O zi mai lunga decat veacul

Sunt de obicei o persoana matinala si dimineata nu ma gaseste in pat mai tarziu de orele 7:00 (cu exceptia zilei de duminica cand poate mai lenevesc putin daca nu-mi da desteptarea piticul familiei). Dar noaptea trecuta a fost mai scurta decat de obicei si m-am desteptat pe la orele 5:00

Sa va spun si de ce? Am primit in teste tableta Asus Eee Pad Transformer si am la dispozitie doar cateva zile ca sa o testez si sa ma delectez inainte de a o da mai departe altui pasionat de asemenea gadgeturi. E vorba de varianta cu 32 GB + Docking pentru o experienta completa, pachet ce poate fi cumparat din magazinul online Koyos la pretul de 2.599 lei (sau daca urmariti Catalogul de Weekend Koyos e posibil sa gasiti tableta la un pret mai avantajos).

Asa cum v-am spus si intr-un articol anterior, desi personal imi place sa citesc orice specificatie a unui produs, stiu ca publicul larg nu este interesat de aceste aspecte sau nu poate sa le dea o interpretare corecta. De aceea invit pe oricine este interesat de specificatii complete sa le citeasca pe pagina Asus dedicata tabletei Asus Eee Pad Transformer.

O sa ma rezum doar la cateva aspecte care cred ca intereseaza pe oricine: primul lucru care impresioneaza este designul tabletei Asus Eee Pad Transformer, cu o grosime de doar 12,99 mm, o greutate de numai 680 grame si o textura care sa-ti dea senzatia ca nu o vei scapa niciodata, nici macar din greseala, din mana. Ba mai mult, cu docking-ul atasat ai toate sansele sa-l confuzi cu un laptop numai bun de luat oriunde te poarta pasii.

Apoi impresioneaza autonomia de pana la 16 ore suficiente ca sa nu-ti mai gasesti scuze de genul mi-a cazut bateria la laptop/smartphone si n-am putut sa verific e-mailul. Totusi trebuie precizat ca aceasta autonomie generoasa se obtine doar in combinatia tableta + docking fiecare din cele doua avand cate un acumulator separat. Altfel tableta singura are o autonomie declarata de 9 ore si 30 de minute.

Nu trebuie neglijat nici spatiul de stocare nelimitat si gratuit in primul an oferit pe ASUS WebStorage – poti pastra acolo documente, fotografii, prezentari multimedia, s.a.m.d. astfel incat daca cei 32 GB ai tabletei nu-ti sunt de ajuns sa ai totul la indemana, oriunde si oricand.

Altfel tableta Asus Eee Pad Transformer poate fi utilizata cu brio atat la birou datorita suitei Polaris Office, cat si in activitati de divertisment datorita dotarilor hardware (procesor dual-core NVIDIA Tegra 2, o camera foto de 5 MP si una de 1,2 MP, port mini HDMI, tehnologie SRS Premium Sound pentru o experienta audio 3D).

Si ca sa nu exista vreo confuzie, inainte de a incepe ziua alaturi de Asus Eee Pad Transformer, mai spun doar atat: ruleaza sistemul de operare Android 3.0 Honeycomb cu interfața ASUS Waveshare.

Acum ca am facut si aceasta scurta prezentare sa incepem ziua alaturi de tableta Asus Eee Pad Transformer:

Mi-am inceput ziua alaturi de Asus Eee Pad Tranformer in baie acolo unde orice barbat care se respecta isi face toaleta zilnica de dimineata. Nu va ganditi la prostii, am folosit tableta pe post de oglinda datorita camerei video pentru a ma barbieri. Senzatia poate fi stanjenitoare, ai impresia ca cineva te priveste dar certitudinea ca te afli in intimitatea baii tale te mai linisteste.

Daca as fi facut acest lucru in public probabil as fi fost considerat daca nu dus cu pluta cel putin un individ care vrea sa epateze. Ideea este insa alta: am o barba care creste cu viteza luminii (exagerez putin, adevarul e undeva pe la mijloc) si de la ora 5 pana la ora 8 creste suficient incat nevasta-mea sa strambe din nas cand o pup pentru ca o intep cu barba ca un arici. Dar daca inregistrez operatiunea am dovada clara ca am fost bine intentionat, altfel ar avea impresia ca nu-s barbierit.

Apoi imi pregatesc cafeaua la ibric, la foc mic, si in tot acest timp tableta tine loc de radio pentru a asculta cele mai noi stiri. Dupa ce cafeaua este gata in timp ce o savurez ma delectez cu cateva concursuri la care particip: Reteaua eMag 3, Fabrica de Masini 2 si Discount City. Si credeti-ma ca e minunat ca Asus Eee Pad Transformer ruleaza Android care ofera suport pentru Flash altfel ar fi trebuit sa deschid laptopul ca sa particip la aceste concursuri.

Si daca tot m-am trezit atat de dimineata profit de ocazie pentru a-mi verifica e-mailul. De obicei, de cand plec de la serviciu si pana a doua zi cand ajung din nou la serviciu se aduna o medie de 50 – 100 de mesaje noi in Inbox, iar acum am ocazia de a tria ce-i de importanta majora, ce poate fi citit si ce trebuie sters sau raportat ca spam.

Verific si prognoza meteo pentru ziua in curs ca sa stiu cum sa ma imbrac si apoi ma apuc sa pregatesc micul dejun pentru toti trei caci micutul s-a trezit si vorbeste pe limba lui in camera sa. In timp ce servim micul dejun sotia are grija sa-mi scrie lista de cumparaturi pe tableta. Inainte de a pleca la serviciu verific din nou in oglinda/tableta cu camera foto cum imi sta frizura, ocazie cu care se baga si piticul in cadru descoperindu-l astfel pe „bebe” pe tableta.

N-am apucat sa va spun dar Asus Eee Pad Transformer vine si cu GPS asa ca am profitat de ocazie sa testez acest ghid de acasa pana la serviciu. Se descurca rezonabil doar ca hartile nu sunt actualizate cu cele mai noi sensuri giratorii din Brasov si nu mica mi-a fost surpriza cand la un moment dat mi-a sugerat sa fac la dreapta pe interzis, o straduta laterala cu sens unic (insa la cate sistematizari rutiere se fac in oras nu ma mai mira nimic). Si desi in momentul de fata poate parea SF mi-ar face placere un sistem de navigatie complet si complex care sa faca recomandari de alegere a unui traseu optim in functie de datele primite de la celelalte terminale GPS.

Ajuns la serviciu citesc mesaje de e-mail selectate mai devreme ca fiind importante si raspund acolo unde este cazul. Tastatura detasabila (docking-ul) este o adevarata mana cereasca si nici nu banuesti ca ai in fata o tableta, toti colegii crezand ca am in fata un nou laptop.

Unul dintre clienti vrea sa batem palma si-mi solicita un draft iar suita Polaris Office este numai buna pentru a ma scoate din impas: in cateva minute completez draftul cu datele clientului si il trimit pe e-mail pentru aprobare. Primesc BT (bun de tipar) pentru draft si aplicatia online ConteQ  ma ajuta sa emit factura fiscala. Nu-mi ramane apoi decat daca s-a facut plata in zilele urmatoare folosind aplicatia de e-banking.

Apoi pentru ca vechii clienti se plang de efectele crizei oferta de servicii trebuie regandita strategic si iarasi Polaris Office ma scoate din impas.

Se apropie pranzul si imi comand ceva de mancare de la catering, iar cat timp astept livrarea ma relaxez… ghiciti cu ce? Cu o aplicatie care imita perfect un pian: stiu ca pare incredibil dar tableta poate fi folosita lejer pe post de pian daca esti initiat catusi de putin in tainele muzicii (si eu sunt autodidact de cand aveam 8 ani). Nu e aceeasi senzatia ca la un pian real, claviatura nu e atat de sensibila si nu poti controla ca la carte toate acordurile dar e un lucru la indemana cu ajutorul caruia iti poti destinde degetele si iti poti incanta auzul cu fragmente de muzica clasica reproduse din memorie.

Unii din voi ati fi preferati sa stati relaxati pe canapeaua din sala de sedinte si sa ascultati astfel de acorduri clasice, dar nimic nu se compara cu satisfactia de a fi tu cel care le interpreteaza chiar daca nu te ridici la nivelul de virtuoz.

Intre timp placerea muzicala imi este intrerupta caci piticul meu vrea sa intre conferinta video cu tati inainte de somnicul de la pranz si cum as putea sa nu-i ofer aceasta placere, iar tableta Asu Eee Pad Transformer face fata cu brio si acestei situatii.

Am omis sa va spun dar cu ajutorul tabletei de la Asus sunt conectat de dimineata pana seaea la tot ce inseamna fenomenul social media: Twitter, Facebook, Google+ si blogosfera acestea fiind primele surse din care aflu stirile care ma intereseaza (in general cele din domeniul IT & C). Dar cred ca acest lucru se subintelege pentru un utilizator de tableta pc…

Dupa amiaza sunt delegat sa particip la un evenimen de lansare a unei noi serii de produse Asus si tableta imi este extrem de utila pentru a face live-blogging, pentru a face fotografii inedite cu produsele prezentate si pentru a filma demonstratiile de prezentare a fiecarui produs.

Urmeaza sesiunea de shopping (va mai amintiti ca nevasta mi-a facut lista de cumparaturi de dimineata pe tableta) si tocmai cand credeam ca am terminat primesc un e-mail scurt si la obiect: vezi ca nu mai are fii-tu scutece, cumpara si un pachet de scutece… ce ma faceam daca nu aveam tableta? Stiu, s-a inventa telefonul, dar daca sunt la volan nu raspund nici mort si nici de hands-free nu vreau sa aud ca sunt alergic la casti (pe bune, fara gluma)…

Ajuns acasa tableta Asus Eee Pad Transformer devine jucaria favorita a piticului. La inceput am incercat sa-i pun desene animate dar la varsta lui (1 an si 8 luni) n-a rezistat mai mult de 5 minute. In schimb e fascinat de aplicatiile educative pentru copii (iar eu sunt mai fascinat decat el): i-a placut pianul (cel de care v-am vorbit la sus) insa monocromia nu prea l-a atras si dupa un scurt concert in do-re-mi-fa-sol-la-si-do parea sa renunte. Asta pana cand am descoperit o aplicatie pian pentru copilasi: foarte colorata, la apasarea unei clape aparea un animalut si puteai alege sa cante simplu ca pianul sau folosind vocea animalutului. De-a dreptul fascinant pentru pusti, dar si pentru mine…

Iar daca tot suntem la capitolul muzica o sa va destainui ca mai avem cateva aplicatii tematice favorite. Prima e o aplicatie cu tobe pe care le batem de zor pana ne plictisim, iar cealalta aplicatie este una cu tenta educativa foarte apreciata de al meu pitic: e o aplicatie cu instrumente muzicale care se pot derula stanga-dreapta si la apasare reproduce sunetul instrumentului muzical respectiv (de aici apreciaza foarte mult pianul, acordeonul, toba si… clopotul).

O aplicatie identica cu cea prin intermediul careia invatam instrumentele muzicale este una cu animale domestice si salbatice: derulam stanga-dreapta si la apasare reproduce sunetul animalului respectiv (ii place lupul, pisica, vaca, oaia si… camila).

De la instrumente muzicale si animale trecem la o noua aplicatie de divertisment si invatare care cuprinde, de data aceasta stilizat, mijloace de transport: pe o plansa sunt afisate iconite cu diverse mijloace de transport (automobil, autobuz, tren, elicopter, avion, bicicleta, motocicleta, camion, ambulanta, masina de politie, masina de pompieri, etc) si la afisare se deschid pe tot ecranul si scot zgomotul specific fiecaruia.

Ne mai jucam spargand baloane si pe masura ce numarul baloanelor sparte creste descoperim pe fundal diverse animale: cu cat spargem mai multe baloane cu atat ne apar mai multe animalute.

Mai avem o aplicatie numita Ferma: aici ni se spune in limba engleza apasa cutare animal (aici are nevoie de ajutor) si daca alegerea este corecta primim laude.

La varsta copilului meu a descoperit ca-i place sa coloreze iar pe tableta Asus Eee Pad Transformer avem si carticele de colorat de-a dreptul fantastice. Daca-ti vedea ce combinatii cromatice ies cand coloreaza piticul va cruciti dar avantajul e ca putem da reset si o luam de la capat fara a irosi hartie. Il invat de mic sa fie eco…

Avem si carticele de povesti (audiobook), foarte frumos ilustrate… dar din pacate sunt in limba engleza noroc de tati si de mami care au grija sa-i spuna varianta in limba romana. Si tot pe tableta avem foarte multa muzica pentru copii: avem toata colectia Cutiutei Muzicale, plus cele 2 albume ale Cleopatrei Stratan. Si uite-asa cu ajutorul tabletei, piticul a invatat sa danseze… si nu pe orice melodie, are el cantecelele sale preferate.

Ar mai fi multe de spus despre interactiunea unui copil de aproape 2 anisori cu tableta Asus Eee Pad Transformer dar nu vreau sa va plictisesc cu etuziasmul unui tatic fericit. Va las pe fiecare din voi sa descoperiti minunata simbioza dintre tehnologie si copilarie cand va veni vremea… daca nu a venit deja.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

E deja ora 21:00, copilul a adormit asa ca ne permitem serialul serii: conectam tableta la televizor si daca e joi inseamna ca ne uitam la Criminal Minds. Iar dupa terminarea filmului pentru ca inca nu m-a luat somnul incep sa citesc cartea O zi mai lunga decat veacul – de Cinghiz Aitmatov, pe Asus Eee Pad Transformer desigur…

Atentie! Acest articol nu reprezinta un review, este doar un exercitiu de imaginatie datorat temei din runda a doua a competitiei BlogWars: 16 ore alaturi de Eee Pad Transformer insa trebuie sa recunosc ca experienta de aproape un an cu iPad-ul m-a ajutat sa inteleg cu ce se mananca o tableta pc si sa nu bat prea mult campii. Partea in care va povestesc interactiunea copilului cu tableta este 100% reala, doar ca unul din roluri este jucat de… iPad.

Cu acest articol particip la concursul BlogWars 2011.

4 comentarii la „O zi mai lunga decat veacul”

  1. Un articol foarte muncit Dumi! In plus, as mai zice ca e un articol foarte real si onest in care ai recunoscut si corelat sincer experientele tale cu iPad si … Eee Pad Transformer ;).

    Sa ne fie cu succes tuturor!

    • Ceva, ceva a muncit… cel mai greu mi-a fost insa sa adaptez pentru ca… sunt un fel de Toma Necredinciosul: imi vine foarte greu sa scriu despre lucruri pe care nu le-am tinut in mana… pur si simplu experienta isi spune cuvantul…

      Si vorba ta, bafta tuturor! Fie ca cei mai buni sa castige!

  2. Mi-a plăcut mult articolul tău. Am apreciat faptul că ai găsit și un mod mai puțin convențional de a folosi o tabletă (in baie ca oglindă).

    Succes în continuare!

Comentariile sunt închise.