigurare RCA de 100 de lei care sa le acopere chiar si pagubele care ar necesita CASCO, asistenta sociala pe toate planurile fara implicarea activa a contribuabilului, s.a.m.d.

Ori sunt lucruri care se bat cap in cap: nu poti avea o infrastructura rutiera bine pusa la punct cu carburanti la pretul de 0,5 lei/litru. Pentru cine nu stie pretul de la pompa include mai bine de 50% diverse taxe si accize, bani care dupa umila mea parere ar trebui sa fie folositi in dezvoltarea infrastructurii rutiere. Dar cand mai bine de jumatate din populatia Romaniei este asistata social, banii din accizele pe carburanti sunt deturnati catre subventii pe care majoritatea celor care beneficiaza de ele cred ca este un drept constitutional obtinut la nastere.

Doar ca exista un principiu care spune ca nimic nu se pierde nimic nu se castiga, totul se transforma… si dorinta romanului de a merge cu masina la serviciu e atat de mare incat prefera sa renunte la masa de pranz doar ca sa poata sa-si etaleze in parcarea firmei unde lucreaza masina luata in leasing, mai scumpa decat apartamentul cu doua camere in care locuieste.

Altfel spus ne place ideea de a fi si cu sufletul in rai si cu fundul intr-un bordel… ori asa ceva este exclus…

6 comentarii la „Cainii care latra nu musca”

  1. Eu nu inteleg cu ce poate deranja pe cineva campania asta. Ce nu e bine la ea? Ce ar trebui sa se faca de fapt?

    Si asta va fi urmatoarea miscare. Se va alege boicotarea unei companii (probabil Petrom) si ei chiar vor simti din plin lipsa incasarilor, daca protestul continua.

    Ca nu se reduce automat pretul e una, insa mesajul tot se transmite…

    • Ce-i in neregula cu astfel de campanii ? Cred ca stii prea bine… Amatori care sa sustina doar teoretic astfel de campanii sunt cu miile si poate zecile de mii, cand insa trebuie puse in practica din miile de sustinatori nu mai ai de unde alege nici macar cateva sute. Toti cei care inainte latrau care de care mai tare, pusi in fata faptului implinit devin niste catelusi care se gudura sau isi pun coada intre picioare…

      Acesta ar fi o prima neregula a acestor gen de campanii, iar cealalta neregula e faptul ca nimic nu se schimba asa cum vrem sa o facem noi romanii… atat timp cat nu avem control asupra propriei persoane nu putem avea pretentia sa luptam cu multinationalele din industria petroliera. Atat timp cat nu suntem in stare sa supravietuim o luna fara sa ne punem fundurile in masina degeaba ne dam de ceasul mortii ca nu facem altceva decat sa furnizam material de stiri mass-mediei…

  2. Pornesti de la premiza ca oricum nu se schimba nimic si atunci mai bine nici nu incerci. Mi se pare asa o stupizenie…
    Daca e reala cifra care s-a anuntat ieri, cum ca au avt cu 20% mai putine incasari, atunci e un castig. Eu nu inteleg cum s-ar putea astepata cineva sa nu mearga chiar nimeni in benzinarii. Si acei 20% sunt un castig, pentru ca unii chiar au nevoie de masinaaia (sunt o gramada de transportatori sau oameni cu masina de serviciu).
    Daca toata lumea s-ar lua dupa rationamentul tau, atunci multe din proteste ar fi fost taiate din fasa. Nu vad de ce e o problema neaparat faptul ca unii doar sustin de fatada si pentru ca da bine. Si aia contribuie la raspandirea vestii macar…

    • Cristi iata aici un articol care exemplifica destul de bine ceea ce as fi vrut sa spun si eu Cum se mai face spam pe facebook.

      Buzz-ul de care vorbesti tu e doar apa de ploaie… si nu vorbesc de resemnare doar ca timpul poate fi folosit in alt mod decat pentru a sustine cauze pierdute…

Comentariile sunt închise.