Cum ne alegem laptopul potrivit

Nu de putine ori rude, colegi sau prieteni au apelat la sfatul meu pentru a-i ajuta sa-si aleaga un laptop. Si tot de-atatea ori am fost nevoit sa duc munca de convingere, sa explic avantaje si dezavantaje pe termen lung legate de achizitia unui anume model de laptop.

La prima vedere treburile par simple: majoritatea voiau un laptop care sa coste cat mai putin si care sa fie cat mai bun (daca se poate cel mai bun). Sau situatii exceptionale in care cineva voia cel mai ieftin laptop dar sa fie totusi bun si un alt caz  in care altcineva voia cel mai bun laptop indiferent de cat de mult ar costa.

Dar nu-i deloc asa de simplu pe cat pare: experienta capatata de-a lungul timpului mi-a demonstrat ca cel mai scump laptop nu e obligatoriu sa fie si cel mai bun din punct de vedere al performantelor, la fel cum un laptop ieftin nu inseamna neaparat ca e un laptop nedemn de luat in seama, insa de cele mai multe ori pretul platit pentru un laptop ofera indicii suficiente despre performantele acestuia.

Si-atunci ce facem daca vrem un laptop pentru a-l alege pe cel mai potrivit nevoilor noastre? Satisfactia fata de un anumit produs, in cazul de fata laptop, tine de asteptarile pe care le are fiecare din noi fata de acel produs: un pret minim si asteptari maxime poate insemna dezamagire.

Din acest motiv, dar nu numai, eu recomand de fiecare data calea de mijloc: decat sa cumperi cel mai ieftin laptop si sa fii dezamagit ca nu poti face prelucrari video sau sa cumperi cel mai scump laptop de pe piata doar pentru ca-ti permite bugetul si sa-l folosesti doar pentru a-ti verifica e-mailul, mai bine faci o investitie inteligenta si alegi un laptop cu un raport optim in ceea ce priveste performanta – pret.

Al doilea motiv pentru care recomand un laptop din clasa de mijloc este acela legat de evolutia tehnologica care impinge pretul in jos la aparitia unui model nou cu performante imbunatatite. Astfel daca acum investesti intr-un laptop dintre cele mai performante de la 1.000 de euro in sus, peste 6 – 12 luni poti avea surpriza ca acelasi model sa coste cu 15%-20% mai putin si ajungi sa te intrebi daca se merita investitia facuta cu ceva timp in urma.

Iar din aceste puncte de vedere consider ca laptopul Asus K53SJ este o buna alegere pentru mine si as recomanda acest laptop oricarei persoane care doreste un laptop cu performante care nu sunt de lepadat, la un pret decent (in momentul scrierii acestui articol laptopul se afla in promotie la Koyos si costa 2.599 lei – cu 500 lei mai putin decat in mod normal).

Din punctul de vedere personal laptopul Asus K53SJ poate fi incadrat fara exagerare in categoria – bun la toate – si va fi apreciat atat de utilizatorii mai putin pretentiosi cat si de cei mai exigenti. Si ca sa nu credeti ca vorbesc pe nas o sa va spun si de ce, raportandu-ma la specificatiile laptopului si experienta personala.

In primul rand vorbim de un brand foarte popular in Romania: Asus, care ca orice brand popular notorietatea sa s-a construit pe baza satisfactiei clientilor sai. Asa ca un laptop Asus este o alternativa atunci cand vine vorba sa-mi cumpar un laptop alaturi de alte branduri cum ar fi Dell, HP sau Toshiba.

Urmeaza mai apoi detaliile care tin de performanta desi o mare parte din cei care vor sa-si cumpere un laptop nu-i intereseaza ce-i sub capota sau pur si simplu nu stiu sa interpreteze corect specificatiile tehnice si atunci cad in capcana marketingului.

Astfel laptopul Asus K53SJ vine inzestrat cu un procesor Intel Core i7 model 2630QM – unul dintre cele mai puternice procesoare, optimizat pentru laptopuri, care pe langa puterea mare de calcul si multitasking, are si un consum redus de energie ceea ce se va reflecta in final si intr-o autonomie sporita a laptopului.

Placa video e cea de-a doua componenta care inclina balanta in favoarea acestui laptop: placa video dedicata nVidia GeForce GT 520 cu 1 GB DDR3. Sunt dusman declarat al solutiilor all-on-board (placa video e un chipset pe placa de baza), de aceea aleg si recomand oricui sa aleaga o placa video dedicata pentru ca altfel procesorul va trebui sa faca si treaba placii graficii iar memoria RAM va fi alocata partial pentru procese video. Fara o placa video dedicata tot ce inseamna multimedia va avea de suferit si ajungi sa te intrebi de ce cutare joc nu merge sau de ce laptopul se restarteaza cand te uiti la un film, s.a.m.d.

Ecranul are o dimensiune de 15.6″ si este de tip LED – pe langa culorile vii are un consum energetic redus care poate conduce la o autonomie mai indelungata a laptopului.

Memoria RAM de doar 3 GB poate parea un impediment in achizitionarea acestui laptopul Asus K53SJ dar tinand cont ca poate fi up-gradata pana la 8 GB nu poate fi decat un prilej de bucurie mai ales ca modulele de memorie RAM DDR 3 pentru laptop au preturi in general accesibile. Iar daca ne gandim ca Windows 7 pe 32 de biti nu vede mai mult decat 3 GB RAM, este mai mult decat suficient.

Ca suport de stocare avem un Hard Disk cu capacitatea de 500 GB interfata SATA – un spatiu destul de generos dupa umila mea parere (laptopul de pe care scriu acum are numai 120 GB HDD si inca mai am spatiu liber pe hard suficient fara sa ma stresez sa sterg ceva). Adaugati si faptul ca vine cu unitate optica DVD-RW care te poate salva atunci cand vrei sa-ti arhivezi fotografiile sau inregistrarile video pe un CD/DVD desi eu personal trebuie sa recunosc ca n-am mai ars un cd/dvd de cativa ani.

Alte accesorii care-ti fac utilizarea mai confortabila sunt: sistem audio Altec Lansing – un nume de referinta in domeniu, cititor de carduri, webcam (0.3 megapixeli), 3 porturi USB, porturi audio IN/OUT, cate un port RJ-45, VGA (D-Sub), HDMI (acesta din urma va fi apreciat de catre cunoscatorii in domeniu).

Te poti conecta la internet prin LAN 10/100/1000 Mbps (RDS-ul ofera maxim 100 Mbps asa ca e perfect) sau Wireless 802.11 b/g/n (personal as fi apreciat si prezenta bluetooth-ului).

Asus ne-a obisnuit cu tastaturi ergonomice si acest laptop nu face exceptie. Specificatiile spun ca tastatura are si proprietati antistatice, adica nu retine praful, insa pana la proba contrarie o sa am rezerve – de praf nu scapi nicaieri. Ceea ce apreciez insa cel mai mult la tastatura e blocul numeric separat – e o adevarata mana cereasca cand ai de introdus cifre ore in sir.

Greutatea laptopului, fara alimentator, este de 2.6 Kg ceea ce este in regula pentru categoria aceasta de laptopuri.

Am lasat la final cateva aspecte care reprezinta puncte forte pentru laptopurile Asus K: unul dintre ele este designul cu textura din aluminiu care rezista la o utilizare intensiva si da un aspect business elegant si stilat. E ceva ce veti aprecia inca inainte de a deschide laptopul Asus Asus K53SJ.

Laptopurile Asus din seria K intergreaza tehnologia Palm Proof care detecteaza atingerile involuntare ale touchpad-ului si previne miscarea neintentionata cursorului. Consecinta directa a acestei inventii poate fi o crestere a productivitatii muncii, insa eu personal trebuie sa recunosc ca pana acum nu m-am confruntat cu acest tip de evenimente (atingerea accidentala a touchpad-ului).

Cireasa de pe tort pare sa fie tehnologia IceCool care promite un laptop mai rece. Concret, tehnologia IceCool se bazeaza pe amplasarea componentelor generatoare de caldura (procesor si placa video) departe de zona de interactiune a utilizatorului (tastatura) sustinuta de amplasare optima a ventilatoarelor si a heat pipe-urile IceCool pentru racirea laptopului.
Atentie insa ca aceasta tehnologie nu tine departe praful, cel mai mare dusman a componentelor electronice, si laptopul trebuie dus anual la curatenia generala de praf.

Bonus: pe langa reducerea de 500 lei, primiti cadou si un mouse wireless Asus in valoare de 89 lei.

In concluzie laptopul Asus K53SJ, alintat mai sus cu apelativul bun la toate isi merita cu prisosinta alegerea: un pret foarte bun pentru performante excelente, adica un raport optim performanta-pret. Si desi nu pot sa-mi dau seama fara un test-drive tind sa cred in ciuda acumulatorului de numai 6 celule, datorita componentelor cu un consum energetic scazut autonomia laptopului este mai mult decat rezonabila (minim 2 h – 2 h 30′ pentru utilizare multimedia si peste 3 h – 3 h 30′ pentru utilizare office sau browsing).

Cu acest articol particip la concursul BlogWars 2011.

8 comentarii la „Cum ne alegem laptopul potrivit”

    • Eu am un dinte impotriva SuperBlog – e ceva dincolo de ceea ce pot tolera… si nu e ceva legat de vreun anumit sponsor sau concurent ci de lucrurile privite in ansamblu…

  1. privit in ansamblu, ambele competitii au aceeasi marie sub alta palarie – aceiasi sponsori, temele formulate diferit… altfel zis, vorba unui prieten, tot prostitutie intelectuala se cheama.
    daca anul trecut s-a castigat pe bune, om vedea daca si anul asta va mai fi la fel…

    • Nu, nu e chiar asa… la BlogWars dupa selectia celor 10 cei inrolati se opresc din a mai genera continut cu relevanta discutabila pentru cititori… pe cand la SuperBlog acest proces legat de continut continua pe toata durata competitiei.

      La BlogWars se discerne si se cerne, la SuperBlog se trage apa pana la capat…

Comentariile sunt închise.