Cazare Praid

Când spun Praid nu mă gândesc la nimic altceva decât la Salina Praid pe care, forțați de împrejurări, o vizităm cu sfințenie timp de 10 zile consecutiv în fiecare an de câțiva ani buni.

Prima oară am fost nevoit să caut cazare în Praid în primăvara anului 2012 și cum e firesc am început căutările apelând la Google care din păcate nu m-a ajutat decât pe jumătate.

De ce spun aceasta? Pentru că deși turismul reprezintă un venit constant și semnificativ, prezența online a spațiilor de cazare din Praid este destul de redusă chiar și în prezent.

Cazare în Praid la Pensiunea Praid

Pensiunea Praid
Pensiunea Praid

Aveam nevoie de o cameră dublă suficient de spațioasă ca să încapă un pătuț pliabil pentru copil și acces la bucătărie pentru a avea continuitate în ceea ce privește alimentația copilului pentru că nu doream să apelăm la semipreparate sau să-i oferim mâncare din oferta restaurantelor locale după ce cu un an mai devreme am avut probleme la mare din punct de vedere al alimentației.

În plus, fiind workaholic la vremea aceea, accesul la internet era esențial să fie inclusă în oferta de cazare. Și nu în ultimul rând distanța față de intrarea în salina Praid să fie rezonabilă.

Și după îndelungi căutări în care n-am găsit nimic am apelat la o agenție de turism din Praid care gestiona un site destul de complex și cu o ofertă relativ bogată dar care avea carențe enorme la capitolul funcționalitate: toate pensiunile erau listate fără numele real ci doar Pensiune 1, Pensiune 2, …, Pensiune 100, ș.a.m.d. cu descrieri cât se poate de sumare și pe alocuri inexacte mai ales în ceea ce privește locația.

Am ales în cele din urmă la Pensiunea Praid o cameră dublă generoasă care includea o mică bucătărie cu toate cele necesare ca să te simți ca acasă dar din cauza faptului că la singura cameră dublă disponibilă nu se închidea o fereastră și afară era destul de frig am primit la același preț un apartament situat la mansardă. Trebuie să menționez că toate camerele de la această pensiune dispun de o așa zisă chicinetă și vesela necesară pentru un număr de persoane echivalent cu capacitatea camerei.

A fost o experiență în general plăcută privită în ansamblu, totuși pe alocuri au fost câteva neajunsuri dar pentru că nu suntem atât de pretențioși am trecut destul de ușor peste ele și în anul următor am revenit și ne-am cazat tot la Pensiunea Praid, tot într-un apartament dar de această dată la etajul I.

Am putut constata însă pe pielea noastră cum de la un an la altul lucrurile semnalate a nu fi în regulă nu s-au remediat ba chiar dimpotrivă s-au degradat și mai mult, semn că proprietarilor de pensiuni din zona Praid le pasă prea puțin de faptul că unele lucruri sunt consumabile cât timp are balta pește. În primul an internetul de care eram dependent venea doar pe cablu (îl primeai la recepție dacă aveai nevoie – cablul de rețea desigur), în al doilea an nu a mai fost deloc și am suferit enorm (aveam un modem stick de la RDS dar în zonă nu era acoperire).

Apoi erau aspecte care țin de curățenia în camere care probabil nu se făcea decât la cerere. Nu suntem pretențioși, ne duceam singuri gunoiul, dădeam singuri cu mătura când aveam una, însă în fiecare an am găsit praful așezat de două degete peste tot la luarea în primire a camerei. Când am sesizat acest aspect ni s-a spus că s-a șters praful din cameră chiar înainte de sosirea noastră dar că s-a așezat între timp la loc dat fiind faptul ca pensiunea era la stradă. Iar atunci când am cerut o mătură și un faraș pentru că în fața ușii la intrare se adunase nisip de la încălțăminte au sărit de fund în sus că se face curățenie în fiecare zi în camere. A doua zi la prânz când ne-am întors din salină am întrebat dacă s-a făcut curățenie în camere și cum s-au hazardat să spună că s-a făcut curățenie i-am invitat să descuiem împreună camera: în fața ușii, în interior desigur, era nisip… A urmat scuza că a fost o scăpare și din acea zi am fost priviți că niște… nepoftiți, dar n-aveau ce face că ne plătisem cazare în avans.

De asemenea au fost neplăceri cu paturile care scârție din toate încheiturile și saltelele destul de uzate. Nu punem la socoteală că televiziunea prin cablu este în limba maternă a localitații Praid la orice pensiune te-ai caza, iar dacă ai copii nu spera că vei găsi un post de desene animate dublat în limba română.

Ceea ce am apreciat în mod deosebit la Pensiunea Praid au fost 2 lucruri care nu cred că vor fi afectate în vreun fel de trecerea vremii: copiii au la dispoziție o curte generoasă unde se pot juca alături de alți copii care sunt cazați la aceeași pensiune (în cei doi ani în care ne-am cazat acolo au fost tot timpul cazate multe familii cu copii de vârstă apropiată de a juniorului nostru) și mica bucătărie aflată în dotarea fiecarei camere care te poate salva de cele mai neașteptate situații când vine vorba de copii.

Așa am lăsat noi situația la Pensiunea Praid în urmă cu 4 ani, între timp este posibil ca situația să se fi schimbat.

Cazare în Praid la Pensiunea Medvehaz (Casa Ursului)

Pensiunea Medvehaz - Casa Ursului
Pensiunea Medvehaz – Casa Ursului

În anul 2014 ne-am cazat fără prea mare entuziasm la Pensiunea Medvehaz (sau Casa Ursului pe românește) unde prețurile erau mai domoale și aveam avantajul de a alege să servim prânzul la restaurantul din cadrul pensiunii.

N-aveam așteptări prea mari pentru că eram obișnuiți cu alte standarde, coborâsem ștacheta de la un apartament pe care plăteam 120 lei/noapte la o cameră triplă pe care plăteam 60 lei/noapte (camera dispunea de un pat dublu și un pat de o persoană). Am fost însă cuceriți de stilul rustic al întregii camere și de modul în care folosind doar lemnul s-a putut crea, cel puțin în percepția noastră, o atmosferă absolut minunată. Fotografiile de pe internet nu reușesc să reproducă fidel imaginea camerelor de la Pensiunea Medvehaz și probabil o să vi se pară poate un pic palide. Realitatea de la fața locului însă e alta, cel puțin din punctul nostru de vedere.

Saltelele și paturile au fost cât se poate de confortabile, în prima noapte îmi era frică să mă răsucesc în pat de teamă să nu fac zgomot dar când am descoperit că paturile sunt bine încleiate și saltele sunt încă în stare perfectă m-am simțit din acest punct de vedere ca acasă.

Curățenia în camere se făcea probabil în fiecare zi dar nu am realizat acest lucru decât în momentul în care am găsit patul aranjat după ce eu îl lăsasem de dimineață desfăcut. Apoi mi-am dat seama că se face curățenie în camere când am descoperit, căutând în altă zi o jucărie pierdută, că pe sub paturi era dat cu mopul.

La restaurantul pensiunii, cel puțin în perioada în care am stat noi, nu aveai de ales decât între meniul zilei și… atât. Uneori mâncarea era pe gustul nostru, alteori doar umplea mațul. Noroc cu minifrigiderul din camera care putea păstra mâncare pentru mofturoși sau pentru astfel de situații în care bucătăria tradițională locală era prea condimentată pentru gusturile noastre.

Internetul prin Wi-Fi a mers ireproșabil astfel încât am reuțit să vedem pe iPad în 10 zile tot serialul de desene animate cu Tarzan de pe Youtube pentru că, așa cum am scris și mai sus, televiziunea prin cablu de la toate pensiunile din Praid are majoritatea canalelor dublate în limba maghiară cu toate că cei care le calcă pragul sunt români.

Singurul minus al acestei pensiuni este spațiul de joacă pentru copii: în afară de leagăne și o groapă de nisip nu prea mai există nimic pentru copii. Aceasta pentru că aproape tot spațiul curții este folosit drept parcare pentru oaspeți.

Cazare în Praid la Pensiunea Melinda

Pensiunea Melinda
Pensiunea Melinda

Din cauza unor motive de natură financiară am sărit în 2015 vacanța anuală la Praid și aceasta s-a simțit nu doar din faptul că răcelile au fost mai frecvente în perioada sezonului rece, care în Brașov ține de la mijlocul lui septembrie până la mijlocul lui aprilie, ci și în buget: probabil am cheltuit pe tratamente medicale în 6 luni mai mult decât ne-ar fi costat o vacanță de 10 zile la Praid. În 2016 ne-am zis să nu repetăm greșeala și am mers din nou la Praid pentru salinoterapie.

Ca să îmbinăm utilul cu plăcutul am ales să ne cazăm la Pensiunea Melinda aflată la o distanță apreciabilă față de intrare în salină. Ne-am zis că mersul pe jos e sănătăs, face poftă de mâncare nu doar piciorul frumos. Și spațiul de joacă pentru copii din curte era mai mult decât generos.

Pensiunea Melinda dispune de 4 camere triple la mansarda casei în care locuiesc proprietarii și alăturat, într-o căsuță de lemn sunt amenajate 2 garsoniere/apartamente cu bucătărie proprie pentru familiile cu 1-2 copii. Camerelor triple de la mansardă le este alocată o bucătărie comună cu frigider separat pentru fiecare cameră.

Noi am ales o cameră triplă și deși părea o opțiune rezonabilă în ceea ce privește prețul/noapte raportat la dimensiunea camerei am plătit cel mai scump preț pe metru pătrat plătit de noi vreodată în Praid. Practic aveai jumătate de metru spațiu între paturi, fiecare dintre paturi fiind lipite de perete pe una din părți (camera avea un pat dublu și un pat de o persoană). Iar spațiul din dreptul ușii camerei pe care mergeai la baie, respectiv intrai în zona dintre paturi, era fix de dimensiunea ușii (adică 80 de cm).

Într-un cuvânt camerele triple de la Pensiunea Melinda sunt foarte-foarte mici: un pat dublu, un pat de o personă, o noptieră între cele 2 paturi și o mică garderobă (dulap haine) în spațiul mic de lângă baie. Și colac peste pupăză patul dublu din camera în care ne-am cazat noi avea în loc de saltea un burete jenant de câțiva centimetri (maxim 5 cm) cu o densitate aproape de zero pe care te simțeai ca pe lavița bunicii. Mai pune la socoteală că cel care dormea la perete dacă se ridica în șezut dădea cu capul de tavanul/peretele înclinat al mansardei și ai tabloul unei nopți de vis.

După o noapte nedormită din cauza patului inconfortabil, în noaptea următoare organismul își cere dreptul la odihnă și cu tot disconfortul vei ațipi la un moment dat dar nu apuci să visezi prea mult că toată mansarda începe să se miște ca la cutremur atunci când pe stradă circulă tiruri cu viteză maximă. Te trezești speriat din somn și până reușești să adormi la loc vei asculta simfonia în vrum-vrum major a mașinilor care circulă pe stradă în timpul nopții.

Am nimerit o perioadă în care am fost singurii în toată pensiunea așa că puștiul nu a prea avut cu cine să se joace, aveau gazdele 2 fetițe dar oricât a încercat piticul meu nu a reușit să le facă să socializeze.

WiFi-ul a mers ireproșabil fără nici un fel de sincope, în camere erau televizoare cu ecran plat dar acestea sunt singurele plusuri pe care le pot da Pensiunii Melinda.

Alternative de cazare în Praid

Soția este genul de persoană care spune hai să mergem și găsim noi ceva la fața locului. Eu sunt însă genul de om care nu-mi place incertitudinea mai ales atunci când ai și un copil.

Există suficient de multe persoane care preferă varianta aceasta, de a găsi la fața locului unde se vor caza. Alternativa sunt localnicii care oferă camere de închiriat fară a declara în vreun fel veniturile din aceste activități.

Probabil e o relație recicproc avantajoasă pentru toată lumea: dacă ești mulțumit revii mereu în același loc la un preț mai avantajos decât în cazul pensiunilor iar localnicii care închiriază camere și-au dezvoltat un portofoliu relativ fidel de clienți.

În loc de concluzie! Tot ceea ce am scris aici reprezintă experiențe subiective: oamenii sunt diferiți, au așteptări diferite și reacționează diferit la situații identice.