Traian Basescu nu poate dizolva parlamentul

Coalitia PNL, PSD & Co. poate rasufla usurata: Traian Basescu nu poate dizolva parlamentul in eventualitatea ca ar castiga un nou mandat de presedinte al Romaniei.

Aceasta veste buna vine din partea Curtii Constitutionale care explica cum sta treaba cu dizolvarea parlamentului:

Un preşedinte nu poate dizolva Parlamentul decât dacă această instituţie respinge de două ori, în termen de 60 de zile, formarea unui nou guvern. De asemenea, Constituţia mai spune că preşedintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele şase luni ale mandatului său.


Adica intr-un nou mandat Traian Basescu nu poate dizolva parlamentul decat numai daca dupa depunerea juramantului de investire in functia de presedinte, parlamentul nu acorda votul de incredere pentru doua propuneri de guvern venite din partea premierilor desemnati de presedinte.

Simplu nu ?! Doar ca il vad pe Traian Basescu suficient de orgolios si inconstient incat sa mai nominalizeze dupa alegeri doi prim-ministri care n-au sanse sa primeasca votul de incredere al parlamentului. Si din doua una: ori prin martie 2010 parlamentul este dizolvat, ori partidele de frica sa nu piarda procentele de acum din parlament vor ceda santajului politic al lui Traian Basescu.

Ar mai exista si varianta suspendarii presedintelui in exercitiu din functie si organizarea unui referendum asa cum am avut anii trecuti, dar daca pe Traian Basescu il mananca cocoasa atat de rau de data aceasta romanii vor vota sigur impotriva lui caci daca nu reuseste sa ajunga la un consens cu partidele politice nici anul viitor pentru formarea unui guvern e destul de clar ca nu primeaza interesul national ci sunt alte interese la mijloc.

14 comentarii la „Traian Basescu nu poate dizolva parlamentul”

  1. Dupa cum observ eu, vrea cu orice pret sa mentina puterea in barca PDL. Deja semnalele sunt din ce in ce mai multe ca se recurge la mijloace neortodoxe. Momentan e direct interesat sa ramana interimar acest guvern pentru a putea manari alegerile. Miza e chiar postul de presedinte. In subsidiar, alta miza ar fi dosarele penale care il pandesc pe seful statului, dintre care cel referitor la flota e doar un mizilic. Asadar miza e IMUNITATEA oferita de functie. Iar pentru cei de alaturi, miza este aservirea fondurilor publice la afacerile PDL. Deja restituiri de TVA se fac doar firmelor care sustin in campanie pe Baselu’. Controale in cascada au cei care nu-l sustin. Si uite asa, e minunata democratia la noi.

    • Corb la corb nu-si scoate ochii… indiferent de culoarea politica toti au aceleasi naravuri… iar daca Basescu o va lua in freza sa nu-i plangem de mila caci nu-i va atinge nimeni un fir din capul sau cum nu s-a atins nici de Adrian Nastase… ca-l vor purta pe drumuri si va fi subiect mediatic e cu totul alta poveste…

      Cand vom vedea primul politician dupa gratii si averea executata silit putem vorbi de justitie in tara aceasta… pana atunci, vorba cantecului: vin ai nostri, pleac-ai nostri, noi ramanem tot ca prostii…

  2. cred ca am dat Enter mai repede 🙂 oricum pana cand nu voi vedea un politician condamnat nu mai cred nimic.

  3. @CreveteL: Daca nu votezi te propun si pe tine pentru dublarea impozitelor.
    @Alter-Ego & Catalin: Cine sa aplice legea la noi? Care justitie? Tineti minte ca se incepuse la un moment-dat, un amplu proces de curatire a institutiilor, care a esuat lamentabil? Se verificau pur si simplu declaratiile de avere ale diversilor functionari publici. Dar au inceput cu politistii. Nu puteau dovedi cum au dobandit vile si masini din salariile de mizerie de care se plangeau. La controale, brusc, toti aveau fel de fel de prieteni si rude care le-au dat bani imprumut. Daca se dorea intradevar, se putea face si un control incrucisat: „care e prietenu’ ala de ti-a dat banii? sa-i facem si lui o vizita de curtoazie si sa-l intrebam de sanatate si de sursele de venit”. Dar cine sa faca asta? Garda Financiara care iti vine in control si-ti spune in fata cat sa-i dai ca sa „nu gaseasca si altceva”? Sau politia economica ce si-a facut vile si umbla cu Porche Cayene, BMW X5, Hummer H2, Audi Q7? Sau procurorii care ….. ?
    E un singur lucru pe care il regret la Ceausescu: Legea 18 a ilicitului! Nu poti dovedi provenienta bunurilor dobandite cu un venit licit? Se confisca 80%!
    Cine mai tine minte scandalul Giovanni Becali – Gica Popescu – Sebastian Bodu? Ai declarat venituri mici ca sa platesti impozite mici? Nu-i nimic! Ai cumparat casa de 500.000 euro dupa un contract de 150.000 euro? Cum? De unde? Imprumut? OK? Aaaaa! nu ai declarat complet contractul….. Se confisca sau platesti retroactiv plus penalizari! E simplu, dar nu ai cine sa aplice.
    Cum spuneam ieri intr-un comentariu tot aici, parlamentul nu poate fi verificat, deci nu exista un organ abilitat SA CONSTATE ilegalitatea! Asa ca politicienii iti pot rade in fata si sa-ti spuna cu toata sinceritatea: „da, incalc legea! Da, am apartament/vila in proprietate in Bucuresti si iau totodata si banii pentru cazare! De ce? Pentru ca nu e infractiune!” De ce? Pentru ca nu exista organ abilitat sa o constate! Simplu, nu?

  4. Dar de ce esti asa de sigur Dumi ca iese tot Basescu la carma tarii? Poate ca iese altul. Bineinteles, nu Geoana. Dar, oricum, Parlamentul nu va fi dizolvat de presedinte, iar referendulmul cu reducere parlamentarilor cred eu ca va fi un esec. Nu se va face prezenta necesara.

    • N-am spus ca sunt sigur, vorbesc doar la modul ipotetic… Basescu manipuleaza cel mai bine masele si… rezultatele pot fi pe masura…

    • Sincer n-as prea crede ca se fac asemenea chestii… si sincer nu cred ca Basescu va ajunge mai departe de turul 2… dar daca o face s-ar putea sa intru la banuieli…

    • Prefer deocamdata sa nu le am… sincer si eu am astfel de informatii dar sunt indirecte si eu n-as baga mana in foc ca sunt adevarate cat timp nu le pot verifica (cred ca este deja celebru cazul in care nu stiu ce jurnalist afirma acum ca el a fost martor la nu stiu ce masluire a voturilor doar ca din motive numai de el stiute a preferat sa spuna abia acum acest lucru, un fel de dupa razboi multi viteji se arata)

Comentariile sunt închise.