Ora de iarna: tic-tac,tic-tac…

Maine 25 octombrie 2009 va fi cea mai lunga zi din an: va avea 25 de ore pentru ca in noaptea de sambata spre duminica trebuie sa va dati ceasurile cu o ora in urma, ora 4:00 devine ora 3:00 (puteti sa le fixati din aceasta seara ca sa dormiti o ora in plus, sa nu sariti ca arsi ca ati intarziat la nu stiu ce intalnire).

De fapt e impropriu spus ora de iarna pentru ca de fapt e vorba ora oficiala – ora astronomica, numita astfel prin contrast cu ora de vara introdusa pentru a folosi la maxim lumina naturala a zilei si a face economie cu iluminatul public, casnic sau industrial.

Conceptul orei de vara a fost adus in discutie pentru prima data de catre Benjamin Franklin, inventatorul paratrasnetului, in anul 1784 insa abia in 1916 a fost introdus in mod oficial de catre germani si de catre britanici. In tara noastra ora de vara a fost introdusa abia in 1932 fiind valabila din prima duminica a lunii aprilie si pana in prima duminica a lunii octombrie.

Intre anii 1941 – 1978 Romania a renuntat la a mai folosi ora de vara, iar din 1979 a fost reintrodusa si probabil de aici comunistii au fost considerati responsabili de introducerea acestui mecanism. In perioada 1979 – 1996, cu mici exceptii, ora de vara era valabila in perioada cuprinsa intre ultima duminica din martie si ultima duminica din septembrie.

Din 1997, pentru a ne alinia orei de vara din Uniunea Europeana, ora de vara se stabileste incepand din ultima duminica a lunii martie si pana in ultima duminica a lunii octombrie. Avem 7 luni cu ora de vara si 5 luni cu ora oficiala.

Asadar de maine nu trecem la ora de iarna, am spus ca e impropriu spus, ci revenim la ora oficiala a Romaniei.

3 comentarii la „Ora de iarna: tic-tac,tic-tac…”

Comentariile sunt închise.