Asistenta medicala gravide: cat e gratuit si cat trebuie sa platesti ?

Venirea pe lume a unui copil e un sentiment de nedescris pentru viitorii parinti, poate sunt si exceptii vis-a-vis de acest sentiment dar n-am de gand sa discut despre astfel de cazuri. Insa imediat ce ai aflat ca familia va avea un nou membru din specia Homo Sapiens (unii isi maresc familia prin adoptarea unui animal de companie) trebuie sa te pregatesti sufleteste si materialiceste ca sa-l primesti cum se cuvine pe noul-nascut.

Timp de 9 luni vei da un test de anduranta care prefigureaza caminul si mediul in care va evolua copilul tau. De aceea e bine sa te gandesti de doua ori inainte de a-ti dori un copil: daca nu poti sa-i oferi un minim de confort material si spiritual lasa pe mai tarziu problema procrearii. Sau daca pruncul e deja pe drum gandeste-te ca va trebui sa renunti la o parte din tabieturi si organizeaza-ti viata astfel incat sa ai mai mult timp la dispozitie pentru familie.

Primul test din aceasta perioada prenatala e asistenta medicala a gravidelor, de fapt costurile pe care aceasta le implica. Teoretic, in Romania, gravidele indiferent ca sunt asigurate sau nu beneficiaza de asistenta medicala gratuita. Practic, daca visati frumos e vremea sa va treziti, asistenta medicala gratuita a gravidelor nu exista nici la nivel elementar. Orice ai intreprinde ca parinte legat de sarcina costa: orice vizita la medicul specialist ginecolog costa, si trebuie sa mergi cel putin lunar la un control in primele luni si apoi de doua ori pe luna spre sfarsitul sarcinii. Orice analiza medicala costa si un prim pachet de analize la inceputul sarcinii ajunge sa coste in jur de 200 de euro (printre aceastea exista si cateva analize compensate sau gratuite dar acestea nu reduc costul decat cu maxim 100-200 de lei). Apoi exista o serie de medicamente recomandate gravidelor pe care nu ti le da nimeni pe reteta compensata sau gratuita ci trebuie sa platesti integral. Si lista poate continua cu o serie de alte cheltuieli legate de asistenta medicala a gravidelor care nu sunt gratuite pe hartie.

Si ca sa fie meniul complet, pe langa faptul ca asistenta medicala a gravidelor e doar un termen care da bine pe hartie, sunt analize medicale pe care trebuie sa le faci de 2-3 ori pentru ca institutiile medicale la care apelezi nu recunosc ca fiind valabile alte analize medicale decat cele facute in laboratorul propriu. Si aceasta inseamna alti bani, alta distractie… si as intelege aceasta treaba pentru analize ce masoara lucruri care se pot modifica in timp, dar cat timp verifici grupa sanguina si Rh-ul de fiecare data mi se pare curata nebunie…

In concluzie asistenta medicala a gravidelor in Romania lipseste cu desavarsire, legea a fost data doar ca un exercitiu de imagine, asa ca nu va asteptati la ceva gratuit din partea statului, nu stie decat sa ia caci de dat da doar celor care le pot aduce un vot in plus in diversele campanii electorale. Copii, viitorul oricarei societati, trebuie sa astepte 18 ani pana cand statul le va oferi ceva pomeni electorale… Pana atunci fiecare se descurca cum poate, iar eu nici n-am avut de gand vreo data sa intind mana si sa cer de la stat… fac doar constatari despre lucruri care nu exista decat la nivel virtual…

3 comentarii la „Asistenta medicala gravide: cat e gratuit si cat trebuie sa platesti ?”

  1. He he… So true… Si am patit inclusiv si faza – la Institutul de Hematologie din Bucuresti, sa mi se ceara bani pe o analiza despre care se stia din start ca e gratuita… Mi-au explicat femeile, jenate – „Stiti, noi n-avem incotro, ca nu ne vin banii pe compensate cu lunile, asa ca ramanem fara reactivi… Mergeti cu chitanta la medicul de familie, poate reusiti sa va recuperati banii…” Unde Dumnezeu sa ma mai plimb, ca, fata de analizele pe carele facusem deja – sute de euro, dupa cum ziceai si tu, aia 25 de lei ai lor erau deja neglijabili :))

Comentariile sunt închise.