Ostasi, va ROG: treceti granita Republic of Gamers

In ale sale Amintiri din copilarie Ion Creanga punea in gura unui personaj urmatoarele vorbe: daca-i copil sa se joace, daca-i cal sa traga, daca-i popa sa citeasca… iar eu pot sa confirm ca am avut o copilarie in care joaca a avut un cuvant greu de spus in ceea ce priveste dezvoltarea mea ca persoana.

Nu o sa va insir aici zecile sau poate sutele de jocuri ale copiilor de dinainte de 1989 dar va marturisesc cu mana pe inima ca n-aveam vreme sa ne plictisim (sau daca chiar se intampla asa ceva, o luam de la capat). Imi amintesc insa ca trei dintre aceste jocuri isi fac simtita prezenta in cazul meu si in prezent chiar daca la prima vedere n-au nici o legatura cu ceea ce se intampla atunci.

Imi amintesc cu nostalgie de cursele cu masinute de jucarie pe dusumeaua de la gradinita sau de cursele cu bicicletele pe afara. Astazi parca mi-ar fi rusine sa ma dau in spectacol cu o masinuta de jucarie dar n-as refuza ocazia unei curse auto din cadrul unui joc pe calculator (gen Need For Speed).

Imi amintecs cum ne jucam pac-pac sau alte variatiuni pe tema joaca de-a razboiului: ajunsesem sa fiu recunoscut ca armurierul gastii pentru ca-mi placea sa mesteresc tot felul de arme (arcuri cu sageti din stuf; prastii cu scoabe/pietre; pistoale din injectoare diesel pe care le incarcam cu pucioase/chibrituri; tunuri din spray-uri, incarcate cu carbid; pocnitori din minium de plumb, pilitura si pietris invelite in staniol si alte inventii de genul asta).  Astazi nu ma mai vad in situatia de a ma juca Tara, tara, vrem ostasi dar as incinge cateva ore laptopul cu un shooter sau RPG.

Cand vremea de afara nu era de partea noastra stateam in casa si ma jucam cu fratele meu jocul avioanele (varianta cu un avion reprezentat printr-un plus(+), un tanc reprezentat grafic printr-un H si un vapor reprezentat grafic printr-un E fara partea din mijloc), joc care in ziua de astazi isi are corespondentul in mult mai sofisticatele jocuri de strategie.

Din cauza acestor jocuri in clasa a V-a am avut cele mai slabe rezultate scolare dar nu regret nimic pentru ca daca n-as fi cazut atunci n-as fi avut de unde sa ma ridic si m-as fi plafonat la un nivel mediocru. In clasa a VI-a am luat pentru prima oara contact cu un calculator si desigur cu jocurile pe calculator. Nu unul personal ci cel al scolii in care 10 elevi ne asteptam randul ca sa buchisim tainele sale la ora de informatica-facultativa.

Prima dragoste in materie de calculatoare personale era un TIM-S si pentru a ne tine treaza atentia pe langa algoritmi, scheme logice si programare in BASIC primeam drept bonus jocuri care se incarcau in memoria interna a calculatorului de pe casete audio. Imi amintesc de un simulator auto (nu-mi mai amintesc numele), de jocul River Raid – in care pilotam un avion de vanatoare si trageam in tot ce misca, Chuckie Egg – in care adunam oua si trebuia sa ne ferim de pasarea care le ouase si… desigur, cel mai popular joc pentru colegii de atunci Jumping Jack – popular pentru ca imediat te papa bau-bau-rile din joc si trebuia sa cedezi locul la calculator altui coleg.

Pana la liceu, inclusiv primul trimestru, m-am tot jucat pe unde apucam jocuri de pe casetele care-mi cadeau in mana pe calculatoare HC-85, HC-88, HC-90 si HC – 2000. Apoi din trimestrul al II-lea al clasei a IX-a liceul a primit o sponsorizare din partea fundatiei Soros si vechile HC-88 din laboratorul de informatica au fost inlocuite cu PC-uri din generatia 386, respectiv 484. Cred ca este inutil sa va spun ca perspectiva in materie de jocuri pe calculator s-a schimbat brusc: de la monocromie am trecut la culoare, de la jocuri schitate 2D am trecut la ceva ce semana cu 3D, plus sunet de o calitate net superioara.

Prince of Persia, Doom I & II, Lotus, Need for Speed, Quake sau Transport Tycoon sunt doar cateva jocuri care m-au facut sa pierd toate dupa amiezile de joi in laboratorul de informatica, iar uneori chiar si noptile de vineri spre sambata in complicitate cu/si in compania profesorului care era mare fan Doom si Quake.

A urmat o pauza de vreo 2 – 3 ani in materie de jocuri pe calculator din cauza bacalaureatului si a stagiului militar, iar apoi in vremea facultati am mai jucat cat sa nu-mi ies din mana Heroes V, Hitman si Need for Speed III.

Din 2003 sunt workaholic cu acte in regula si tot ce inseamna jocuri au intrat in intr-un con de umbra si peste acele colturi din memorie in care visam si noaptea cum ma joc anumite jocuri s-a asternut praful si pulberea timpului. Si nu mi-e rusine sa recunosc ca in materie de gaming am devenit asemenea unui pustnic care s-a rupt de mondenitate si s-a retras intr-o pestera din pustie.

Stau insa si ma gandesc in perspectiva ca piticul meu va creste si va fi atras ca orice copil de jocurile pe calculator. Si oricat am incerca unele lucruri nu pot fi evitate ci doar cel mult amanate, iar contactul copilului cu jocurile pe calculator este unul dintre acestea. Iar atunci va trebui sa aleg intre a fi un parinte informat si selectiv in materie de jocuri pentru a-i oferi copilului o experienta potrivite varstei lui in materie de jocuri pe calculator sau a fi un ignorant si a-l lasa de capul lui.

Nu trebuie uitat nici faptul ca odraslele din ziua de astazi sunt destul de precoce in ceea ce priveste asimilarea tehnologiei care-i inconjoara. Nu crezi ca astfel stau lucrurile pana nu te convinge propria piele: am un nepot care la varsta de 4 ani jocurile pe calculator nu mai aveau nici un secret si credeti-ma ca e un copil cat se poate de normal, iar piticul meu este atat de fascinat de interactivitatea tabletei pc incat uneori stau si ma intreb cat de normal e sa-l las sa o foloseasca chiar si supravegherea noastra.

In aceste conditii trebuie sa ma gandesc serios inca de pe acum cu ce voi veni in intampinarea copilului atunci cand imi va spune ca vrea sa se joace pe calculator jocul acela frumos pe care l-a vazut la cel mai bun prieten de-al sau de la gradinita/scoala. Adica la un sistem de gaming care sa se descurce onorabil la toate jocurile momentului potrivite varstei sale. O sa ma credeti putin dus cu pluta dar va spun ca as paria pe un laptop Asus G74SX care in momentul de fata reprezinta crema laptopurilor de la Asus in materie de gaming.

O sa-mi explic alegerea intr-un mod cat se poate de pragmatic: momentan folosesc un laptop din 2007 care a fost proiectat tot pentru gaming, un Dell XPS M1710 care a costat la fel de mult cat costa Asus G74SX la ora actuala (vedeti la finalul articolului pretul). Laptopul actual nu da semne de oboseala si n-am ce sa-i reprosez caci inca se descurca onorabil pentru un batranel, dar sunt constient ca poate ceda in orice clipa (vedeti ce s-a intamplat aici – spre finalul articolului) si e mai bine sa previi decat sa tratezi. Asa ca in ipoteza unei noi achizitii in materie de laptopuri Asus G74SX e o alegere aproape fireasca: il folosesc ca desktop replacement/statie de lucru timp de 3 – 4 ani si apoi, respectand principiul nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se tranforma, las copilul sa se bucure de jocuri potrivitei varstei sale pe acest laptop care sunt convins ca va face fata cu brio in cel putin 90% din jocurile pentru calculator existente pe piata.

Si pentru ca v-am starnit curiozitatea haideti sa va spun ce-l face sa fie atat de special pe acest laptop Asus G74SX: in primul rand vine motorizat cu un procesor quad core Intel Core i7 Sandy Bridge (procesor despre care se spune ca in momentul lansarii laptopului era unul dintre cele mai puternice de pe piata fiind depasit ca performanta doar de alte 3-4 procesoare Intel). Placa video este un model NVIDIA GTX 560M cu memoria VRAM GDDR 5 de 3 GB, plus tehnologiile NVIDIA 3D Vision si 3DTV Play care permit o experienta vizuala 3D fie direct pe ecranul laptopului cu ajutorul ochelarilor NVIDA GeForce 3D Vision, fie pe un televizor 3D de inalta rezolutie. Ecranul are diagonala de 17.3″, este Full HD 3D de tip LED. Experienta vizuala este completata de cea auditiva prin sistemul audio THX + EAX 5.0 3D. Astfel laptopul Asus G74SX nu este doar o unealta de gaming ci si un veritabil hub multimedia.

Iar la capitolul memorie se poate spune ca are o memorie… de elefant: 16 GB RAM DDR3 distrubuite in 4 module de memorie, doua hard-disk-uri a cate 750 GB ajungandu-se la un spatiu total de stocare de 1.5 TB (exista si varianta cu un HDD de 750 GB si un SSH de 500 GB – disk hibrid).

O particularitate noua in cazul laptopului Asus G74SX este Easy Upgrade Cover care permite accesul simplu, rapid si usor (e nevoie doar de o moneda) la modulele de memorie si locasurile pentru hard-disk-uri in cazul in care la achizitie nu ai optat pentru un sistem full-options.

Un lucru pe care-l apreciez la orice laptop dar mai ales la un sistem de gaming este sistemul de racire: in cazul de fata, din ceea ce-am citit, laptopul se comporta exemplar in timpul rularii jocurilor (aerul evacut prin sistemul de ventilatie din spatele laptopului nu este fierbinte iar ventilatoarele, cate unul pentru procesor si pentru placa grafica, sunt silentioase).

Asus n-a uitat nici capitolul ergonomie: tastatura este inclinata cu 5 grade, palmrest cauciucat ce creaza o senzatie confortabila in timpul utilizarii, spatiu generos intre taste, in special in zona tastelor directionale, bloc numeric separat. De asemenea tastatura poate fi iluminata pe timpul noptii, reglajul luminozitatii facandu-se cu ajutorul a doua taste rapide.

Cat priveste designul laptopului Asus pare sa se fi inspirat din nava maritima militara americana Sea Shadow.

Dupa ce v-am prezentat pe scurt bijuteria in materie de gaming de la Asus cred ca e firesc sa va spun cum imi imaginez ca-l voi folosi la primul contact.

O sa va spun un mic secret dar ramane intre noi: o sa ma delectez cu un joc  aflat un faza de pre-testare (pre-beta) cu nume de cod Blog Wars: jocul consta intr-o competetitie de spionaj, personajele jocului fiind 10 cei mai buni agenti secreti din lume.

Jocul se desfasoara pe 10 nivele iar misiunea agentilor este sa descopere locatia secreta si sa ajunga la ea folosind resurse minime, pe baza indiciilor primite la inceputul fiecarui nivel. Practic totul este permis pentru a duce la indeplinire misiunea, scopul scuza mijloacele, dar castiga cei care ajung in cel mai scurt timp la locatia secreta.

Dupa ce-ai identificat locatia secreta poti sa folosesti orice mijloc de deplasare doresti (de la teleportare in jos) dar cu cat un mijloc de locomotie e mai rapid cu atat costa mai mult. Poti de asemenea sa-i sabotezi pe ceilalti agenti interceptandu-le corespondenta sau lasandu-i sa-ti intercepteze corespondenta in timp tu ce transmiti coordonate false ale locatiei secrete. Poti sa-ti faci informatori din randul oamenilor simpli dar ai grija ca informatia costa si nu-i de fiecare data sigura.

In functie de ordinea in care gasesc locatia secreta agentii sunt recompensati cu fonduri proportionale pentru a avea resursele necesare continuarii jocului. Avantajati sunt cei care in primele nivele ocupa pozitii fruntase pentru ca astfel au resursele necesare pentru urmatoarele nivele.

Ultimul agent care descopera locatia secreta, este veriga slaba a jocului si este eliminat. Iar cu fiecare nivel jocul devine tot mai dificil si e nevoie de multa intuitie, experienta si o vasta cultura generala dar si de specialitate pentru a te apropia de tinta propusa drept locatie secreta. Ba mai mult decat atat de la un anumit nivel in sus accesul in locatia secreta se face cu ajutorul a 3 chei pe care doar 3 agenti secreti au norocul sa le gaseasca. Si trebuie sa fii altruist, trebuie sa stii sa imparti informatia pentru a merge mai departe.

De la nivelul 7 insa, nivelul la care am ajuns acum, locatia e accesibila doar prin folosirea unui cod digital criptat pe 1.024 de biti si daca as fi avut la dispozitie un laptop Asus G74SX in 72 de ore as fi reusit sa decriptez parola de acces pentru a ajunge la timp in locatia secreta.

Acum o sa apas PAUSE si o sa astept sa vad daca vreunul din ceilalti 4 agenti secreti au in dotare un astfel de laptop.

Game Over !

Laptop Asus G74SX poate fi achizitionat de la Koyos la pretul de 8.099 lei (sau puteti alege intre alte doua variante cu aproximativ 2.000 lei mai ieftine dar cu dotari diminuate proportional cu pretul). Personal pretul mi se pare ca nu e pentru buzunarul meu, insa pentru un gamer inrait acest laptop este de nepretuit.

Inchei prin a va spune ca titlul poate parea confuz, inspirat fiind din celebrul „Ostasi, va ordon: treceti Prutul” al maresalului Ion Antonescu. Insa din 1941 si pana in prezent au trecut nici mai mult, nici mai putin, decat vreo 70 de ani timp in care valorile au fost rasturnate si in loc de ordinul se executa nu se discuta se spune ca ordinul se discuta nu se executa. Mai ales daca actiunea se desfasoara in Republic of Gamers unde ordin = rugaminte (te ROG – Republic of Gamers).

Cu acest articol particip la concursul BlogWars 2011.

2 comentarii la „Ostasi, va ROG: treceti granita Republic of Gamers”

Comentariile sunt închise.