Mai rarut, ca-i mai dragut (vorba vine)

Asa spune o veche zicala din popor dar cert este ca nu acesta este motivul pentru care am intrat intr-un con de umbra dupa ce faceam Bilantul a 10 luni de blogging.

Nu sunt plecat inca in vacanta, n-am renuntat sa mai scriu pe blog. Adevaratul motiv pentru pauza de cateva zile in ceea ce priveste scrisul pe blog e perioada mai incarcata si, colac peste pupaza, probleme care au aparut pe neprevazute.

De destept ce sunt am uitat sa prelungesc un domeniu si m-am trezit ca expirase. Pana am reusit sa-l prelungesc am stat cu nervii in pioneze dar finalul a fost fericit caci n-am platit nici o taxa de reactivare ci doar pretul domeniu, acesta fiind expirat doar de o zi beneficiend de perioada de gratie.

Apoi m-am trezit ca site-ul de concursuri consuma exagerat de multe resurse pe server si ca trebuie mutat pe un VPS (virtual private server).
Acolo unde a fost mutat nu se vedea, era totul o pagina alba si abia dupa vreo 12 ore a fost vizibil subit, dar chiar si asa eu nu vedeam ce era pe VPS ci ce era inca pe shared hosting. Si imaginati-va ce distractie poate fi cand tu adaugi continut nou crezand ca lucrezi pe VPS si de fapt esti pe shared hosting.

Ca sa nu mai spun ca au aparut tot felul de erori asa fara nici un fel de motiv, din senin si cand imi era lumea mai draga. Pur si simplu in cele 2-3 zile (marti, miercuri, joi) am avut nervii in pioneze, n-am avut somn si nici pofta de mancare.

Acum stau si pun in balanta daca se merita sa platesc un VPS (momentan sunt in teste ca sa vad ce genereaza consumul de resurse) sau sa trag obloanele, dar sincer dupa ce-am monitorizat timp de 24 de ore procesele care genereaza incarcari ale serverului am ajuns la o concluzie: 99,99% din timp consumul procesorului e sub 10%, iar memoria consumata nu trece de 25%, iar cand exista incarcari ale procesorului acestea nu dureaza decat 3-5 secunde.

In concluzie, consumul exagerat de resurse reclamat de furnizorul de hosting pare mai degraba, daca nu un moft, cel putin prudenta exagerata…

6 comentarii la „Mai rarut, ca-i mai dragut (vorba vine)”

  1. Asta cu propagarea DNS-urilor e o boala grava a RDS-ului. Am patit asa cu un site pe .ro, care timp de 3 saptamani n-a vrut sa „se schimbe”.
    Puteam sa-l acesez doar prin proxy si in general panourile de admin se incarca greu din motive evidente. e un chin sa mai le pui sa se incarce si cu ajutorul unui proxy.

    • La mine si cu proxy si cu Open DNS vedeam tot site-ul de pe shared hosting, acum e OK dar s-a fortat redirectarea DNS-urilor…

  2. Pai daca ai avut utilizare 10% procesor si 25% memorie pe VPS, probabil ca pe shared unde uzual sunt gazduite cam 10 domenii, incarcarea e destul de mare. Parerea mea e ca de la 10 site-uri gazduite se justifica VPS chiar si din punct de vedere al costurilor.

    • Lucrurile nu stau chiar asa cum crezi: serverul shared e unul cu 8 procesoare, 8 GB RAM (sau 16 GB) pe cand VPS-ul e cu un 512 MB RAM si un singur procesor din care e alocat doar 50%. Si cand spuneam ca nu se merita ma refeream strict la un singur site, practic nu-mi convine din punctul de vedere a costurilor raportate la venituri sa tin site-ul de concursuri pe un VPS, decat doar daca gasesc un investitor strategic sau vand publicitate direct renuntand la adsense…

Comentariile sunt închise.