Ajutor de Mos Craciun

Astazi de dimineata gasesc un mesaj in Inbox de la cineva care-mi parea cunoscut si care totodata parea imposibil  sa faca asa ceva. N-o sa ghiciti prea usor asa ca o sa va spun eu despre cine-i vorba: mi-a scris nimeni altul decat Mos Craciun

Primul meu gand a fost sa marchez mesajul ca spam fara sa-l citesc dar curiozitatea a fost mai puternica decat ratiunea, m-a facut sa-l deschid si nu mica mi-a fost mirarea cand am realizat ca mesajul era cat se poate de autentic.

Inainte de a va destainui ce mesaj avea pentru mine Mos Craciun o sa va marturisesc ca eu i-am scris deja Mosului rugandu-l sa-mi puna sub brad o tableta pc Asus Eee Pad Transformer TF101G, model identic cu tableta despre care am incercat sa scriu aici la care se adauga un modul 3G pentru o experienta a mobilitatii la superlativ.

De ce imi doresc acest cadou sub brad in seara de Ajun? Pentru ca acest model este deja disponibil in Romania din 27 noiembrie 2011 (exista confirmarea Asus Romania in acest sens) si pentru ca modulul 3G functioneaza cu o cartela SIM de dimensiuni standard, nu cu un micro-sim.

Am deschis mesajul cu pricina si am citit printre randuri:

Dragul Mosului,
ma bucur ca inca mai crezi in Mos Craciun!
Mos Craciun crede si el in tine si are nevoie de ajutorul tau!

An de an primesc cereri de cadouri din ce in ce mai greu de priceput pentru un batranel ca mine, iar anul acesta din scrisorile primite pana acum pot spune ca tabletele pc sunt in topul dorintelor de Craciun.

Ma jos iti trimit o imagine cu Top 3 cele mai cerute tablete pc:

O sa te intrebi acum de ce-ti scriu toate aceste lucruri? Pentru ca ma gandesc tot mai mult ca a venit vremea sa-mi usurez munca si-apoi, daca este posibil, nu ma supar sa am parte si de putina distractie.

Ma gandesc ca o asemenea minunatie cum e o tableta pc m-ar putea ajuta in munca mea de peste an.
Momentan cred ca m-ar ajuta sa citesc scrisorile primite in format electronic (daca ar avea si functia voice reader as putea face si altceva in timp ce ascult corespondenta), mi-ar fi de folos sa-mi organizez lista de contacte caci la varsta mea ma cam lasa memoria si ma trezesc ca amestec darurile, iar daca ar avea si modul de gps l-ar ajuta si pe renul Rudolf care de asemenea a imbatranit, nu mai are nasul asa de fin, si ma duce la alta adresa decat la cea pe care i-o spun.

Cam acestea sunt nevoile de moment care-mi vin in minte dar sa stii ca sunt deschis la orice sugestie sau argument in favoarea unei tablete care m-ar ajuta sa fiu un Mos Craciun mai bun si mai eficient. Asa ca, dragul Mosului, ajuta-ma sa aleg o tableta potrivita pentru un batranel ca mine ocupat tot anul cu citirea scrisorilor, cu cumparatul cadourilor si cu livrarea acestora in seara de Ajun.

Si uite-asa, mai de voie, mai de nevoie, m-am trezit spiridusul lui Mos Craciun! Iar daca vreau sa gasesc sub brad cadoul despre care i-am scris trebuie sa fiu baiat cuminte dandu-i o mana de ajutor Mosului sa-si gaseasca tableta potrivita.

Haideti sa purcedem la drum in indeplinirea misiunii:
Din imaginea atasata mi-am dat seama imediat ca in topul preferintelor se afla 3 tablete ps de la Asus: Eee Pad Transformer Prime, Eee Pad Slider si Eee Slate. Iar pentru a-l face pe Mos Craciun sa inteleaga avantajele si dezavantajele unor tablete in raport cu altele am pus cap la cap informatiile relevante si ceea ce a iesit puteti vedea mai jos:

1) Asus Eee Slate EP121 este o tableta gandita pentru domeniul de activitate business & office si mai putin pentru cel de diverstiment. Tableta ruleaza sistemul de operare Windows 7 si specificatiile sale ma duc cu gandul mai degraba la un mini-laptop: inima unui Slate este un procesor Intel Core i5, placa video integrata Intel, memorie RAM 2 GB/ 4 GB DDR3, spatiu de stocare de tip SSD 32 GB/64 GB. Ecranul are diagonala de 12,1″, este de tip LED si are o rezolutie XVGA (1280 x 800 pixeli). Conectivitate Wi-Fi N si Bluetooth 3.0, plus porturi HDMI, USB, audio si cititor de carduri. Pentru videoconferinte ne este utila camera de 2 Mpx.

Tableta Slate vine la pachet cu un stylus si o tastatura qwerty (utilizabila prin bluetooth) utile atunci cand vine vorba de productivitate. Greutatea tabletei este de 1.16 kg, are o autonomie declarata de 4,5 ore, o dimensiune comparabila cu o fila A4 si pretul de aproximativ 1.000 USD pe Amazon (probabil la noi USD se transforma in EURO dupa adaugarea taxelor).

In aceste conditii (greutate mare pentru o tableta, autonomie medie, dimensiune comparabila cu a unui laptop si pret destul de mare) eu nu i-as recomanda lui Mos Craciun achizitia unei astfel de tablete pc. Personal as prefera in locul acestei tablete un laptop Asus U36SD caci singurul avantaj al acestei tablete cu Windows pare a fi pentru mine in acest moment doar compatibilitatea cu sistemul pc de la birou (desktop/laptop).

2) Asus Eee Pad Slider este construita in jurul procesorului NVIDIA Tegra 2, ruleaza Android Honeycomb upgradabil la Ice Cream Sandwich. Memoria RAM este de 1 GB, spatiu de stocare variaza de la model la model 32 GB/64 GB, plus gratuit in primul an spatiu nelimitat de stocare in cloud la Asus WebStorage. Ecranul este de tip LED, diagonala de 10,1″ si o rezolutie de 1280 x 800 pixeli. Demna de retinut este matricea de tip IPS folosita pentru realizarea ecranului ce permite o buna vizibilitate pana la unghiuri de 178 de grade.

Senzori: senzor de lumina ambientala, giroscop, accelerometru, busola digitala, GPS

Conectivitate Wi-Fi N si Bluetooth 2.1 si porturi suficiente (usb, audio, mini-hdmi, card reader micro-sd). Tableta este dotata si cu doua camere de 1.2 Mpx, respectiv 5 Mpx. Autonomia este de 8 ore, greutatea este de 960 grame si pretul de achizitie este de aproximativ 550 euro in Romania (aproximativ jumatate din pretul unei tablete Asus Eee Slate EP121).

Personal consider tabletele Transformer si Slider destul de asemanatoare ca si caracteristici si dotari. Slider vine cu o tastatura culisanta, iar daca la Transformer adaugam docking-ul putem vorbi de greutati si preturi de achizitie aproximativ egale. Diferenta vine la automie unde Tranformer cu docking atasat promite 16 ore, pe cand Slider ramane la cele 8 ore.

Intre aceste 2 tablete i-as recomanda lui Mos Craciun sa se decida singur: daca are probleme cu incheieturile la maini atunci e de preferat o tableta mai usoara asa cum e Tranformer, iar daca sufera de amnezie si risca sa uite pe unde a lasat docking-ul atunci ii recomand sa mearga pe mana tabletei Slider.

3) Asus Eee Pad Transformer Prime surprinde prin dotarile cu care vine. Este prima tableta construita in jurul platformei Nvidia Kal-El (Tegra 3), de pana la patru ori mai puternica decat Tegra 2.

Cu o greutate de doar 586 de grame si o grosime de 8,3 mm Transformer Prime surclaseaza iPad 2 la capitolul dimensiuni, fiind mai subtire si mai usoara.

Fiind o tableta destinata unui segment premium de utilizatori vine cu un design pe masura: carcasa este realizata integral din aluminiu cu un finisaj circular asemanator designului Asus ZenBook. Carcasa tastaturii atasabile (docking-ul) este de asemenea realizata din aluminiu.

Ecranul de 10.1″ este realizat folosind o matrice Super ISP+ cu o rezolutie de 1280 x 800 pixeli, ce ofera unghiuri mari de vizibilitate. Prin folosirea tehnologiei Gorilla Glass ecranul este rezistent la zgarieturi sau lovituri accidentale.

Cat priveste dotarile media tableta vine cu 2 camere de 1.2 Mpx, respectiv 8 Mpx, iar la capitolul audio tehnologia Sonic Master isi spune cuvantul.

Capacitatea de stocare a tabletei Tranformer Prime este de 32 GB / 64 GB, plus 8 GB oferiti pe viata in Asus Webstorage.

Autonomia tabletei Transformer Prime este de 12 ore. Performanta in ceea ce priveste autonomia se datoreaza chipset-ului Tegra 3, un procesor quad-core + 1 (un nucleu cu eficienta energetica ridicata pentru indeplinirea activitatilor putin solicitante in privinta resurselor de procesare). Cu docking-ul atasat autonomia creste pana la 18 ore, cea mai mare autonomie de pana acum pentru o tableta. Docking-ul are insa o greutate comparabila cu a tabletei: 537 grame.

Pretul, desi tableta vine cu finisaje si dotari premium, va fi de aproximativ 500 euro/varianta cu 32 GB, respectiv de 600 euro/varianta cu 64 GB. Docking-ul va avea un pret aproximativ de 150 euro. La pachet probabil preturile nu vor trece de 600 – 700 de euro ceea ce nu este deloc rau. Si exista sanse sa o avem in Romania inainte de Craciun sau, in cel mai rau caz, in ianuarie 2012.

Din motive aproape evidente Asus Eee Pad Transformer Prime este tableta pc ce i-as recomanda-o lui Mos Craciun si cu riscul de a ma repeta voi rezuma pe scurt la ce-i poate folosi tableta:
– isi poate citi linistit miliardele de e-mailuri primite din toata lumea cu cereri de cadouri;
– cu timpul poate renunta la scrisorile clasice pe hartie impuscand astfel mai multi iepuri dintr-o lovitura: previne incalzirea globala ca sa nu ajunga sa faca plaja impreuna cu renii la Rovanieni si scapa de grija arhivarii scrisorilor clasice si a depozitarii acestora;
– isi poate organiza eficient lista de contacte & cadouri ca sa nu mai aibe neplacuta surpriza de a amesteca darurile;
– se poate abona la lista de site-uri cu reduceri colective ca sa cumpere cadouri la cel mai bun pret de pe piata, sau poate profita de black friday & ciber monday;
– renul Rudolf nu o sa mai greseasca niciodata drumul datorita modulului gps al tabletei;
– giroscopul tabletei il va ajuta sa distribuie uniform darurile in sanie ca sa nu se rastoarne la curbe, iar accelerometrul il va ajuta sa nu depaseasca viteza legala;
– camera foto de 8 Mpx ii va fi cel mai de folos mosului caci cu ajutorul ei va face fotografii tuturor celor carora le duce daruri si va avea mereu la indemana amintiri de nepretuit;

Un scurt video de prezentare a tabletei Asus Eee Pad Transformer Prime o sa-l convinga pe Mos Craciun ca aceasta e alegerea potrivita:

Iar universul Eee Pad poate fi gasit aici intr-o prezentare de nota 10+

Sper ca l-am convins pe Mos Craciun sa-mi puna sub brad o tableta pc Asus Eee Pad Transformer TF101G

Cu acest articol particip la concursul BlogWars 2011.

4 comentarii la „Ajutor de Mos Craciun”

  1. Un articol complet, dar la obiect, lung, dar scurt :D. Foarte bine realizat si organizat. Eu sper sa nu fiu depunctat pentru ca am ales sa vorbesc doar despre o singura tableta, cea pe care o consider eu ca fiind tableta succesului.

    Sa ne fie cu succes tuturor Dumi! Dupa cum scriam si la Serban pe blog, competitia e din ce in ce mai stransa si e foarte greu sa stim ca unul dintre noi va iesi avand in vedere ca s-a creat o relatie puternica intre noi, ca bloggeri.

    • Multumesc ! Si fie ca cei mai buni sa castige, iar ceilalti sa castige si ei in runda urmatoare ca jurati caci nu e imposibil sa iesi din cursa si sa castigi 100 USD din partea cealalta a baricadei.

Comentariile sunt închise.